Bu yazı tam olarak bir incelemeden çok son Assassin's Creed üçlemesiyle ilgili hem sevdiğim yönler hem de sevmediğim yönleriyle alakalı tartışma olacak. Sizlerin de özellikle son Assassin's Creed oyunlarıyla ilgili, özellikle Odyssey ve Valhalla ile ilgili düşüncelerini merak ediyorum. Sevenlerin neden sevdiği ve sevmeyenlerin neden sevmediğiyle alakalı düşünceleri merak ediyorum. Ben her üç oyunu da ikişer kez bitirdim. Origins'i yaklaşık 85 saat, Odyssey'i 175 saat ve Valhalla'yı da 200 saatten fazla oynadım. Bu rakamlara göre bu oyunların hastası olduğumu ve çok sevdiğimi düşünebilirsiniz ancak tam olarak öyle değil.
Öncelikle AC oyunlarının bir oyunu güzel yapan hemen hemen her şeyi barındırdığı düşünüyorum. Ancak bir oyunu çekilmez yapan birçok şeyi de barındırıyor. Ben antik mısır'ı antik Yunan'ı onlar kadar olmasa da eski İngiltere krallıkları, vikingsler vs sevdiğim için bu oyunları 3 4 sene içerisinde 2 kez bitirdim. Dediğim gibi tam inceleme gibi olmayacak çünkü bu oyunların grafikleri olsun mekanikleri olsun oynanışı olsun vs. Bunları zaten bilmeyen yok. Ben daha çok bu oyunların mantığını çok fazla tembelce ve basit buluyorum. Bu büyüklükte bir RPG açık dünya oyunu nasıl yapılır, yapım aşamasında neler belirlenir bilmiyorum ama çok basite kaçıldığını düşünüyorum. Örneklerle açıklayınca da daha iyi anlayacaksınız.
En son ve en çok oynadığım Valhalla üzerinden gidecek olursak ve bence bu mantık da en çok bu oyunda var. Oyunu yapmadan önce sanki yapımcılar demişler ki, bir Norveç haritası yapalım. Sonrasında kocaman bir İngiltere hazırlayalım. 15 parçaya bölelim. Her parçaya da birbirinden bağımsız 3-4 saatlik hikaye koyalım bu hikayeleri de 5'er bölüme ayıralım. Haritaya 45 tane tarikatçı yerleştirelim oldu bitti gitti. Bunları belirlenmişler ve ona göre birbirinin benzeri görevlerle oyunu tamamlamışlar. Yani her şey bir matematik üzerine kurulu. Belki de tam olarak da anlatamadım ama demek istediğim diyet listesi hazırlar gibi oyun yapmışlar. Her şey belli bir dizayn üzerinde ilerliyor ve oyunda beklemediğiniz olağan dışı hiçbir şey olmuyor. Tam diyorsunuz aa hikaye farklı yöne gidiyor ee bundan sonra nasıl olacak oyunun ilerleyişi diyorsunuz falan ama hiçbir şey olmuyor 10 dk sonra geri matematiğe dönüyor oyun ve her şey yerli yerinde devam ediyor.
Açık dünyada gezmek ve genel olarak eski zamanlara antik çağlara vs ilgim olduğundan dolayı hepsini yüksek saatler oynadım ancak geriye dönüp bakıldığında da oyun aslında tamamıyla sıkıcı bir diyet listesinden ibaret gibi. Oynayanlar ne demek istediğimi anlamıştır ancak yine de oynamayanların değil de en azından benim gibi yüksek saatler oynayıp bu şekilde düşünenler var mı diye merak ediyorum.