İnceleme ASUS TUF A15 inceleme

Merhaba arkadaşlar bu konuda 18.000'TL'ye satın aldığım ASUS TUF'a 15 laptopu anlatacağım.

Ryzen 5 7535HS işlemci.

DDR5 RAM 8 GB.

RTX 2050 4 GB ekran kartı.

144 Hz kaliteli bir panel.

RGB klavye.

Type-C girişi.

Gibi oldukça önemli özelikleri var, laptopu sipariş ettim, sorunsuz sıkıntısız geldi ve Windows'u kurup laptopu kullanmaya başladım, ilk dikkatimi çeken şey fanlar gündelik işlerde çalışmıyorlardı, yani video izlerken ya da öylesine Technopat'ta takılırken fanlar kapalıydı. Buna rağmen 45 50 derecelerdeydi işlemci, zaman zaman 65'e çıkıyordu, sonra fanlar çok düşük bir şekilde çalışıyor ve geri soğutuyordu, çok uzun kullanmadıkça buna bile gerek kalmıyordu.

Pil konusundaysa şu an bir seyahatteyim ortalama batarya 4.30 saat bana dayandı, güç tasarrufu modunda.

Laptop'bir tık kalın, ama güzel sert duruyor.

Hissiyatı çok hoş, tuşları, çok güzel ve renklendirme de sizin elinizde olunca çok daha güzel oluyor.

Paneli ise cidden mükemmel, panelini çok beğendim, IPS bir panele sahip, renk kalitesi olsun, karanlık fotoğraflarda ışık sızdırmaması olsun kaliteli bir panel. sanki biraz ghosting var ama tam olarak teslerini yapmadım.

Ekran kartı RTX 2050
sizi korkutmasın, 3050 ile neredeyse aynılar zaten. GTX 1650'e birkaç çip koyup RTX 2050 yapmış sanırsınız, 3050 almak yerine bu ekran kartı daha mantıklı, aralarında 6-7 FPS farkına karşılık 2000 TL fiyat farkı var, şahsen bu değerler için 2 bin TL vermem.
RTX 4050 ile kıyasladığımız da arada 2 kattan bile fazla FPS farkı var, daha iyi bir oyun deneyimi istiyorsanız 4050 bir laptop almanız gerek.

Peki RTX 2050'in oyun performansı nasıl?
Ultra ayarlarda çoğu oyunu 30+ FPS ile oynayabiliyorsunuz. Bu kötü bir değer mi? Ultra da oynama hevesiniz yoksa kötü bir değer değil. RDR 2 ve RTX Minecraft testleri yaptım. İkisinde de 30 FPS'te takılıyordu. DLSS yardımıyla 45 FPS'e ikisinde de çıkabildim. Lossless Scaling adlı uygulamayı indirdim ve FG özeliği olmayan iki oyunda da fg kulandım, ikisinde de FPS'ler 80-100] arasındaydı ve oldukça akıcı bir oyun deneyimi yakaladım.
Bu sırada da GPU %100 çalıştığı için laptopun sıcaklık değerlerini de öğrendim:

RTX 2050 GPU genelde 72 derece %100 kulağımda dahi stabildi.
İşlemci 80 derecelere kadar ilerledi fakat 90'ı görmedi.
Şahsen 90'ı görebileceğiniz düşünüyorum. Laptopun soğutması başarılı genelde fan sesi duymuyorsunuz, laptop bu konu da daha cimri davranıyor, fanları güçlü çalıştırmamaya dikkat ediyor, ayarları değiştirmeniz daha fazla sesli ama daha serin bir deneyim yakalayabilirsiniz.

Soğutma blokların açıp kontrol ettim ve kaliteli soğutma blokların sahipler, havayı da oldukça iyi tahliye ediyor, 3 adet çıkışı var.
2 adet M.2 SSD yuvası da oldukça hoş.

Laptopun kötü olduğu noktalar var mı?
-Kalın
ve ağır bir cihaz, bu özelliğini beğenmem de seyahat boyunca bana bela oldu.
-8 GB RAM (tamam fazla para vermiyoruz ama yine de 8 GB RAM olmaz)
-hoparlörü pek iyi değil.
-başka bir eskisinin olmaması.

Bu laptopu kendime uygun fiyata, güncel, iyi bir performansa sahip, istediğim oyunu düşük ya da orta ayarlarda akıcı oynayabilmek için aldım. Hem 144 Hz paneliyle, drr5 olmasıyla. Ryzen 5 7535HS gibi güçlü bir işlemciye sahip olup bunları ASUS kalitesiyle birleştirici için çok memnunum. 18 bin TL'ye alabileceğiniz en iyi laptop bu bile olabilir, emin değilim.
Laptop'tan çok memnunum ve oldukça kaliteli buluyorum, isteyenler için ASUS'un kendi sitesinde 25 bin TL'ye mevcut 4050'li versiyonu.

Kısa ve özel:
Böyle çok para vermek istemiyorum, grafikler Ultra da oynama gibi bir takıntım da yok diyorsanız, kaliteli bir laptop istiyorsanız bu laptop alınır. Ben de bu yüzden aldım. 4050 versiyonunu almayı şu an düşünüyorum, tek sıkıntı çok fazla para harcadım, üstüne biraz daha fazla kaldıramayabilirim.

Son düzenleme:
-8 GB RAM (tamam fazla para vermiyoruz ama yine de 8 GB RAM olmaz)
RAM yükseltmesi yapabilirseniz bu iyi bir durum bile olabilir. Şahsen 1 TB SSD 16GB RAM modeli yerine çok daha ucuz olan 512 GB SSD 8 GB RAM modelini alıp 1 TB SSD taktım ve RAM'i 32 GB RAM ile değiştirdim. İmkanınız var ise 8 GB RAM takviyesi yapıp çift kanallı olarak kullanmanızı tavsiye ederim.

Hayırlı olsun iyi yapmışsın. Online oyun ya da eski oyunlar için gayet yeterli. Ryzen 5 7535HS de iyi.

32 ram gereksiz 16 yeter.

RAM yükseltmesi yapabilirseniz bu iyi bir durum bile olabilir. Şahsen 1 TB SSD 16GB RAM modeli yerine çok daha ucuz olan 512 GB SSD 8 GB RAM modelini alıp 1 TB SSD taktım ve RAM'i 32 GB RAM ile değiştirdim. İmkanınız var ise 8 GB RAM takviyesi yapıp çift kanallı olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
Evet çok haklısınız, çok fazla oyun oynamadığımdan laptopla şimdilik ram yükseltmedim. 128 GB M2 ssd taktım. Diğer M2 ssd hala 400 GB boş. Rdr 2 bitirdiğimden geri sildim zaten pc de yüklü. Hafıza konusunda bana sıkıntı çıkarmaz ama bahsettiğiniz oldukça güzel bir tercih. 8 + 16 düşünüyorum. Toplam 24 GB Ram, ilerliyen süreçte 16'ya 16 yapma imkanım da doğacağından bana bu daha mantıklı geldi. Şahsen şuan 8 bile yeterli oluyor. Bu aldığım Fps değerlerini 8gb ile aldım, tabii genelde sınırda geziniyorum ve eklemem gerekiyor ama gündelik kulağımda 8 GB yeterli oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı