Ağ Bağlantı ve bileşenleri konusunda bilgi seviyesi yüksek olan kişiler için güzel bir sorum var
Öncelikle senaryomu özetliyorum:
Tivibu + VDSL aboneliğim mevcut. TTnet'in TPLink modemi ile evde bağlantılar yapılı ve sorun yok çalışıyor. Ancak evde 10'dan fazla Wifi cihaz var. Bu modemin ne çekim gücü, ne de işlem gücü yetmiyor. O yüzden yerine Asus DSL AC88U modem aldım.
Tivibu'nun modemini çıkarıp Asus'u taktım. Her şey yolunda. WiFi çalışıyor. Modem üzerindeki VPN Client'a StrongVPN hesap bilgilerini girip aktive ettiğimde de Amazon Prime filmleri olsun, Vikipedia olsun modeme bağlı olan tüm WiFi cihazlar erişime açık hale de geliyor. Bunun dışında ASUS modemin bedava verdiği DDNS hizmetiyle evimdeki bilgisayara da her yerden ip adresini bilmesem de erişebiliyorum. Bunda da sorun yok. Ama gel gelelim Türk Telekomun Tivibusu bu modem ile bir türlü çalışmıyor. IPTV ayarları doğru yapılsa bile, sorun modem tarafındaki yazılım mı yoksa Tivibu mu bilinmez bir türlü çözülmüyor. Sözde çözülecekmiş de kim bilir ne zaman...
Bu sorunu çözmek için yaptığım şey şu oldu. Mecburen TPlink modemi bağladım tabi. TPlink modemin bir portundan Asus'un EWAN portuna giriş yaparak Asus modemi ikinci bir Access Point haline getirdim. Getirdim de Asus'un WAN IP adresi artık Türk Telekom'un atadığı 77.xxx.xxx.xx ile başlayan IP değil. Wan IP'si artık TPLink modemin atadığı atıyorum 192.xxx.xxx.x şeklinde bir IP oldu. Bu nasıl bir soruna sebebiyet verdi?
1. DDNS hizmeti artık çalışmıyor. Çünkü Asus modem senin gerçek Wan IP'ni bilmiyor. O yüzden DDNS serverını doğru IP ile güncelleyemiyor.
2. VPN hizmeti çalışıyor ve aktif oluyor olsa da Amazon, Wikipedia vb. yasaklı siteler artık açılmaz hale geldi. Hoş VPN açıkken What is my IP diye bir servise bağlandığında seni Amerika'da gösteriyor IP'ni farklı gösteriyor. Ama gel gelelim nedendir bilinmez interneti direkt Asus modeme bağladığımda VPN'i aktif edince tüm yasaklı siteler açılıyorken, Asus modemi TPLink'ten aldığım EWAN bağlantısı ile Access Point haline getirdikten sonra VPN'i aktif ettiğimde açılmıyor.
İşte benim uzmanlık sorum bu 2.nci probleme yönelik. Dışarıdan bakıldığında mantıklı hiçbir sebebi yok gibi görünüyor. Çünkü VPN aslında seninle direkt VPN serverı arasında açılan bir tünel ve bilgiler bu tünel içerisinde gidip geliyor.
Bu sorunun neden kaynaklandığını uzman bir arkadaştan öğrenmeyi çok istiyorum.
Vakit ayırdığınız için teşekkürler.
Cevabı sanırım buldum. Sorun aslında Asus'un yazılımsal sıkıntılarından kaynaklanıyor. Direkt VDSL hattı Asus modeme bağlıyken VPN çok sapıtmıyor. Ancak Router hizmeti görecek şekilde AP olarak bağlandığında yazılımsal sıkıntı olabiliyor. Aslında biraz da VPN ile de alakalı. StrongVPN kullanıyorum ve kullandığım protokol PPTP idi. Sorunu bugün çözdük. Direkt olarak OpenVPN protokolüne çevirdiler bağlantı ayarlarımı. Gerekli DNS'leri de modeme girdim ve Access Point olarak artık VPN düzgün çalışmaya başladı.
Şu anda tek kalan sorun aslında Asus ile Tivibu'yu çalıştırma sorunu. Burada Asus'un anlaşmalı olduğu modem firmasından kaynaklı açıklamadıkları bir bilgi ya da çözüm mü var emin değilim. Ya da gerçekten henüz çözülememiş bir problem de olabilir ki internette gördüğüm kadarıyla çoğu insan Tivibu'dan ümidi kesmiş olarak görünüyor. Umarım değişir.
Bir de aklıma DD-WRT firmware i kurup da denemek gelmiyor değil. O daha karmaşık ama daha manuel olarak her şeye müdahale edilebiliyor olması belki daha ince ayar yapılarak sorunu çözme konusunda yardımcı olabilir. Ancak yine de bunu şu anda denemeye çekiniyorum. Her akşam saatlerce bir şey denemek zor gelmeye başladı.