ASP mi, PHP mi?

melihgokdeniz

Femtopat
Daha fazla  
ASP mi, PHP mi? 17 yaşındayım ve web tasarım okuyorum. Son senem ve staj görüyorum. Staj yerinde WordPress yapıyorum ama ASP veya PHP alanında ilerleyeceğim. 10'da C#, 11'de ASP HTML CSS vb, 12'de de PHP görüyorum. Lise bittikten sonra web sitesi yapıp satmak istiyorum. Bana zorluklarıyla, kolaylıklarıyla hangi kulvarda kalmamı açıklayabilir misiniz? Bir de hangisiyle yapılan siteler daha pahalıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sitenin pahalılığını kullanıldığı yazılım dili belirlemez, ne için kullanılacağı belirler.

Örneğin siteyi yaptıran e-ticaret yapıp ürün satacaksa pahalı olur, standart bir biz kimiz sitesi hazırlanıyorsa ucuz olur gibi. Web sitesi yapıp satmak para kazandırmıyor artık ama farklı yönlere ilerlemelisin.

İkisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. PHP bir sistemi C#/C++ bir masaüstü uygulamayla konuşturmak istersen zorlanırsın, araya farklı API'ler sokman gerekir. Ama ASP ile zaten doğal olarak C# üzerinden yazdığın için entegrasyon ile ilgili sorun yaşamazsın.

Ama daha basit ve tamamen Web tabanlı çalışacak sistemlerde PHP'nin eli çok açık ve geniş. Daha esnek olduğu için PHP ve işini oldukça kolaylaştıracak bir Framework öğrenmen daha faydalı olacaktır. (Örn: Laravel)
Kesinlikle katılıyorum. Sitenin pahalılığını arkasındaki emek belirliyor.
Yerinde olsam PHP'den, Laravel'den, NodeJS'den geliştiririm kendimi.
İhtiyaca göre değişiyor. Ama PHP + Laravel + Node.JS'in üzerine Vue.JS veya React eklenirse dediğiniz gibi zaten çoğu proje rahatlıkla tamamlanabiliyor.

farklı yönler olarak ne mesela haftada 3 gün staj görüyorum stajda kendimi geliştirmem için zaman veriyolar o süreyi yazılım yaparak geçiriyorum web alanında kalmak istiyorum ama hala kafamda sori işaretleri var şimdi asp le mi yazmak php le mi yazmak bana bi detaylı anlatın kendi alanında avantaj dezavantaj

Php genelde mysql kullanır. Ayrıca server genelde linux olur.
Asp framework kullanırsan windows server kullanırsın ayrıca asp ile mssql kullanılır. Tabi ki mysql, postgresql kullanabilirsin ancak %90 mssql kullanılır. Ve mssql için lisans sorunu vardır. Windows server linux servera göre daha pahalıdır lisansdan dolayı. Bu yüzden php asp'den daha ucuzdur diyebiliriz. Tabiki asp'yi Linuxta kullanabilirsin fakat performans açısından Linuxta php fark atar.

Ben asp.core kullanıyorum ama webform veya mvc değil. Api olarak hazırlıyorum. Bu sayede backend işlerim frontendden tamamen ayrılıyor. İleride mobil uygulama, desktop uygulama vs olacaksa tekrar api, server gibi işlemler yapmıyorum. Hepsinin ortak noktası yazdığım backend oluyor. Php de böyle bir durum var mı? Ben sadece ufak script için yazmıştım öğreneli yıllar geçti.

Ayrıca bir geliştirici için kullanılan teknoloji bir araçtır. Araçlar değişebilir yeni araçlar gelebilir ama yöntemler hep aynı. Benim için php, java, C# farketmiyor. Tabi ki kendimi birinde uzmanlaştırıyorum o ayrı konu. Toparlarsak, istenilen projeye göre kullanılan teknoloji değişir.

Sana tavsiyem Linkedin, Kariyer.Net gibi sitelerden iş ilanlarına bir göz at. Hangi teknoloji kullanılıyor neler gerekiyor bir sektör araştırması yap. Daha sonra uzmanlaşacağın alanı seçebilirsin.

Bende senin gibiyim, 3 gün staj görüyorum 2 gün okula gidiyorum.

Programlamayıda stajdan sonra, okuldan sonra ve hafta sonu yapıyorum.

Ama arkadaşın dediği gibi ASP devam edersen bütçen iyi olması lazım ama PHP de bütçen olmasa da olur. Mesela ben, elimde bedavadan sınırsız hosting + 1 yıllık domainim var. İstediğim gibi kullanıyorum.

Php de tonlarca kaynak var, ayrıca çok esnek bir dil. Server side tarafında da ASP ye göre daha performanslıdır.

Ayrıca php'yi Ajax ile kullanınca harika oluyor.

Merhaba konuyu biraz hortlatmış gibi olacağım ama en azından benim gibi uzun zaman sonra denk gelen arkadaşlar için benim de bir açıklamam bulunsun. Şuanda Laravelde gerçekten iyi bir seviyedeyim. Çalıştığım şirket için bir Web uygulaması yazdım, muhasebenin ve mağazaların arasında geçen ciro tutanakları ile ilgili. Şuanda bu uygulama işimizi gayet iyi görüyor fakat daha da geliştirmek istediğim zaman problemlerle karşılaşıyorum. Mesela muhasebe personelinin veritabanında kayıtlı ciro datalarını düzenli ve hücre biçimli şekilde bir Excel dosyasına aktarma işini yaptırmak istiyorum. Yaptırıyorum fakat çok ekstra uğraşıyorum. Bunun gibi daha çok fonksiyon eklemem gerekiyor bu uygulamaya fakat gözüm kesmiyor. C# üzerinde Excel kütüphaneleri araştırdığımda çok daha kullanışlı ve istediğimi elde edebileceğim şeyler olduğunu gördüm. Bu yüzden uygulamayı asp.net mvc'ye çevirme kararı aldım. Çalıştığım şirket zaten tamamen Microsoft uygulamaları ile çalıştığı için aslında en baştan asp.net kullanmam gerekiyordu fakat kendi kendime "koskoca php de excele biçimli bir şekilde data aktarımı yapılır yaaa saçmalama" dediğim için yanılmış oldum. Laravel ve asp.net arasında daha çok araştırma yapmam sonrasında da şu sonuca ulaştım, Türkiye'de ki kurumsal şirketlerin %90'ı Microsoft teknolojileri ile çalışıyor, ama yurt dışına baktığımızda bu oranın aynısını Linux tabanlı teknolojilerde görüyoruz. Yani kısacası memleketimizde yazılım konusunda iş bulmak istiyorsan c#'dan şaşma. Evrensele açılmak istiyorsan Python, Php gibi diğer dillerde kendini geliştirebilirsin. İnternette ki yazılım iş ilanlarına da baktığında bu dediğimin doğru olduğunu göreceksin. Bizdeki oyun geliştirme şirketleri bile mesela unity kullanırken yurt dışında unreal engine'ın daha yaygın olduğunu görebilirsin. Bu bir c# ve diğerleri savaşı

Bunun en büyük nedeni ülkemizde yazılım alanında startuplaşan çok fazla kurumun olmaması. Tabiki startup kurumlar var bunun en büyük örneği Getir. Ama yerleşmiş kurumsal şirketlerin sayısına göre çok daha az oluyor.
Oturmuş birçok kurumsal firma çok eskilere dayanıyor. Bu sebeple o yıllarda popüler olan bazı diller vardı. Bunlar Java, C# ve Php. Bu 3 dilde uzmanlaştığında bence çok rahat iş bulur ve ömür boyu spagetti kodda boğuşur durursun. Çünkü çoğu proje çok büyük projeler ve yenilenmesi zor olan süreçler. Proje hep aynı düzende geliştirilmeye devam ediyor. Bizzat deneyiyimden dolayı bunları söyleyebiliyorum.

Ayrıca sadece C# değil özellikle web alanında React ve Node.js teknolojiler çok ön planda.
Hatta direkt JavaScript yükselişte.
Benimde birçok proje js & ts üzerinden ilerliyor.
Bizdeki oyun geliştirme şirketleri bile mesela unity kullanırken yurt dışında unreal engine'ın daha yaygın olduğunu görebilirsin.
Ülkemizde oyun alanı özellikle Mobilde çok yükselişte ve iyi konumda. Genel dünya top 10 da(Haftalık veya aylık bazda) ülkemizden birçok oyunlar çıkıyor. Oyun alanında yatırım alan ve startuplaşıp şirketleşen çok firma var. Neyse bu bilgiden sonra neden C# seçildiği aşikar olmalı.

Cevaplayayım; C# Unity sayesinde seçildi. Yani kendi olduğu için değil, Unity C# kullandığı için. Unity mobilde ve hypercasual alanına oyun üretmek için mükemmel bir oyun motoru.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…