Rehber Asus TUF VG27AQ5A alınır mı?

Makaleler
7
Daha fazla  
Renk gamutu

Bir incelemede %92 DCI-P3, %84 Adobe RGB ve %100SRGB, diğerinde ise %95 DCI-P3, %86 Adobe RGB ve %100SRGB çıkmış. Renk gamutu oldukça iyi, 3 farklı renk uzayında da doygun renkler görebilirsiniz.
Desktop Screenshot 2025.09.16 - 20.54.50.86.png

Kontrast oranı ve parlaklık

Bir incelemede 370nit ve 1200:1 kontrast oranı çıkarken diğerinde 330nit ve 1270:1 kontrast oranı çıkmış. Parlaklığı fena değil, kontrast oranı ise oldukça iyi.
Desktop Screenshot 2025.09.16 - 20.55.13.55.png

Oyun performansı

Tepki süresi testi yok ama ghosting testi var. Ki bu fazlasıyla yeterli. Level 1 de biraz ghosting mevcut, level 3 te gözle görülür ghostung veya overshoot sorunu yok. Level 5 ise berbat. Videonun çözünürlüğünden ötürü resim ekstradan bulanık gözüküyor, bu yüzden bu bulanıklığa takılmayın.

Desktop Screenshot 2025.09.16 - 21.07.42.36.png

Teknik özellikler

180hz (oc ile 210hz)
1440p
27inç
Freesync premium var
Hoparlör var
DisplayPort 1.4 x 1 (HBR2)
HDMI(v2.0) x 2
USB Hub : 1x USB 3.2 Gen 1 Type-C
Kulaklık girişi: Var
Düşük mavi ışık modu var
Yükseklik ayarı ve Pivot desteği yok

Sonuç

Renk gamutu, kontrast oranı ve ghosting performansı oldukça iyi. Parlaklıkta fena değil. Ergonomi haricinde kritik bir eksisi yok. Vg27aql5a ile aynı paneli kullanmıyor çünkü bu modelde kullanılan panel 180hz iken o model de kullanılan panel 200hz. İkisi de overclock ile 210hz oluyor. Kontrast oranı ve Parlaklık olarak AQL5A daha iyi. Zaten Asus kağıtüstünde VG27AQL5A için daha yüksek parlaklık değeri girmiş.

Renk gamutları olarak benzerler ama aynı doygunlukta olacağını düşünmeyin. Örneğin birisi yeşili diğeri ise kırmızıyı daha doygun gösteriyor olabilir.

Kalibrasyon, kontrast, parlaklık ve şans gibi faktörler de olduğu için aynı görüntüyü vermeseler de AQL5A'nın parlaklık, kontrast oranı ve ergonomisi daha iyi.

VG27AQ5 da Pivot desteği ve yükseklik ayarının bulunmaması kötü olmuş. Garip bir şekilde ikisi de 9.5-10K bandında satılıyor. Aynı paraya VG27AQL5A almak çok daha mantıklı.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Bana kalırsa ASUS monitör işinde yok. TUF serileri özellikle sorunlu çıkıyor bunu VG249 serisinden biliyorum ve kendimde yaşadım. Bence ne kadar F/P ürünleri denk gelse de ben sıcak bakmıyorum. Daha iyi monitör üreten markaların olduğunu düşünüyorum AOC gibi.

Bana kalırsa ASUS monitör işinde yok. TUF serileri özellikle sorunlu çıkıyor bunu VG249 serisinden biliyorum ve kendimde yaşadım. Bence ne kadar F/P ürünleri denk gelse de ben sıcak bakmıyorum. Daha iyi monitör üreten markaların olduğunu düşünüyorum AOC gibi.

Yanlış bir bakış açısı. ASUS'un oyuncu monitörleri adı altında sattığı (genellikle 2 tane serisi) var. TUF ve ROG. ROG serisinde de sorunlu modeller mevcut.

ASUS yanlış hatırlamıyorsam en çeşitli monitör sayısına sahip üreticiydi. Yani kronik sorunlu monitör çıkma ihtimali de çeşitlilikten ötürü dolaylı yoldan artıyor. Zaten markanın çok sattığı da aşikar, buna oranla şikayet sayısı da artıyor. Yani anormal bir durum yok.

Bunun bir benzeri de Samsung Odyssey serisinde var. Odyssey serisini kronik sorunlu sanan birçok insan var çünkü Samsung neredeyse her çıkardığı monitöre Odyssey takısını koyuyor. Bu serinin içinde tonla kötü monitör olduğu gibi bir o kadar da iyi monitör var. Yani sizin aradan iyi olanı seçmeniz gerekiyor. Eğer gidip G3 serisi alırsanız memnun kalmama ihtimaliniz %95, G6 veya G7 serisi modellerden birini satın alırsanız memnun kalma ihtimaliniz oldukça yüksek.

ASUS'un da VG249Q1R ve VG249Q3R gibi ucuz modellerini alırsanız memnun kalmama ihtimaliniz yüksek. VG27AQML1A gibi orta-üst modelleri alırsanız da memnun kalma ihtimaliniz yüksek.

Örneğin MSI yüzlerce monitör üretir, 1 tanesi dandiktir siz araştırmadan alırsınız ve kronik sorunlu çıkabilir. O zaman da MSI sizin için kötü olacaktır. Bunun örneklerini defalarca gördüğüm için söylüyorum.

Yani kısaca ASUS monitör açısından kötü değil, kullanıcının alacağı ürüne dikkat etmesi gerekiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı