ASUS TUF Z690-Plus ile 6000 MHz XMP çalışmıyor

Hylex

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
RAM
KINGSTON FURY BEAST 32GB RGB DDR5 6000Mhz CL36
İşlemci
Intel Core i9-13900K
Geçtiğimiz haftalarda yeni bir bilgisayar toplattım. Bilgisayarcı, kurulumu tamamladıktan sonra XMP'yi açtı ancak çalışmadığını fark etti. "anakartı güncelleyeceğim, yarın gelip alabilirsin" dedi. Ertesi gün tekrar gittiğimde, ASUS'un yeni olarak 6000MHz desteğine geçtiğini ve bütün anakartların bunu desteklemediğini söyledi. Bu nedenle anakartın güncellenmesi gerektiğini belirtti. Ben de anakartın bir yıl önce piyasaya sürüldüğünü ve 6000MHz'i desteklemesi gerektiğini söyledim. Ancak yine aynı şeyleri tekrarladı ve ben de cihazı teslim aldım. Şu anda, anakart ve RAM'ler için bu kadar para ödememe rağmen 6000MHz'de kullanamıyorum, 4000MHz'de kullanabiliyorum. Ayrıca bilgisayarcı, RAM slotlarını değiştirip de denemiş ancak yine çalışmamış. Bu nedenle, ASUS'un teknik servisine anakartı götürmeyi düşünüyorum. Sorunun kaynağı nedir acaba?

VCCSA ve IO voltajlarını 1.25'e alıp açmayı deneyebilirsin.

Hocam, VCCSA ve IO voltajlarını anakartın BIOS'u üzerinden nereden bulabilirim?

@Hylex dostum aynı sorun bende de var, aynı anakartı kullanıyoruz. Ben de PC'yi yeni topladım. Kingston Fury Beast 16 GB 6000MHz CL40 RAM taktım ve Intel i7 13700K işlemcim var ancak 4000MHz görüyor. Sorunun çözümünü bulabildin mi acaba?

Yok hocam hala 4000Mhz ve anakart güncellemesi yapıyorum hala aynı. Garanti kapsamanı giriyorsa bir götürmek isterim ama aldıkdan sonra müsait olamadım uzun süre, satın alındıktan 4-5 ay sonra göndersem kabul ederler mi? Garantiye götürmeyi düşünüyorum.

Sorunu çözdüm. Sen de dene belki çözersin. Bilgisayarı yenile yapıyorsun bilgisayar açılırken f2 ye basıp anakart ayarlarına geliyorsun. Sağ altta advanced mod yazıyor olması lazım ona tıkla. Sonra yukardan Ai Tweaker ı seç ve AI Overclock Tuner i XMP1 olarak seç. Raminin sırasının anakartta 2-4 1-3 şeklinde olması gerek. Yani 1 adet ramin varsa anakartta 2. sokete tak 2 tane ramin varsa birini 2. ye birini 4. sokete tak. XMP1 i seçtikten sonra onun altındaki sekmede 6000MHz 1.35V olarak seçmen lazım otomatik kendisi seçer muhtemelen ama seçmezse sen kendin seç. Sonra yukardan exit a bas. Save changes and reset seçeneğini seç. Tıkladıktan sonra onayla. Bilgisayar kendine reset atacak. Birkaç dakika ekran gelmeyebilir bir şey mi oldu diye bilgisayarı yenilemeye çalışma en geç 5 10dkya ekran gelir. Sonrasında oldu mu diye kontrol etmek için de görev yöneticisinden performansı seç soldan belleği seç hızda 6000mhz yazıyorsa olmuştur hayırlı uğurlu olsun.

Dosya Ekleri

• rn_image_picker_lib_temp_4286292c-cf32-4dfa-afd6-fba95bcf840c.jpg
    323,5 KB · Görüntüleme: 71
Şu videoda sizin sorunuzun cevabı 3:40'ta ama videonun tamamını izlemeniz de işinize yarayacaktır:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam bende XMP çalışmıyor, XMP 1 profilini senin dediğin gibi açtım ve yaklaşık 12 saat bekledim uyandığımda ekranda "ufeı'nin düzgün çalışmadığı ve F1'e basarak düzgşn çalışan ayarları geri döndürmem gerektiği" gibi bir şey yazdı. Hocam benim sorunum "XMP'yi nasıl açacağım bilmiyorum" değil, XMP profilleri çalışmıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…