ASUS TUF dizüstü ekranı parlak değil ve sarı

dedekorkutt

Hectopat
Arkadaşlar merhaba. Uzun zamandır laptop araştırması yapıyorum. İçeriğini beğendiğim laptopların mağazada gidip malzeme kalitesi ve ekran kalitelerine bakıyorum. Bugün gidip ASUS TUF ve Ideapad ekranlarına ve malzeme kalitelerine baktım. Fakat gördüğüm şey beni çok şaşırttı. ASUS TUF ekranın diğerlerine kıyasla acayip sarımtırak bir görüntüsü ve az parlaklığı vardı.

Hemen yanında Excalibur vardı. Excalibur'un beyazları tam beyaz ve çok parlakken ASUS'un beyazları sarımtırak ve parlak değildi. Yetkiliye gece modunun açık olup olmadığını sorduğumda normal halinin bu olduğunu gece modunun açık olmadığını söyledi.

Sonra 2 Ideapad Gaming modelini karşılaştırdım biri diğerine göre daha az parlaktı modelleri aynı olmasına rağmen ama hepsi son seviye parlaklık seviyesindeydi.

Excalibur denen ve hiç önerilmeyen bir laptopun ekran panelleri çok benzer özelliklere sahip olan TUF'un çok üstünde bir parlaklık ve beyazlığa sahip olması beni çok şaşırttı.

Bunu Victus 16 laptopu başka bir mağazada incelerken de görmüştüm o da çok sarımtıraktı. Almaktan vazgeçtim. Şimdi de ASUS TUF 2022 modelini almaktan vazgeçmek üzereyim. Excalibur ekranı gerçekten çok güzeldi. Ekran çok önemli değil göze hoş gelsin yeter diyen bir insandım fakat artık dikkat etmeye başladım çünkü beyazların beyaz olmaması göze çok batıyor.

Bunun sebebi ne olabilir? Bu konu hakkında bilgisi olan birisi var mı acaba? Şimdiden teşekkürler.

Victusun niti düşük mesela o sebepten öyle geliyor, TUF'ta sRGB değeri düşük Ideapad'da farklılık yaşadığınız versiyondan biri 1650 versiyonu ise normal, çünkü 1650 versiyonunda sRGB orani daha düşük olması lazim ve 120Hz. 3050 ve üstünün sRGB oranı yüksek, yani sRGB ve nit farkı var kısacası.

Son düzenleme:
Ama Excalibur'la aralarında bu kadar bariz fark olması doğal mı yani TUF'un hiçbir yerde ekran kalitesi kötü denmiyordu benim gördüğüm rezaletti yani. Ben Acer Nitro serisine soğuk bakıyordum ekran çok yeriliyor diye. Bunlar bu durumdaysa o ne durumda acaba.

Hocam Monster'da benzer olarak %100 sRGB paneller kullanıyor, bu biraz da üreticinin yapmasiyla alakalı ki üretici Monster veya Excalibur değil. TUF'ta sRGB değeri olarak Nitro'ya benzer zaten.

Beyazların daha beyaz gözükmesi hangi özellikle alakalı sRGB ile mi ?
Bu ekranlardaki mavi ışık filtresinden de kaynaklanıyor olabilir. Muhtemelen casperde mavi ışık filtresi kullanılmamıştır. Ekran parlaklığı ise nit değeri ile alakalı. Genellikle 250 nit parlaklık kullanılıyor. Ama bazı modeller nit değeri olarak daha yüksek parlaklığa sahip paneller kullanıyor.

Bahsettigin sey bir standart, adi TUV Rheinland low blue light eye protection. Mavi rengi azaltildigi icin goruntu sarilasiyor. Bas agrisi ve uykusuzluk yapmamasi icin. Bunu kendin Spyder5 gibi bir cihaz alarak normal hale getirebilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…