Assembly ve ARM Assembly farkları nelerdir?

staffel

Femtopat
Daha fazla  
EE 2. sınıfım, mikroişlemciler dersinde içerikte ARM Assembly dili var fakat internetteki kaynakların çoğu Assembly. İkisi arasındaki fark nedir? Teşekkürler.

ARM Assembly rısc mimarisinde düz Assembly ise cısc mimarisinde diye biliyorum.
ARM Assembly kodlar daha kısa ve daha hızlı çalışırken Assembly de daha uzun ve karmaşık kodlar vardır.
Örnek için:

Kod:
//Assembly

section .text
 global _start.

_start:
 mov eax, 5 ; eax = 5
 add eax, 3 ; eax = eax + 3 (5 + 3)

//ARM Assembly.

MOV R0, #5 ; R0 = 5
 ADD R0, R0, #3 ; R0 = R0 + 3 (5 + 3)

ARM Assembly rısc mimarisinde düz Assembly ise cısc mimarisinde diye biliyorum.
ARM Assembly kodlar daha kısa ve daha hızlı çalışırken Assembly de daha uzun ve karmaşık kodlar vardır.
Örnek için:

Kod:
//Assembly

section .text
 global _start.

_start:
 mov eax, 5 ; eax = 5
 add eax, 3 ; eax = eax + 3 (5 + 3)

//ARM Assembly.

MOV R0, #5 ; R0 = 5
 ADD R0, R0, #3 ; R0 = R0 + 3 (5 + 3)

Teşekkürler hocam ARM Assembly için Türkçe kaynak önerin var mıdır?

Türkçe kaynak bulmak zor olur ama kendi dokümantasyonları çok fazla detaylı olur. İstersen Android için bir .so (ARM64) Windows için de bir exe yada dll dosyasını inceleyip dokümantasyonlarla birlikte iyice pekiştirirsin.

İki mimaride de farklı dil yapıları var değil mi hocam mesela X86 Assembly öğrenirsem ARM için kullanamam gibi.
Evet, ARM daha çok optimizasyon odaklı, x86 daha çok performans odaklı olur.

İnsanların çoğu ARM daha kolay der, ben pek fark görmüyorum genel mantık aynı sadece opcode'ların işleyişi biraz farklı.

İki mimaride de farklı dil yapıları var değil mi hocam mesela X86 Assembly öğrenirsem ARM için kullanamam gibi.
Senin kastettiğin şey mimari (architecture) ve komut seti (instruction set) farkı. Mimari; ARM ve ARM64 yada x86 ve x64 olur. Ama komut seti örneğin Intel x86 Assembly olur. Buradaki x86 kafanı karıştırmasın, o 32 bit anlamında değil.

x86_32 ve x86_64 diyebilirsin.

Son düzenleme:
Türkçe kaynak bulmak zor olur ama kendi dokümantasyonları çok fazla detaylı olur. İstersen Android için bir. So (ARM64) Windows için de bir EXE'ya da DLL dosyasını inceleyip dokümantasyonlarla birlikte iyice pekiştirirsin.

Evet, ARM daha çok optimizasyon odaklı, X86 daha çok performans odaklı olur.

İnsanların çoğu ARM daha kolay der, ben pek fark görmüyorum genel mantık aynı sadece Opcode'ların işleyişi biraz farklı.

Senin kastettiğin şey mimari (architecture) ve komut seti (instruction set) farkı. Mimari; ARM ve ARM64 ya da X86 ve X64 olur. Ama komut seti örneğin Intel X86 Assembly olur. Buradaki X86 kafanı karıştırmasın, o 32 Bit anlamında değil.

X86_32 ve X86_64 diyebilirsin.

Eyvallah hocam sağolun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı