ASUS TUF B550-Plus sistemde Windows, Ethernet kartını görmüyor

Özgür Kınay

Megapat
Daha fazla  
Merhaba.
Bugün gayet düzgün çalışan bilgisayarımda önce internet gitti. İncelediğimde kablolu internetimin nedense bağlanmadığını gördüm. Bilgisayarı yeniden başlattım ve bağlantı sağlandı. Ancak 1-2 dakika sonra bağlantı yine koptu. Bu sefer baktığımda komple Ethernet kartımın yok olduğunu gördüm. Aygıt yöneticisinde de, ağ ayarları menülerinde de ağ bağdaştırıcısı olarak yok.
Sonrasında tabii ki çözümleri araştırdım. Hepsini denedim. Hatta yazmayanları da denedim. Bilgisayar konusunda iyiyimdir. Akla ilk gelen çözümler genelde nette sunulanlar. Lan adapter driver kurulumu, chipset driver kurulumu, Windows hata taramaları, Aygıt Yöneticisi'nden bir takım denemeler...
Bunlar işe yaramayınca virüs mü acaba dedim, virüs programına tarattım yok. İkna olmadım; normalde Windows 10 kullanırken Windows 11'e temiz kurulum yaptım, sıfırdan.
Bütün emareler donanım hatasını işaret ediyor. Muhtemelen lan çipi yandı gitti, derdim. Ama diyemiyorum çünkü:
  • Jack portunda turuncu ışık yanıyor
  • Kabloyu takınca yeşil ışık da yanıyor ve düzensiz yanıp sönüyor
  • BIOS'ta PCI-e lan kart bölümünde Realtek... "enable-disable" seçeneği var, yani kartı görüyor diyebiliriz.
  • Driver yüklediğimde normalde cihazı tarama aşamasından sonra "bulunamadı" hatası vermesi gerekirken, o hatayı vermiyor ve "başarıyla kuruldu" diyor.
Anakartım ASUS TUF B550-Plus ve tabii ki lan çipi Realtek...
Her türlü tavsiyeye ve öneriye ihtiyacım var.

Merhaba.
Her ne kadar önceki gönderiye yanıt alamasam da gelişmeleri aktarmak istiyorum. Olay daha da garip bir hâl aldı.
Ben ethernet kartının bozuk olduğunu düşünerek TP-Link marka bir kart satın aldım. Pcie-1 girişine bu kartı bağladım. Sonuç? Sistemde 2 tane ağ bağdaştırıcısı çıktı; biri yeni aldığım, diğeri de on-board olan. Herhalde düzeldi, diye düşünerek yeni aldığımı çıkardım ve on-board olan yine gitti.
Özetle: sistemde başka bir ethernet kartı takılı iken çalışan bir on-board ethernet kartım var :)
Ya ikisi birden çalışıyor, ya da hiç...
Çözüm önerilerine ihtiyacım var.

!-----!
Benzer sorun yaşayacaklar için güncelleme : Soruyu ChatGPT'ye sordum. Onun yönlendirmelerinden yola çıkarak çözdüm.

ChatGPT'nin yanıtı:
"

Olası Nedenler:​

1. Güç Yönetimi Ayarları: BIOS'ta veya işletim sisteminde on-board ethernet kartının güç yönetimi ile ilgili bir ayar devrede olabilir. Bu ayar, LAN kartını düşük enerji modunda tutarak çalışmasını engelliyor olabilir."

Burdan yola çıkarak PCI ayarlarına tek tek baktım. ASPM alakalı gibi geldi. ASPM'yi kapattım. Ve işlem tamam!
ASPM nedir diye merak edenler için:
Aktif durum güç yönetimi (ASPM), PCI Express cihazlarının tam aktif durumdayken güç tasarrufu sağlaması için bir güç yönetimi mekanizmasıdır.[1] Ağırlıklı olarak bu, aktif durum bağlantı gücü yönetimi yoluyla elde edilir; yani, üzerinde trafik olmadığında PCI Express seri bağlantısı kapatılır.

İkinci kartı taktığımda çalışma sebebi, ayrı veriyolu kullansalar da, aynı bağlantı arayüzünden bağlandıkları için sistem kullanım görüyor ve kartı/bağlantıyı kapatmıyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı