Ben tavsiye etmiyorum, neden? Şimdi normalde dediğiniz gibi 100W RTX 3070 gücü eşittir 130w RTX 3060 oluyor. Aradaki fark fazladan 8 GB VRAM oluyor, peki ne işe yarıyor VRAM?
VRAM: Genelde siz oyunda ayar yükselttiğinde VRAM kullanılmaya başlar, ne kadar çok ayar ve kalite yükseltmesi VRAM kullanımı demek. Ancak burada önemli bir husus var; kartın bir VRAM kullanma limiti vardır, bu limit 6 GB ise sen ona 8 GB'da koysan işe yaramaz. Bu anlattığım önemli husus burada geçerli değil çünkü RTX 3070 100W 8 GB VRAM'i kullanabilir durumda.
Peki neden VRAM konusunu açtım? Şimdi dedik ya ayar yükselttikçe VRAM kullanımı artar diye, işte burada önemli bir husus daha var: 1080P çözünürlükte tüm ayarları yükseltsen bile 6 GB VRAM senin işini görebilmekte, sadece CyberPunk 2077 gibi oyunlarda VRAM bir tık düşük kalıyor o da normalde tam ayarlar 7 GB isterken sende 6 GB oluyor. Bunun dışında çoğu oyun 6 GB ve daha az kullanır "1080P" çözünürlükte.
O zaman 8 GB VRAM nerede kullanılır? 8 GB VRAM genelde 2K çözünürlükte kullanılır ancak NİTRO5 modeli 1080P ekrana sahip olduğu için 8 GB VRAM kullanacağını hiç düşünmüyorum.
Başka nedenler var mı? Evet var sırasıyla:
- Kasa kalitesi olarak Predator, ROG, OMEN gibi cihazlar çok daha iyi
- Soğutma konusunda Predator, ROG gibi cihazlar daha iyi
- Klavyesi ileride soyulabiliyormuş, kronik sorun sanırsam
- Fiyat olarak da aynılar.
Bu yüzden önermiyorum. Tek iyi yani 5800H işlemcisi olması, onu da Predator serisi hariç diğer OMEN, ROG gibi cihazlar karşılıyor.