İnceleme ASUS ROG STRIX XG27acs

Geçtiğimiz günlerde ASUS ROG Strix XG27ACS monitörünü almış bulunuyorum. Öncelikle söyleyeyim: genel anlamda beklentilerimi büyük ölçüde karşıladı. Aşağıda hem çok beğendiğim yönleri hem de dikkat edilmesi gereken eksileri paylaşıyorum. (Nacizane)

1. Görüntü Kalitesi & 2K (QHD) Çözünürlük​

2560×1440 piksel çözünürlüğü, 27 inç ekranla birleşince yeterince keskin bir görüntü sunuyor. Gözlerim yazıları, detayları net bir şekilde ayırt edebiliyor. IPS panel sayesinde görüş açısı da geniş.

2. Yenileme Hızı (180 Hz) ve Tepki Süresi​

180 Hz yenileme hızı, hızlı sahnelerde akıcılık hissi veriyor; FPS, yarış, aksiyon oyunlarında hareketler akıcı. Tepki süresi (1 ms GtG) sayesinde gecikme hissi neredeyse yok diyebilirim(Bu fiyatta bir ürün için).

3. Uyumluluk: G-Sync, FreeSync & ELMB-SYNC​

Hem NVIDIA hem AMD ekran kartlarıyla uyumlu çalışabiliyor (VRR destekli). Ayrıca ELMB-SYNC ile hareket bulanıklığını azaltma özelliğini aktif edebiliyorum.

4. Renk Doğruluğu​

sRGB modunda fabrika çıkışı itibarıyla renk doğruluğu oldukça iyi. Renk sapmaları düşük. Video, grafik veya günlük kullanımda görüntüler canlı ve dengeli geliyor.
Panelin DCI-P3 kapsama değeri de makul düzeyde (~97 %) olarak belirtilmiş.

5. Arayüz / Türkçe Menü​

Menünün Türkçe olması — özellikle teknik bilgilere çok girmeyen kullanıcılar için — büyük avantaj. Parametreleri değiştirmek, ayarları görmek kolay. (Bu yön iyi bir artı, senin de belirttiğin gibi.)

6. Bağlantı Seçenekleri ve Esneklik​

• USB-C bağlantı çıkışı (DisplayPort Alt Mode) mevcut — tek kabloyla görüntü aktarımı mümkün.
  • Standart DisplayPort 1.4 ve HDMI 2.0 portları da var.
  • Ekran ayağı dik açı, yükseklik ayarı, eğme, pivot (döndürme) gibi ergonomik özellikler destekleniyor.
  • Ayrıca monitörün ayak kısmında, akıllı telefon koymak için küçük bir slot bile var — güzel bir dokunuş.

Eksiler​

1. Kontrast / Siyah Seviyesi​

IPS panellerin klasiği: siyahlar koyu siyah değil, biraz “gri” görünebiliyor. Karanlık sahnelerde kontrast farkı tam istediğim kadar derin değil. HDR modu bu konuda çok büyük fark yaratmıyor, çünkü monitör “yerel karartma (local dimming)” özelliğine sahip değil.
    RTINGS değerlendirmesine göre siyah performansı sınırlı.

2. HDR Performansı Sınırlı​

HDR10 desteği var ve HDR için DisplayHDR 400 sertifikası mevcut, ama gerçek HDR deneyimi beklenen vuruculuğu vermiyor. Yüksek parlaklık, dinamik kontrast eksikliği gibi sebeplerle HDR sahneleri “normalden daha parlak” gösteriyor ama etkileyici bir HDR deneyimi yok.
    Tom’s Hardware’da da HDR özelliklerinin sınırlı kaldığı vurgulanmış.

3. HDR İçin Parlaklık​

Monitör maksimum parlaklıkta (HDR modunda) ~400 nit seviyesine kadar çıkabiliyor, bu da parlak odalarda veya güneş ışığı altında yeterli gelmeyebilir.

4. USB-C Güç Teslimi / USB Hub Yokluğu​

USB-C portu var ama güç teslim kapasitesi sınırlı; yani laptop’u tam yükleyecek kadar güç veremeyebilir.
    Ayrıca monitörde USB hub ya da birçok USB portu yok; harici cihaz bağlamak istiyorsan monitör üzerinden USB çoklu port imkânı sınırlı. (Hatta Bilgisayarım üzerinde port kalmadığı için klavyemi bluetoothdan bağlamak zorunda kaldım)

5. Stand Maksimum Yüksekliği

Stand yükseklik ayarı var ama bazı kullanıcılar “en üst konum yetersiz” yorumu yapmış. Yani monitörü tam göz hizasına konumlandırmak isteyenler için ideal olmayabilir.
6. Displayport 2.1 Bulunmuyor
Bu fiyata displayport 2.1 yerine 1.4 bulunması gayet normal olabilir ama yine de eksik olduğunu düşündüğüm için yazdım
Genel olarak, ASUS ROG XG27ACS benim beklentilerimi büyük ölçüde karşıladı. Arayüzünün Türkçe olması, 180 Hz performansı, uyumluluğu ve renk doğruluğu yönleri kesinlikle artı puan. Eksileri arasında özellikle HDR deneyiminin sınırlı olması, kontrast düzeyinin tam karanlık sahnelerde “yeterli olmaması”, stand yüksekliği sınırı ve USB-C güç ile USB port yetersizliği dikkat çeken noktalar.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…