ASMR Nedir?

Genelde kaliteli mikrofonlar kullanarak stereo olarak kulaklara fısıldama, ağız şapırdatma gibi gıcık edici şeyler yapma olayı. Neresinden zevk alıyorlar veya rahatlatıcı buluyorlar anlamıyorum açıkçası. Geçenlerde ASMR oyun kanalı gördüm, Türk bir oğlan ETS falan oynuyor ASMR olarak. Aman diyeyim, tır sürerken kulağıma fısıldamasını istemem kimsenin.

Bir insanın özellikle de bir erkeğin ben uyurken kulağıma fısıldamasını, yüzümü okşamaya çalışmasını istemem kesinlikle. Telefon dibimde uyurken odama birisi girse olayı kim bilir neye yorar.

Twitch falan bu ara çok meşhur ama hala ne olduğunu anlamadım. Bilimsel bir tarafı var mı? Yoksa saçma sapan bir olay mı?

Ses dalgalarıyla akademik düzeyde uğraşmış biri olarak bilimsel bir geçerliliği olmayan, çok muğlak bir teori olduğunu söyleyebilirim. Kısaltmanın Türkçe tercümesi yaklaşık olarak duyular vasıtasıyla insanda kendiliğinden oluşan (Autonomous Sensory) sürekli tepkidir (Meridian Response). Bir başka deyişle, çoğunlukla işitme duyusuyla aldığımız bazı işaretlerin (yani seslerin), bizim uzun süreli refleks göstermemizde (mesela tüylerin diken diken olması) tetikleyici görevi görmesi teorisi. Karlılaştırma açısından, kısa süreli reflekse örnek olarak bir silah sesi duyduğumuzda irkilmemizi verebilirim. Bu teoride sözü geçen reflekslerin yani tepkilerin ise uzun süreli olduğu, bir nevi meditasyon etkisi gösterdiği söyleniyor.

Lakin bu teorinin elle tutulur yanı olmadığının ilk göstergesi, her insanı en azından belirli ölçüde etkileyebilecek, bilinen, bir takım ses işaretlerinin olmaması ve herkesin farklı farklı dalgalarla tetiklenebilmesi. Bu açıdan ses uyarımına dayalı bilinen diğer teorilerden (örneğin "binaural beat" adı verilen ve beyindeki alfa ve beta dalgalarının, aynı frekanslarda tekrarlama hızına sahip ses dalgalarınca uyarılması) ayrılıyor. Bulabildiğim kadarıyla ASMR ile ilgili hakemli bilimsel dergilerde bugüne kadar yayımlanmış iki büyük araştırma var ve her iki çalışmada da bu sinyaller ile insanın beynindeki duygu durumunun değişimiyle ilgili bilimsel bir bulguya rastlanmamış.

Sözünü ettiğim makaleler:
[1], [2]

Kısaca beyin orgazmı diyebiliriz. İnsanı rahatlatıp uykusunu getiriyormuş.. Belkide yüz tane asmr izlemişimdir ama hiçbiri uyumama takviye olmadı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…