ASUS oyuncu laptoplarında Turbo mode gerekli mi?

egeoz316

Kilopat
Makaleler
3
Yer
Ankara
ASUS TUF ve ROG serisi kullanıcıları bilir, Armoury Crate sayesinde modları ayarlayabiliyoruz. Silent, Windows, performance ve Turbo olarak 4 mod bulunmakta. Benim anlamadığım şey performance modundan Turbo moda alınca fanlar hızlanıyor, bilgisayar daha çok ısınıyor fakat belirgin bir FPS artışı yaşanmıyor. Sizce Turbo mod gerçekten gerekli mi?
@xbea

Son düzenleyen: Moderatör:

Performance modu yeterlidir.

Performans modunda CPU'yu bir tık az kullanıyor laptop. Turbo'ya geçince CPU'yu tam güç kullanmaya çalışıyor ama soğutma yetmiyor bilgisayar daha çok ısınıyor. İkidebir hız yükseltmeye çalışıyor anlık çok yüksek dereceler gözükebiliyor. Performans modumda 3.6 - 3.8 ghz'de çalışan işlemci 4.3'te çalıştığında fps'de 5-10 artış yaşanıyor. Soğutması düzgün olsa kullanılır.

Etiket için teşekkür ederim hocam, geç gelebildim -anca geldim-. Bana pek bir şey kalmamış, @atomhuro hocam açıklamış aşağıda:

Aslında soğutma üst seviyelere çıksa gerçekten 4.3 filan görebiliriz ki ben gördüm ama sürekli değil. Aynı zamanda cihaz hep sürekli yüksek frekansa zorladığı için sıcaklık artıyor ama tam tersi performans artmıyor. Bu biraz kısır döngü gibi oluyor. Yani aslında turbo mod dizüstü bilgisayarlarda henüz desteklenmeyen ama bir açık kapı bırakılmış bir mod. İleride eğer ki daha gelişmiş soğutma çözümleri çıkarsa işte o zaman desteklenebilir. Çünkü mesela performans modu eğer cihazım 90'ı geçmez ise hayatta en son hız olan 6000RPM'in üzerine çıkmıyor. Genelde 5700-5800 RPM geziniyor. Turbo açınca fanlar en sona geliyor ve 6800 RPM oluyor ama işlemci ise o kadar fazla ısınıyor ki 6800 değil 7500 RPM gelse fayda etmeyecek... Bu yüzden ileride daha gelişmiş bir soğutma gelirse işe yarar, neden? Mesela siz cihazınızı kullanıyorsunuz ve performans modundaki hızı size yetiyor, o zaman neden fanları -yada o zamanki soğutma sisteminin ismi ne ise- zorlayıp daha fazla bataryadan güç çeksin ki? Ama daha fazla performansa ihtiyaç var ise fanları kökleyip güç tüketimini en sona çıkarıp devam edilebilir.

Umarım anlatabilmişimdir . İyi forumlar, saygılar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…