Arkadaşlar, öncelikle hepinize iyi akşamlar dilerim. Yeni ekran kartı arayışındayım. Başlıktaki kartlar arasında kaldım. Fiyat farkı haricinde iki model arasında ne gibi farklar var? Gaming Z modeline daha fazla ödemenin avantajı var mıdır? Siz hangisini tercih ederdiniz? Üstadlarda görüş...
Burada yazdıklarıma bakarak durumu kavrayabilirsiniz.
Mevcut voltaj ve güç ayarlarıyla da çekirdek hızını bir miktar arttırabilirsiniz. Bu tamamen BIN kalitesine göre gerçekleşip gerçekleşmeyecek bir durum.
+20 MHzlik artışlar ile başlayın. Heaven Benchmark öneririm. Birkaç tur yapın (2-3 tur yeterli gelecektir). Görüntüde bozulmalar sıkıntılar olmuyorsa başarılıdır. Arttırarak yola devam edin.
Elde edeceğiniz kazanımların minimal olacağını bilerek hareket edin. Bana kalırsa o ekstra hıza ihtiyacınız olmayacaktır. Üst orta sınıf bir ekran kartınız olduğuna göre yanında da orta sınıf bir işlemci olduğunu tahmin ediyorum. Zaten büyük oranda işlemciden darboğaza gireceksiniz. Yani ekran kartınızda performans boşlukları olacak. Bu tür durumlarda değil hız arttırmak, hız düşürseniz de pek performans değişmez.
Örneğin i5 8400 ve GTX 1080 ile yaşadığım durumu anlatayım.
Ekran kartı 1924 MHz iken Atina'da %65 kullanım ile 53 FPS aldım.
Ekran kartına undervolt/underclock yaparak 1607 MHz'ye indirdim. Atina'da %83 kullanım ile yine 53 FPS aldım.
Ekran kartımı 2056 MHz'ye overclockladım ve Atina'da %57 kullanım ile yine 53 FPS aldım.
Bu örnek işlemci darboğazı yaşadığım bir durum içindi. Gördüğün gibi bu tür bir durumda hızı aşırtsan bile performans edinemezsin.
Diğer bir senaryo ise Shadow of Tomb Raider'da yaşandı. Bu oyunda ise işlemci darboğazında değildim.
Ekran kartı 1924 MHz iken giriş bölgesinde %99 kullanım ile 67 FPS aldım. (CPU: %47)
Ekran kartına undervolt/underclock yaparak 1607 MHz'ye indirdim. %99 kullanım ile 54 FPS aldım. (CPU: %38)
2056 MHz'ye çıkarttığımda ise 69 FPS'ye çıktım. (CPU: %48)
Yani hız aşırtarak performans kazanacağın durumlar işlemci darboğazı söz konusu olmayan durumlar.