ASUS STRIX 570-E ile Ryzen 5 2600 overclock olmuyor

whitewine

Kilopat
Makaleler
10
Merhabalar,

Arkadaşımın sisteminden yazıyorum. Konuyu kendimiz çözemeyince fikir alalım istedik.

MSI B450 ile Ryzen 5 2600 işlemcimizi 4 ve üzerine stabil oturtamadığımızdan dolayı Black Friday indiriminden Asus Strix 570E satın aldık ROG Strix X570-E Gaming | Anakart | ASUS Türkiye
Fakat gelin görün ki hiçbir şekilde stabil 4+ overclock sağlayamıyoruz. Kör şeytana lanet deyip 1.500v'de bile denedik ama 4 GHz ve üzerini göremedik.

Powersupply'den kaynaklı olabileceğini düşünerek ekliyorum; Kullandığımız PSU Sharkoon Icewind 750W SilentStorm Icewind - sharkoon.com

***PSU'da 4+4 CPU güç bağlantısı bulunuyor fakat X570-E anakartımız CPU için 8+4 Bağlantısı istiyor. Hız aşırtma yapamamamız, stabilite sağlayamamamızın sebebi bu olabilir mi?

Böyle bir anakart ile Ryzen 2600 işlemciyi hız aşırtamamak anormal bir durum değil midir? Problem bu noktada PSU'dan olabilir mi (ki başka bir sebep aklımıza gelmiyor)

Hız aşırtma işlemi çarpan kilidi arttırılarak denendi.

Mevcut anakarta yahut işlemciye sahip kullanıcıların direktif ve yorumlarını acil olarak bekliyoruz.

Not: İşlemci Akasa Venom A20 ile soğutuluyor. Isı kaynaklı bir problem yok.

Not 2: Ekran kartı olarak Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ Kullanıyoruz ve işlemci kaynaklı kartın darboğaz yaşamasından dolayı işlemci frekansını arttırarak sonuç izlemeyi istiyoruz.

Konuya fazla hakim olmamakla beraber işlemcilerin silikon kalitelerinin birbirinden farklı olduğunu okumuştum. Bu doğruysa belki işlemcinin bir sınırı olabilir... Emin değilim tekrar eklemek istiyorum...

Her işlemci farklıdır yani R5 2600 alsanız bile her R5 2600 aynı değildir. Üretimden üretime değişir. Mesela bir kullanıcı aynı voltajla 4.2'ye çıkıyorsa siz 4.00'a çıkabilirsiniz. Muhtemelen size kötü bir işlemci gelmiş ki forumlardan baktığım kadarıyla genelde 4.00'dan sonra sorunlar çıkmaya başlamış. Yani 4.00 üstü için zaten şanslı olmanız gerek. AMD işlemciler çok fazla OC'lenmiyor maalesef Intel gibi değil. Anakart vs. olayı da bu yüzden pek fark etmiyor. Bilginiz olsun diye de söylüyorum 4+4 Giriş 2600'e çok rahat yeter. Bir de PSU eskiyse ya da kalitesiz ise dengesiz voltaj veriyor olabilir ama bunun dengesiz voltajla pek ilgisi olduğunu sanmıyorum.

Silikon kalite farkı olsa bile bu voltajı verdikten sonra artması lazım.
İmkanınız varsa başka PSU ile deneyin çünkü X570 chipseti olan anakartlarda güç önemli.

Kendi güç kaynağım Corsair RM850X ile deneyelim o halde.

Ayrıca şöyle bir görsel sunacağım; (Üzeri çizili yerdeki ısı tam olarak neden oluyor anlayamadım. İzlek ısı mıdır?
)

Şu sarı çizili değer izlek ısısı mıdır anlayamadım. Ben Intel kullanıcısıyım sistem arkadaşımın. Silikon kalitesinin bu kadar kötü olabileceğine şahsen inanmak istemiyorum. Kaldı ki, X570-E gibi bir anakartla da overclock atamıyorsak (1.500v)'de denenmesine rağmen başka seçenekte kalmıyor gibi.

Biz yine belki PSU'dandır dedik ama dediğinize katılıyorum 4+4 2600'e yeter de artar bile...

Çarpan kilidi dışında ne deneyebiliriz? Ryzen sistemlere hakim değilim.
1.5V verdiğin için VRM'ler ısınıyor olabilir.

1.5'i sinirden verdik ki boot etti ama stabilite olmadı yani işlemci 4.1+ üzerinde hata veriyor. VRM'den kastettiğin anakart sanırım? Anakart harika soğuyor VRM ısıları 1.5'te bile son derece normal.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    437,9 KB · Görüntüleme: 45
VRM anakarttan farklı.
İşlemci çekirdeklerinden sadece bir tanesi ısınıyor gibi.

Attığım görselde ki ısı sensörü X570-E üzerinde TMPIN4 olarak geçiyor. VRM anakarttan farklı ne demek anlayamadım? İşlemcide VRM ısısı oluşması mümkün değil ki?

İşlemci çekirdekleri stabil sıcaklıkta birbirlerine yakınlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…