Çözüldü ASUS ROG STRIX 790e anakartta CPU kırmızı LED yanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

xertergun

Femtopat
Daha fazla  
RAM
32 GB 6000MHZ
Ekran kartı
RTX 3080 EVO
Anakart
ASUS ROG STRİX 790E GAMİNG WİFİ
İşlemci
i9 13900k
Herkese merhaba, sistemimde ASUS ROG STRIX 790e Gaming Wi-Fi anakartım var. İşlemcim i9 13900K, sıvı soğutmam Lian Li galahad AiO 360 mm. Öncelikle sorunu söyleyeyim: Yaklaşık 2 aydır sistemimde ısınma sorunu var. Bilgisayar boşta iken bile 90 dereceleri görüyor. Üst radyatöre ellediğim zaman alev almış gibi sıcak (her iki tarafında). Ama saçma olan şey ise bazen olup bazen olmaması; kendi kendine düzelip bozuluyor. Bu işlemcide voltaj sorunu olduğunu duydum ve BIOS güncelleyince düzeldiğini söylediler. BIOS'u da güncelledim ama sorun düzelmedi. Bilgisayarım "CPU over temperature error" hatası verip BIOS'a attığı zamanlarda oluyor ama hiçbir şey değiştirmeyip kapatıp açınca düzeldiği de oluyor. Tüm kabloları kontrol ettim, hepsinin yeri doğru ve temassızlık yok. Sorunum işlemcide mi yoksa sıvı soğutmada mı bilmiyorum. Anakartta CPU kırmızı LED ışığı yanıyor, görsellerde görebilirsiniz. Garantileri de yok. Ne yapmam lazım? Sorun işlemcide mi yoksa sıvı soğutmada mı?

Dosya Ekleri

• 1111.png
    81,6 KB · Görüntüleme: 20
  • 63518a27-3b86-4433-afd5-c83b28444787.jpg
    130,9 KB · Görüntüleme: 16
Çözüm
Eğer işlemci sorunluysa önerebileceğin işlemci var mıdır?

Ne kadar sorun BIOS güncellemesi ile düzeldi de dense ben buna güvenmiyorum. Düzelmiş olsa bile işlemcinin performansından kısıp önüne servis ediliyor. Bundan dolayı i7, i9 önermem. Anakart değiştirip AMD tarafında R5 5600X bile yeterli, bana kalırsa R7 5800X tarafında sistemin canavar olur.

Pompada tıkanma gibi şeyler oluyormuş onu kendim açıp temizleme şansım var mı yoksa teknik destek mi almalıyım.

Pompanın içindeki sıvının dökülme ihtimalini göz önünde bulundurarak bence şu an hiçbir şey yapmayıp bir kule tipi soğutucu ile dene sorun sıvı soğutmadaysa servise yolla değiştirsinler.

Sıvı soğutman olmayıp kara düzen kule tipi soğutucu taksan bile boşta 90 olmaz. Senin sorunun işlemci kaynaklı. Anakartta kırmızı ışığın yanma sebebi de bu zaten. Bana kalırsa kasanı komple servise gönderip değişim istemen çünkü sistemin ısınmadığı zamanlar voltaj dengeli iken ısındığı zamanlar dengesizlikten dolayı diğer bileşenlerin de zarar görmüş olabilir. Dediğim gibi sistemi komple gönderip durumunu anlat ve değişim iste. Kabul ederler ise güzel etmezlerse de sadece işlemciyi ve anakartı muhakkak değiştirt. Sistem geldiğinde düzgün bir format sonrası voltaj dengelemesi için BIOS'u kurup buradan tekrar bize dönüş yap. Keşke şu sıkıntılı durumlarda Intel tarafından seçim yapmasaydın. Sağlık ve geçmiş olsun.

Çok özür dilerim bir yeri okumayı atlamışım. Sorunun sıvı soğutmanın pompası ile alakalı da olabilir tekrardan okuyunca farkettim.

Sanırsam en mantıklı çözüm kule tipi bir soğutma ile denemek ve aynı hata tekrar olursa sorunun işlemcide olduğu en net böyle anlarım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanırsam en mantıklı çözüm kule tipi bir soğutma ile denemek ve aynı hata tekrar olursa sorunun işlemcide olduğu en net böyle anlarım.
Evet ne desek boş olur arada yapıp arada yapmıyorsa sıvı sığutmanın pompası da bozulmuş olabilir üst radyatör alev gibi yazmışsın onu okumamıştım. Muhtemelen sorunun kaynağı sıvı soğutucu

Pompada tıkanma gibi şeyler oluyormuş .onu kendim açıp temizleme şansım var mı? Yoksa teknik destek mi almalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:

Ne kadar sorun BIOS güncellemesi ile düzeldi de dense ben buna güvenmiyorum. Düzelmiş olsa bile işlemcinin performansından kısıp önüne servis ediliyor. Bundan dolayı i7, i9 önermem. Anakart değiştirip AMD tarafında R5 5600X bile yeterli, bana kalırsa R7 5800X tarafında sistemin canavar olur.

Pompada tıkanma gibi şeyler oluyormuş onu kendim açıp temizleme şansım var mı yoksa teknik destek mi almalıyım.

Pompanın içindeki sıvının dökülme ihtimalini göz önünde bulundurarak bence şu an hiçbir şey yapmayıp bir kule tipi soğutucu ile dene sorun sıvı soğutmadaysa servise yolla değiştirsinler.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…