ASUS TUF Gaming VG27AQML1A monitörde ghosting var mı?

selim1192

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Monitör
ASUS TUF Gaming VG27AQML1A 260hz 3ms IPS
Merhaba. Monitörüm ASUS TUF Gaming VG27AQML1A 260Hz IPS monitör. Yaptığım ghost testlerinde mavi testte sanki hareket eden UFO'nun arkasında 1-2 piksellik bir beyaz çizgi çıktığını gördüm sizinle paylaşmak istedim. Videoyu alta koyuyorum:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

not: Video iPhone 11 ile 60 FPS'te çekilmiştir.

Son düzenleyen: Moderatör:
OSD menüsünden OverDrive seviyesini kaç yaptınız? Değişken od diye geçiyor.

Monitör 260Hz diye geçiyor internette ve monitör tuşuyla OC ile 260'a çıkabiliyor. Monitörün kendi özelliği diye çok sıkıntı çıkmaz diye yaptım. 240Hz'den 260'a çektim OC ile.

OD'ye gelirsek ne olduğunu bilmiyordum şimdi gördüm kendisi otomatik olarak "Değişken OD" = Düzey 3'te gözüküyor.

Monitör 260Hz diye geçiyor internette ve monitör tuşuyla OC ile 260'a çıkabiliyor. Monitörün kendi özelliği diye çok sıkıntı çıkmaz diye yaptım. 240Hz'den 260'a çektim OC ile.

Od'ye gelirsek ne olduğunu bilmiyordum şimdi gördüm kendisi otomatik olarak "değişken od" = düzey 3'te gözüküyor.

Değişken od ayarı piksellere ek voltaj uygulayarak monitöre overclock yapıyor. Bu ayarı yükseltmek tepki süresini hızlandırır ama, fazla yüksekte kullanılırsa overshoot olur.

IMG_3510.jpeg

Değişken od düzey 2-3-4 vb ayarlar olacak. Hepsini deneyin.

Değişken od ayarı monitöre overclock yapıyor. Bu ayarı yükseltmek tepki süresini hızlandırır, doğal olarak bu sayede ghosting de azalır. Eğer fazla yüksekte kullanılırsa overshoot olur.

Eki Görüntüle 2527622

Değişken od düzey 2-3-4 vb ayarlar olacak. Hepsini deneyin.
Şöyle göstereyim:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Monitörü alalı 1-2 hafta oluyor.
Normal mi?

Şöyle göstereyim:

Monitörü alalı 1-2 hafta oluyor.
Normal mi?

Normal, rahatsız olacağınız düzeyde ghosting veya overshoot yok bu modelde.

Şöyle bir görüntü istiyorsanız bu bütçelerde mümkün değil.
Desktop Screenshot 2025.07.04 - 19.42.03.75.png

LCD monitörler çok yüksek tazeleme hızı + çok iyi gecikme sunmadığı sürece buna yakın bir sonuç veriyor zaten.

Örnek bir kaç monitör:
Desktop Screenshot 2025.07.04 - 19.43.22.03.png

Desktop Screenshot 2025.07.04 - 19.44.01.33.png

Desktop Screenshot 2025.07.04 - 19.45.31.71.png

Normal, rahatsız olacağınız düzeyde ghosting veya overshoot yok bu modelde.

Şöyle bir görüntü istiyorsanız bu bütçelerde mümkün değil.
Eki Görüntüle 2527639

LCD monitörler çok yüksek tazeleme hızı + çok iyi gecikme sunmadığı sürece buna yakın bir sonuç veriyor zaten.

Örnek birkaç monitör:
Eki Görüntüle 2527641
Eki Görüntüle 2527642
Eki Görüntüle 2527644

Anladım. Yapmam gereken ayar varsa söyleyebilirseniz sevinirim. OD ayarını hangi düzeye çekmeliyim vb.. Bu konudan da zaten monitör cahili olduğum anlaşılıyor. Dediğim gibi neyin doğru neyin yanlış olduğunu monitörlerde bilmiyorum :D

Anladım. Yapmam gereken ayar varsa söyleyebilirseniz sevinirim. Od ayarını hangi düzeye çekmeliyim vb. bu konudan da zaten monitör cahili olduğum anlaşılıyor. Dediğim gibi neyin doğru neyin yanlış olduğunu monitörlerde bilmiyorum :D

Od ayarını en az ghosting ve overshoot yapacak bir şekilde ayarlayın. İkisinin ortası, yani ne fazla ghosting olsun ne fazla overshoot. Ayarı yükselttikçe tepki süresi hızlanacak ve ghosting azalacak. Aşırı olursa da overshoot artacak tabii.
Varible refresh rate açık olsun.
ELMB kesinlikle kapalı.
Game visual kısmında hangisini beğeniyorsanız onu kullanın. Görüntü modları zaten çoğu kötü oluyor.
Blue light filter isteğe bağlı açabilirsiniz. Ekranı sarımsı yapar ancak gözleriniz fazla yorulmaz.
Shadow boost default halde kalsın.
Parlaklık kendi zevkinize göre ayarlayın.
Contrast ayarı default.
Vivid pixel kapalı.
Color temperature eğer renkler aşırı sarımtırak ise neutral, aşırı mavimtırak ise warm olarak ayarlayın. Asusta isimlendirmesi farklı olabilir. Eğer color temperature kısmında sadece red, green ve blue gibi ayarlar varsa manuel olarak da ayarlayabilirsiniz. Tam beyaz ekran açın, eğer aşırı sarımsı ise red ve green azaltın, eğer aşırı mavimsi ise blue azaltın. Biraz sarımsı ise doğru demektir.
Saturation ayarı default.

Od ayarını en az ghosting ve overshoot yapacak bir şekilde ayarlayın. İkisinin ortası, yani ne fazla ghosting olsun ne fazla overshoot. Ayarı yükselttikçe tepki süresi hızlanacak ve ghosting azalacak. Aşırı olursa da overshoot artacak tabii.
Varible refresh rate açık olsun.
ELMB kesinlikle kapalı.
Game visual kısmında hangisini beğeniyorsanız onu kullanın. Görüntü modları zaten çoğu kötü oluyor.
Blue light filter isteğe bağlı açabilirsiniz. Ekranı sarımsı yapar ancak gözleriniz fazla yorulmaz.
Shadow boost default halde kalsın.
Parlaklık kendi zevkinize göre ayarlayın.
Contrast ayarı default.
Vivid pixel kapalı.
Color temperature eğer renkler aşırı sarımtırak ise neutral, aşırı mavimtırak ise warm olarak ayarlayın. Asusta isimlendirmesi farklı olabilir. Eğer color temperature kısmında sadece red, green ve blue gibi ayarlar varsa manuel olarak da ayarlayabilirsiniz. Tam beyaz ekran açın, eğer aşırı sarımsı ise red ve green azaltın, eğer aşırı mavimsi ise blue azaltın. Biraz sarımsı ise doğru demektir.
Saturation ayarı default.
Çok teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı