Arkadaşlar merhaba. ASUS TUF F15 FX506HCB HN144 notebookum var. Oyunlarda FPS düşmesi sorunu var ve sorunu bulmaya çalışıyorum. Ekran kartı kullanımının dalgalandığını fark ettim bu normal midir? Nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
-Oyun optimizasyon sorunları. Çıkan çoğu oyun bu şekilde. Hele laptop olunca katlanıyor. Bir alt model ekran kartının serinin performansını anca alıyorsunuz
-Sıcaklık. (termal macun eskimesi, hava kanalları tozlanması vb. nedenlerle)
-Tek kanallı ram
-Düşük çözünürlük, DLSS vb. yüzünden işlemci darboğazı.
-Batarya veya şarj adaptörü sorunları
-Mux switch eksikliği veya aktif edilmemesi.
oyunla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Farklı benchmark testleri yaptım ve çok çok düşük sonuçlar verdi. Sıcaklık değerleri normal. Şarj adaptörü sorunu olabilir mi fikrim yok.
Asıl sıkıntı bu sorunu çözmeye çalışırken bilgisayar açıldığında gerçekten vermesi gereken performansı verdi ve sorunun çözüldüğünü düşündüm. Yeniden başlatınca eskiye döndü. (Biosa girmiştim ve biosta fanlar son hız çalıştı açıldığında pc normaldi) Önceden bazı durumlarda yine böyle olması gerektiği gibi çalıştığı oluyordu bazen yine çok kötü çalışıyordu(tamamen rastgele gibi). Gerçekten sorunun sebebini çok aradım ve bulamadım. Bulsam belki çözücem. Sizce sorun ne olabilir?
Sorunun büyük ihtimalle ekran kartında olduğunu düşünüyorum. Şu klasik yüksek performans ayarlarını yapınca bir şey değişmedi.
Ekran kartı kullanan oyunlarda problem olması da bunun göstergesi. Mesela valorantta bunu hissetmiyorum ama fifa oynarken en düşük ayarlarda dahi kasma var hatta kapandığı oluyor.
Superposition Benchmark yaparken değerler neler? GPU kullanımı %99-100'e geliyor mu ve sıcaklıklar ne? Kapanma genelde sıcaklıklardan olur. GPU-Z ile log tutarak loglar incelenebilir. O loglarda PerfCapReason kısmında.