Çözüm ASUS GTX 770 Sistemde Görüntü Gitmesi

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Cemal Yiğit

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar

yaklaşık 3 hafta önce hem oyun hemde grafik tasarımda amatörce iş yapabileceğim bir bilgisayar toplamak için oem parçalar satın aldım.

Bunlar ;
  • Anakart : 1. MSI Z97 GAMING 9AC Şu anda: ASUS maximus 7 formula serisi
  • Ekran kartı : ASUS gtx 770
  • İşlemci : Intel 4790k 4 GHz
  • RAM: 2x4 8 GB Corsair Vengeance 2400 MHz
  • Kasa: Cooler master 750 Watt dahili power Supply'ı olan
  • Soğutucu : Thermaltake water 3.0 ( sıvı soğutma )

Arıza ile ilgili ;

Parçaları aldığım gün eve gelip kasayı toparladım. Bilgisayarın açılışında bir sorun olmadan windows 8.1 kurdum. O gün ekran kartının driver'ını yüklediğimde ekran BEKLEME MODUNA GEÇER GİBİ kapanıp bir daha açılmıyordu. Reset tuşu da işlem görmüyordu. Ben de parçaları aldığım firmaya gidip durumu izah ettim.

Ekran kartını sıfır başka bir ekran kartı ile değiştirdik ve orada driver'ını yüklediklerini söylediler. Eve geldiğimde 1 saat normal bir şekilde çalıştı YALNIZ bu 1 saat içerisinde sadece eski bilgisayarımdaki bir oyunun dosyaları kopyalayıp bazı programları yükledim. Oyunu açmaya çalıştığımda tekrar ekran karardı ve kendine gelmedi . Ekran karardığında kasadaki fan ve ışıklar normal çalışmasından farklı bir moda geçmiyor.

Bilgisyarın fişini çıkarıp biraz bekleyip tekrar takmadan açarsam her açılıştan 3-4 dk sonra tekrar monitör kararıyor ve monitörün ekrarnında signal yok uyarısı geliyor.
Mesela bilgisayarın fişini çektim biraz bekleyip taktım normal bir şekilde açıldı ya, o şekilde 5-6 saat hatta sabaha kadar açık kalsa bir sorun çıkmıyor. Zannedersem ne zaman görüntü ile ilgili daha güçlü bir eylem yaptırmaya kalksam bu sıkıntı oluşuyor.

Arıza ile ilgili test ettiklerim ;
  • Anakartı değiştirdim. MSI GAMING 9 AC 'yken ASUS MAXIMUS 7 FORMULA aldım
  • Ekran kartı sıfır aynı model ekran kartı ile değiştirildi
  • 650 Watt tunçmatik ups aldım
  • Windows 8.1 kurmuştum format atıp windows 7 kurdum ( her ikiside 64 bit )
  • Monitörü laptopuma bağladım HDMI kablosu ile 3 gün full oyun ve tasarım programları kullandım en ufak arıza vermedi
  • Kasayı dükkanıma götürüp VGA ile bağlayıp denedim 1 saat normal çalıştı (zorlamadan). Oyunu açtım directx güncelleme yaptım ekranda görüntü gene gitti. Yine sorun aynı şekilde devam etti.

Kasanın resimlerini çektim uplaod edip yükleyeceğim birazdan ve mümkün olursa kısa bir video arızayı gösteren.

Hatalarım olduysa şimdiden özür dilerim ve anlayışınız & yardımlarınız için Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistem sıcaklıklarını kontrol eder misiniz? Overclock yaptınız mı?

Çok basit, sorunun ekran kartında olduğunu anlamak için ekran kartını sökün ve onboard kartı kullanın. Onboard'da böyle bir sorun yoksa ekran kartı arızalıdır.

Kartı sıfır bir başka kart ile değiştirip değiştirmedikleri de anlaşılır böylece.

Güncelleme: Sorun %100 ekran kartında. Bu topladığımız sistemde de birebir aynı sorun oldu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kartı Çizgi'ye götürdük (artık onlar bakmıyor) ve tamir ettiler. Kart için bir VBIOS güncellemesi varsa yapın.

Güncelleme 2: Tam da dediğim gibi kart için Power IC firmware update çıkmış. Yani kartın güç kontrol çipinde bir sorun var ve bu da siyah ekrana sebep olmakta. Yapacağınız işlem bunu güncellemek. Kartınızın modeline göre uygun güncellemeyi ASUS'un sitesinden indirebilirsiniz.

Bilgisayarda o şekilde bir hata oluştukran sonra açınca direk BIOS a giriş yapıp sıcaklıklara bakıyorum 35-36 derece.
Overclock BIOS'tan tek tuşla yapma fonksiyorununu kullanarak yaptım. Ayrtıntılara hiç girmedim.

Onboard ekran kartı yok sanırım bu ana kartta. Kart girişlerinde HDMI girişi var ama biosda göremedim. Kabloyu ana karttaki HDMI girişine takıp ekran kartının elektirik kablosunu çıkarttım ama görüntü vermedi.

Güncelleme : Ekran kartımın tam olarak modeli bu ; GTX770-DC2OC-4GD5

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartını çıkarın ve onboard'da görüntü geliyor mu bakın.

Çalışan kartın güç kablosunu çıkarmadınız değil mi? Kartı söküp öyle görüntü alırsınız.

Tam elinizdeki model için VBIOS güncellemesi yok gibi. GPU Tweak kurun bakalım o VBIOS tespit edecek mi?

Olmazsa buradaki BIOS ve FW güncellemelerini yapmayı deneyin:

ASUSTeK Computer Inc. -Support- Drivers and Download GTX770-DC2OC-2GD5

O da olmazsa servise.

ürünü yarın aldığım yere götürüp değiştirmeyi deneyeceğim
bu sistem için hangi kartı önerirsiniz ?bu sorun asus marka ekran kartlarındamı var yalnızca yoksa gtx 770 in genel sorunu mu ?
amd tabanlı bir ekran kartı yada nvdia chip setli bir ekran kartı öneriniz olur mu ?

bu arada yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

tolga bey uzun süreçte ekran kartlarında araştırma yaptım ama teknik bilgim çok yüksek olmadığından tam olarak bu ayrımı yapamıyorum.
amd tabanlı ekran kartı kağıt üzerinde daha fazla özelliğe sahip mesela 512 bit bandwich e sahip nvidi ise 256 her ikisininde 4 gb ram kapasitesi var ama nvidia testlerde daha üstün.
uygulamadada bu şekildemi ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…