Asus Modemleri Router Olarak Kullanma

Melih ALBAYRAK

Hectopat
Katılım
20 Mayıs 2018
Mesajlar
1.867
Makaleler
1
Çözümler
11
Selamlar dostlar. Bu konuda sizlere Asus modemlerde router olarak nasıl kullanacağımızı anlatacağım. Bazı arkadaşlarımız şu şekilde düşünerek ne gerek var bir çok anlatım zaten var diyebilir fakat çoğu anlatımlarda modemi direk LAN portlarından bağlayarak işi bitiriyorlar. Fakat bu şekilde bazı özellikler kullanılamıyor çünkü modem internete bağlı değil olarak gözüküyor. Örneğin Download Master uygulaması modem interneti görmediği için çalışmaz.

Yapım aşamasına geçelim. İlk olarak ana modeminizden router olarak kullanacağınız modeme herkesin bildiği ethernet kablosu ile bağlıyoruz. Ana modemin hangi LAN portuna taktığınızın önemi yok. Önemli olan router olacak modemin LAN portu. Bazı Asus modemlerde WAN portu bulunmuyor. Örnek AC750 modellerde 2 adet LAN portu var. Asus N17U modellerinde ise E-WAN adı altında WAN portu bulunuyor.

Şimdi yapmamız gereken router olacak modemin WAN portu var mı yok mu onu öğrenmeniz. Modemin arkasındaki giriş portlarında yazıyor LAN 1, LAN 2, WAN gibi yazar. Bu portlardan varsa WAN portuna yok ise LAN portlarından herhangi birisine takın ethernet kablosunu. Daha sonra router modemimize güç verip çalıştırıyoruz. Açıldıktan sonra router modemimizin arayüzüne giriyoruz (girmeden önce ana modeminizi kapatın yada ethernet kablosunu çıkarın çakışma olmasın) giriş yaptıktan sonra sol kısımdaki menülerden Yerel Ağ adındaki menüye girin. Açılan menüden IP adresi yazan bölümü 192.168.2.1 olarak yada istediğiniz şekilde değiştirin fakat ana modeminizin arayüze giriş IP adresi ile aynı olmamalı.
Ayarlamayı yaptıktan sonra belirlediğiniz IP adresi ile arayüze tekrar giriş yapıp tekrardan sol taraftari menülerden WAN adlı menüye giriş yapınız. Açılan menüden Aktarım Modu yazan kısmı Ethernet Wan olarak değiştirin. Değiştirdikten sonra hemen altında Etkinleştir kutucuğunu Evet olarak seçmeyi unutmayın ve son olarak Aktarım Modunun yanında LAN Port 1 yazan menüyü ethernet kablosunu router'ın hangi portuna taktıysanız o portu seçeceksiniz. Seçtikten sonra en alttan Kaydet diyoruz biraz bekleyip cihazı yeniden başlatıyoruz.

Ek bilgi: DHCP Sunucusunu kapatmanıza gerek yok.

Üstteki anlatım WAN portu olmayan yada olan modemler için geçerlidir çünkü bazı modellerde farklılıklar gösterebilir.

E-WAN yada WAN portu olan modemlerde yukarıda anlattılan gibi IP adresimizi değiştiriyoruz. Sonra soldaki menülerden WAN menüsüne girip Aktarım Modunu Etherten Wan seçiyoruz. Service Unit yazan bölümün kutucuğunu ise Service 1 (Default Route) olarak seçiyoruz yine altındaki Etkinleştir kısmını Evet olarak seçiyoruz.

Son işlem olarak ise Router modemimizin IP adresini Ana modeme girip sabit olarak IP adresini almamız.
Yapmamız gereken Router modemimizin MAC adresini öğrenmek. Arayüze girdiğinizde ilk açılan sayfada Sistem durumu bölümünde altta MAC adresleri yazıyor oradaki LAN MAC adresini kopyalayın. Sonra ana modeminiz arayüzüne giriş yapın. Yerel Ağ menüsünden DHCP Sunucusu menüsüne tıklayın. En altta DHCP Listesi Çevresinde El İle Atanmış IP adlı menüde MAC adresi yazan kutuya tıklayınız ve kopyaladığınız MAC adresini oradan geçiniz sağındaki kutuyu ise vermek istediğiniz IP adresini veriniz. Örneğin 192.168.1.2, 192.168.1.254 gibi. Son olarak yanındaki artı butonu ile ekleyiniz ve uygula dedikten sonra çıkış yapınız.

Son olarak iki modemide kapatın ve tekrar açınız. Bu şekilde sorunsuz şekilde iki modeminde tüm özelliklerini kullanabileceksiniz.
Ek olarak ana modem olarak kullanacağınız modemin markası fark etmez. Dikkat edilmesi gereken husus ana modemden router’ın IP adresinin sabitlenmesi.
 
Son düzenleme:
Elinize sağlık, böyle yaparsak router olarak kullanmış oluyoruz. Acces Point olarak kullanmak için sub modemden DHCP kapasak yeter mi?
Ana modemimin arayüzünden AP'lerime bağlananları görmek istiyorum da.
 

Geri
Yukarı