Asus K53SV-SX 581R Format Sonrası Yavaşlık

anticor

Megapat
Makaleler
3
Yer
Hatay
Daha fazla  
Meslek
UI/UX Designer
Cihazım Asus K53SV-SX 581R yaklaşık 2 yıllık cihaz. İlk çıktığında almıştım. O zaman Windows 7 de gayet hızlı açılıyordu falan. Neyse geçen sene Windows 8 yükledim ve o zaman daha bir hızlı açılır oldu, 12 saniye gibi bir sürede açılıyordu.

Şimdi de garantiden geldikten sonra Mac kurmayı denedim. HDD'yi GUID ile bölüntüledim. Ardından 100 gb'lık bölüm MAC OS için ayrılmış şekilde ve 120 GB'lık Windows için kalanı da normal disk.

Şu anda sadece 120 GB'lık bölümde Win 8.1 var. Biraz özelleştirme yaptım. Ama format atalı 2 gün olmuşken cihaz sanki yavaş geliyor.

Sormak istediğim neden olabilir ve donanımdan kaynaklanabilir mi? Başka bir sorum ise HDD'yi birçok kez bölüntüledim. Bu her bölüntülemede HDD'ye çok zararı olur mu? ve 4 GB'lık Ram takviyesi yapsam işime yarar mı?

Cevaplarınız için Teşekkür ederim...

Son düzenleyen: Moderatör:
Sabit disk'in her bölümü aynı hızda çalışmaz. Diğer bölümlere göre daha hızlı veya yavaş çalışan bölümler vardır. Windows yavaş kısma denk gelmiş olabilir. Bir de yeni kurulan işletim sistemi sürücüler kurup güncellemeler yaptığı için bir kaç gün yavaş çalışabilir bu normaldir.

Çok güzel bir soru, format attığınız zaman sistem henüz sıfırdır siz pc'ye komutları verdiğinizde programlar vs. ilk defa açılacağı için işletim sistemi biraz yavaş çalışır. Fakat bundan sonra sisteme vereceğiniz her komut hdd ve bellek üzerinde depolanır.

Mesela yeni açılmış bir sistemde Google chrome uygulamasını açmayı deneyin, programın açılması biraz sürecektir. Bundan sonra Chrome'u kapatıp tekrar açtığınızda Chrome'un daha hızlı açıldığını göreceksiniz, çünkü sizin verdiğiniz birinci komut bellek üzerine kaydedilir.

Bundan sonra vereceğiniz komutlar bellek üzerinden çalıştırılacak ve uygulamalar daha hızlı açılacaktır.

Cihazım Asus K53SV- SX 581R yaklaşık 2 yıllık cihaz. İlk çıktığında almıştım. Ve o zaman windows 7 de gayet hızlı açılıyor du falan. Neyse geçen sene windows 8 yükledim ve O zaman daha bir hızlı açılır oldu, 12 saniye gibi birsürede açılıyordu. Şimdi de garantiden geldikten sonra Mac kurmayı denedim. HDD yi GUID ile bölüntüledim. Ardından 100 gb lık bölüm MAC OS için ayrılmış şekilde ve 120 GB lık windows için kalanı da normal disk. Şu anda sadece 120 GB lık bölümde Wİn 8.1 var. Bİraz özelleştirme yaptım. Ama format atalı 2 gün olmuşken cihaz sanki yavaş geliyor.

Sormak istediğim neden olabilir ve donanımdan kaynaklanabilir mi? Başka bir sorum ise HDD yi birçok kez bölüntüledim. Bu her bölüntüleme de HDD ye çok zararı olur mu? Ve 4 GB lık RAM takviyesi yapsam işime yarar mı?

Cevaplarınız için Teşekkür ederim...

Ram takviyesi her zaman iyidir. Ne kadar geniş ram Windows için o kadar rahat yayılma alanı...

Çok güzel bir soru, format attığınız zaman sistem henüz sıfırdır siz pc'ye komutları verdiğinizde programlar vs. ilk defa açılacağı için işletim sistemi biraz yavaş çalışır. Fakat bundan sonra sisteme vereceğiniz her komut hdd ve bellek üzerinde depolanır.

Mesela yeni açılmış bir sistemde Google chrome uygulamasını açmayı deneyin, programın açılması biraz sürecektir. Bundan sonra Chrome'u kapatıp tekrar açtığınızda Chrome'un daha hızlı açıldığını göreceksiniz, çünkü sizin verdiğiniz birinci komut bellek üzerine kaydedilir.

Bundan sonra vereceğiniz komutlar bellek üzerinden çalıştırılacak ve uygulamalar daha hızlı açılacaktır.
Chrome'un bu durum ile alakası yok. Sizde oluşan durum Chrome kapattığınızda arkaplanda çalışmaya devam eder tekrar atığınız da hız gelmesinin sebebi budur :) Diğer uygulamalarda bu yoktur. Windows 8 ve üstünde hızlı getir uygulamasından dolayı ilk açılıştan sonra aynı programı açmak daha hızlı olabilmektedir.

Chrome'un bu durum ile alakası yok. Sizde oluşan durum Chrome kapattığınızda arkaplanda çalışmaya devam eder tekrar atığınız da hız gelmesinin sebebi budur :) Diğer uygulamalarda bu yoktur. Windows 8 ve üstünde hızlı getir uygulamasından dolayı ilk açılıştan sonra aynı programı açmak daha hızlı olabilmektedir.

Söylediğiniz gibi bir özellik olabilir ama ben bunu her uygulama için söylüyorum. Ayrıca Chrome'un arkaplanda çalışmaya devam etmesi her zaman geçerli değildir. Chrome uygulamasını nasıl kapattığınıza bağlıdır. Windows penceresinden x'e basarak çıkış yaparsanız söylediğiniz gibi arkaplanda çalışmaya devam eder ama kontrol menüsünden çıkış seçeneğini seçerseniz uygulama tamamen kapanır. Bu kadar da detaya inmeye gerek yok aslında benim söylediğim şey her program için geçerli bir durumdur. İşlemcinin çalıştırdığı programların ve ona ait bilgilerin bellek üzerinde saklandığını biliyoruz zaten, bu saklama olayının da temel nedenlerinden biri budur. Son olarak belleklerin sabit diskten çok daha hızlı olduğu için Windows'un da bunu bizden çok daha iyi bildiği için :) ifade ettiğim şeyin doğru bir durum olduğunu düşünüyorum...

Bellek üzerinde şuan ki nesilde bu söylediğiniz yanlış. Artık bellek üzerinde saklama olayı yok Non-ECC bellekler kullanılıyor ve Yeni nesil ramler geçici veri akışı sağlıyor. Kısacası Bellek bir beyin(işlemci) görevi görmez. Bellek bir midenin yaptığı işi yapar :)
Yemek verirsin dolar, sonra bunlar enerjiye dönüşür(program çalışma alanı), bu işlem bittiğinde(Mide boşaldığında) Tekrar yiyecek hissi gelip mide dolup boşalır. Bunu Ram(bellek) olarak düşünebilirsin.
Kısaca Bellekte depolama alanı oluşmaz, yiyeceklerin mide de devamlı kalamayacağı gibi. Haliyle Ramde saklanan birşey yok direk akıp gider.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı