Benim bir sorum var. MSÜ'ye katılmak için sınavlara hazırlanıyorum ve hedeflerim askeri bir kariyer yapmak. Ancak bazı husular şevkimi kırmaya teşvik ediyor. Sualim ise şudur;
Askeri rütbe atlaması sadece yıldan mı ibarettir?
Evet, MSÜ'ni bitirdikten sonra teğmen olarak başlıyorsun iyi hoş ama 3 yıl sonra üsteğmen oluyorsun sonra bir 6 yıl sonra yüzbaşı oluyorsun. Oluyorsun oluyorsun oluyorsun.... Tamam da bir insanın ömrü baki değildir fanidir. 40 yaşına gelinceye kadar ancak ve ancak binbaşı oluyorsun. Mesela MSÜ'de okuyan ve potansiyeli yüksek olan kişiler (zeka ve fiziksel olarak üst komutanlara aşık atabilecek genç yetenekler) dâhil yıla mı tutuluyor? Örneğin bir orduyu komutanı olabilmek için albay olman gerekebiliyorken bir orduyu daha iyi yönetebilen bir teğmen hep teğmen olarak mi kalır? Bu askerlerin sınırlarını daraltmaktan başka bir şey değildir. Eğer MSÜ'de cidden böyle bir şey varsa şevkimi 1 ken 10 kere kalbime saplar. Üniveriste de mesela orada öğretmenler mi komutanlar mi bilmiyorum öğrencilerin potansiyellerine bakıp onları aklının ucuna ya da özel bir eğitim ya da gelecekte onları daha iyi yerlere gelmek için temel attirma gibi işlemler yapıyorlar mıdır? Yani yanlış anlamayın örnek olarak 50 IQ seviyeli öğrenci ile 300 IQ'lu öğrenci bir olabilme ihtimali yok. Bu pirinç ayırmak gibidir. Ama taşları çöpe atmak da doğru olmaz. Yani sorumu tam anlatamadım kusura bakmayın ama devlet potansiyeli yüksek kişileri desteklemek amaçlı özel bir şey yapıyor mu ya da zorlu görevlere giren biri daha hızlı rütbe atlamaz mi?
Bilenle bilmeyen bir olur mu sizce? 100 kişi teğmen olabilir ama 100 kişi general olamaz. Bunun için özel bir şey yapıyor mu ya da devlet belirliyor mu? Yoksa öğrenci kendini mi sadece geliştirmesi lazım? Ya da böyle bir şey gizli bir şekilde yapılıp öğrenci kendini kanıtlaması mi lazım? Teşekkürler.