ASUS DSL N16 Wi-Fi yavaş

Ufuk Yeşil

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba,
ASUS'un DSL N16 model modemini kullanmaktayım. VDSL 75Mbps Download - 8Mbps Upload'a sahibim. Üst komşumla ortak internet kullanıyorum ve onlarda modeme bağlandığında Wi-Fi'yi kullanan 7-8 tane cihaz oluyor. Telefonumdan Wi-Fi'ya bağlandığımda, bazen internette kopya veya gecikme yaşıyorum. Telefonumdan internete 4-5 saniye bağlanamıyorum sonra hemen toparlanıyor. Bunu çözmemin bir yolu var mı? QoS'un bununla bir alakası var mıdır? Teşekkürler. (PC'de Ethernet'le bağlandığım için hiçbir problem yaşamıyorum.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle QoS'u kullanıyorsanız kapatıp deneyin.
Modemi sıfırlayıp kontrol edebilirsiniz.
Kanal çakışması olabilir, çeşitli programlar vasıtasıyla kontrol edebilirsiniz.
Aynı anda 8 cihazın bağlanması modem için zorlayıcı olabilir; ancak sizin modem kalitesiz değil. Ben Tenda AC5V3 yönlendirici kullanıyorum, üst segment bir cihaz değil. Bazen aynı evin içinde 11 - 12 cihaz bağlandığı oluyor ama sıkıntı çıkmıyor genelde.
Modem arayüzünden anlık kullanıma bakabilirsiniz kopma olduğunda, indirme yükü bu soruna yol açıyor olabilir.

Ayrıca arayüzde xDSL istatikleri tarzında bir panel olması lazım, oradan değerlerinizi kontrol etmenizde fayda var.
SNR Margin (hattın kalitesi), Receive Power (alım gücü), Line Attenuation (hat zayıflaması); bu değerler oldukça önemli.

Örnek

Hattınızda paket kaybı var mı buna bakabilirsiniz

ping vie.valve.net -t Bu komutu CMD üzerinden verdikten 15 - 20 saniye sonra CTRL + C yapıp durdurarak en altta çıkan sonuca bakabilirsiniz.

Sıkıntı telefonda olabilir, ağ ayarlarını sıfırlayıp deneyebilirsiniz. Ayrıca telefonda çok fazla kablosuz ağın ve şifrenin kayıtlı olması da sorun yaratabiliyor nadiren.
Farklı bir telefonda da aynı durum oluşuyor mu diye bakabilirsiniz.

Sorun düzelmezse telefon modelinizi ve hız testi yaptığınızda aldığınız değerleri paylaşabilirsiniz.
Şu an aklıma bunlar geldi.

Son düzenleme:

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
1-QoS normalde kapalı, denemek için açtım ama pek bir şey fark etmedi gibi.
2-modemi sıfırlamayı denedim, düzelmiyor.
3-kanalları değiştirdim ne yazık ki bu da çözüm değil.
4-modem ara yüzünden kontrol etmedim ancak anlık olduğu için pek kontrol etme imkanım yok. Bazen 4-5 saniye Wi-Fi kullanamıyorum sonra hemen toparlanıyor bazen dakika başı tekrarlıyor bu olayı.
5-SNR Margin'den kaynaklandığını düşünmüyorum çünkü kabloluda bir problem yaşamıyorum ancak hızımı modem ara yüzünden 50Mbps civarlarına düşürüp birkaç gün kullandım. Wi-Fi test etmek için değildi ancak o zamanda oluyor diye hatırlıyorum.
6-ping komutunu denedim. Herhangi bir anormallik yok.
7-ağ ayarlarını sıfırlandım hâlâ aynı, başka telefonlarda uzun süre kullanmadığım için bu problem yaşanıyor mu tam olarak bilmiyorum ancak şöyle bir problem var ki, hızımı 24Mbps'den 50Mbps'ye yükselttiğimden beri hız testlerinde stabil bir hız alamıyorum. Şu an 75Mbps kullanıyorum. Hız testini başlattığımda 60-65 Mbps civarında başlıyor sonra 20Mbps civarlarına düşüyor, en sonunda ise genellikle 40-50Mbps civarında bir hızda kendini sabitliyor. Nedenini hâlâ anlamış değilim.

YouTube ;
Kendi telefonumdan yaptığım hız testi. Telefon: Xiaomi Mi A3.
Samsung J7 Prime ile de denedim. Hız bu kadar dalgalı değil ancak 40Mbps dolaylarında sabitleniyor ve öyle devam ediyor. Şu an daha stabil bir bağlantı sağlamak için hızımı 75'den 60Mbps'ye indirmiştim öyle kullanmaya devam ediyorum.

75Mbps kullanırken de Wi-Fi hızı birebir aynı.

Ekleyemeyi unutmuşum Wi-Fi kanal bant genişliği 40MHz.

Aslına bakarsan Wi-Fi hızını çok dert etmiyorum. Ancak şu bağlantının yavaşlaması durumu çok sinir bozucu. Modemle aramda 1 metre mesafe var, mobil veriye geçtiğim oluyor.

@Ufuk Yeşil

Bilgisayar 5 GHz

Telefon 2.4 GHz

Aslına bakarsan Wi-Fi hızını çok dert etmiyorum. Ancak şu bağlantının yavaşlaması durumu çok sinir bozucu. Modemle aramda 1 metre mesafe var, mobil veriye geçtiğim oluyor.

Bu sorun için müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz son çare olarak ama ne kadar işlevsel olurlar bilemem.

Ama bilgisayardan çok telefon kullanıyorsanız 5 GHz uygun fiyatlı bir yönlendirici cihaz düşünebilirsiniz. İnanın çok faydası var 5 GHz' nin; özellikle modeme yakınsanız.
Ayrıca komşunuz modemi kullanmaya devam edebilir bu arada, siz de yönlendiricinin 5 GHz' ini kullandığınız zaman cihazla telefon arasındaki iletişim de rahatlayabilir.

Onu düşünüyorum bende. Hem de şu Wi-Fi'nin tıkanmasına da çözüm olur gibi geliyor. Ancak modem fiyatları bile bayağı yükseldi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…