Anladım aslında çok fazla bir mesafede oturmuyorum ve ayrıca rahat oyunlar single player oyunlar oynamıyorum daha çok competitive oyunlar Fps ağırlıklı oynuyorum. Buna bağlı olarak 27'' mağazada eğer ki çok hoşuma gitmediği sürece 24'' alcak olursam XG2405 mi alıyım yoksa aşağıdaki monitörü mü almalıyım? (Fiyatıda göz önünde bulundurursak)Kullanılan mesafeye bağlı olarak 1080p 27" rahatsız edebilir. Ancak isteseniz bile 27" büyük bir boyut olduğu için yakından kullanmak pek keyifli olmayacaktır.
Ben de kendi adıma konuşacak olursam 27" 1080p beni ilk etapta rahatsız eden bir şey değil. Çok yakın bakarsam evet piksel belli olmaya başlıyor ancak normal durduğumda bir sorun yok gibi duruyor. Ancak unutmamamız gereken bir şey var: Bunlar kısa süreli deneyimler. İlk aldığında oldukça memnun olan daha sonra boyuttan kaynaklı olarak memnuniyeti azalan kullanıcılar da yok değil.
Görüntü olayı biraz kişisel bir şey olduğu için net bir yorum yapmak veya söylemek zor. Eğer 1080p 27" olan bir modeli deneyimleme fırsatı bulduysanız ve bir sorun yaşamadıysanız evet 27" ve 1080p alınabilitesi olan bir ikili.
Fiyatları göz ardı ederek şunu söyleyebilirim: Eğer 1080p 27" beni rahatsız etmiyorsa ve kullanım şekli itibari ile çok fazla rekabetçi oyun (özellikle CS, PUBG tarzı oyunlar) dünyasında değilsem ve biraz rahat şekilde arkama yaslanarak bilgisayarı kullanıyorsam ben VG279Q'u tercih ederdim. Hem daha büyük hem de daha parlak ekran. Yani eğer güneş ışığı vs. vurursa veya aydınlık bir ortamda isem daha rahat kullanırım. Ayrıca 1 ms modunu açınca parlaklığın düştüğünü de hesaba katarsak ASUS bu nokta da öne geçiyor.
Anladım aslında çok fazla bir mesafede oturmuyorum ve ayrıca rahat oyunlar Single Player oyunlar oynamıyorum daha çok competitive oyunlar FPS ağırlıklı oynuyorum. Buna bağlı olarak 27" mağazada eğer ki çok hoşuma gitmediği sürece 24" alacak olursam XG2405 mi alayım yoksa aşağıdaki monitörü mü almalıyım? (Fiyatı da göz önünde bulundurursak)
2062 TLASUS 24" VG248QG 0,5 Ms Full HD 165Hz FreeSync / G-SYNC HDMI DP Gaming Monitör fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
ASUS 24" VG248QG 0,5 Ms Full HD 165Hz FreeSync / G-SYNC HDMI DP Gaming Monitör fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'dawww.vatanbilgisayar.com
İşte işler şimdi karıştı
Şaka bir yana karşılaştırdığımız modellerden biri TN diğeri ise IPS. Ben kesinlikle IPS tercih ederim.
Ancak genelde rekabetçi oyunlar oynadığınızı ve bunların ise ağırlıklı olarak FPS türü olduğunu belirtmişsiniz. Bu yüzden sizin durumunuzda TN panel biraz daha öne çıkıyor. Öncelikle istediğiniz panel türünü belirlemeniz gerekiyor.
Öncelikli olarak bu konuya odaklanıp hangi panelin sizin için daha iyi olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Ben TN panelin günümüz şartlarında tercih edilebilirliğini iki şekilde belirliyorum açıkçası:
1-Oynadığınız oyunlardan bir geliriniz var mı veya bir geliriniz olacak mı?
2-Fiyat.
Karşılaştırdığımız modellerin fiyatlarına bakacak olursam bütçeniz çok kısıtlı değil. Tahminimce 1500-2000 TL arası bir bütçeniz var. Bu bütçedeki yeni monitörlerde gecikme değerlerinin çok yüksek olmaması daha doğrusu kabul edilebilir noktalarda olmasından dolayı burada TN mi değil mi kararını yukarıdaki ilk madde belirliyor. İlk maddedeki soruya cevap evet ise TN panel düşünülebilir.
Eğer yeterli seviyede ingilizceniz var buradaki kaynağın size oldukça faydası olacaktır. Benzer bilgileri içeren Türkçe kaynaklar da ufak bir arama ile kolaylıkla bulunabilir. Linkini verdiğim kaynaktaki bilgiler ışığında ben tercihi IPS ve VA panelden yana kullanırım.
Görüntü işin içine biraz öznelliğin girdiği kişisel olarak tanımlanabilecek bir konu. Bu yüzden net bir şey söylemek görüntüleme teknolojilerinde çok zor. Linkini attığım kaynağı veya benzer bir kaynağı okuyup anlarsanız alacağınız kararı daha kolay verebilirsiniz.
Son olarak XG2405 vs VG248QG kısmına gelecek olursam benim tercihim gözüm kapalı IPS panel olan XG2405 olurdu açıkçası. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi öncelikle isteklerinizi karşılayacak panel türünü seçmelisiniz. Aslında bundan önce isteklerinizi ve beklentilerinizi belirlemelisiniz ki bunu yapmanın en kolay yolu konuyu oldukça iyi bilmektir. Yani konuyu ne kadar iyi bilirseniz isteklerinizi ve beklentilerinizi şekillendirmeniz o kadar kolay olacaktır.
Yani size öncelikli önerim konu hakkında biraz zaman harcayıp konuyu anlamak. Zaten sonrasında bu forumda veya başka bir forumda açacağınız konu sadece "bin bilsen de bir bilene danış." Felsefesi ile fikir almak olacak
"Hangisi mantıklı bana son bir şey söyleyin size güveniyorum ne derseniz onu alacağım." bu beni korkutan bir ifadeYardımınız için çok teşekkür ederim. Tercihimi IPS tarafına çevirdim az önce Vatan mağazasına gittim ve XG2405 ile VG279Q arasındayım hala karar veremedim çıktım geldim. 26 Inc'de çokda fazla görüntü bozulması görmedim idare eder güzel gibi benim masamda çok küçük değil ekranla aramda 70-80 cm mesafe olacak 27 Inc hoşuma gitti gibi ama FPS oyunlarında odaklanamama veya uzun vadede göz yorma olue mu bilemedim açıkcası. Hangisi mantıklı bana son bir şey söyleyin size güveniyorum ne derseniz onu alacağım. Bir de hangi ekranda FPS oyunlarında düşman daha küçük gözür.
"Hangisi mantıklı bana son bir şey söyleyin size güveniyorum ne derseniz onu alacağım." Bu beni korkutan bir ifadeçünkü eğer alıp memnun olursanız ve bir sıkıntı olmazsa hiçbir sıkıntı yok ama eğer alıp da memnun olmazsanız sizi ben yönlendirdiğim için suçlu gibi hissederim.
Ancak şunları söyleyebilirim. Ben kişisel olarak 27" tercih etmek isterdim ancak masam çok büyük değil ve monitöre biraz yakın olarak oturuyorum. 27" olan bir model (27G2U) alıp kurup kısa süreli deneyimlediğim zaman ilk etapta bir sorun yoktu. Ölü piksel sorunu olduğu için onu iade etmiştim. Mağazada yine aynı modeli deneyimlediğim zaman da bir sorun yoktu. Oturmayı planladığım mesafeden ilk etapta beni rahatsız eden bir sorun yoktu. Ancak ileride oluşabilecek bir memnuniyetsizlikten korktuğum için ve biraz güvenli limanda durayım, "safe bet" oynayayım istediğim için ben tercihimi 24" olan bir monitöre olan C24G1'den yana kullandım.
Yukarıda da dediğim gibi görüntü biraz kişisel bir konu. Ancak belirttiğiniz mesafede 27" kullanmak oldukça keyifli olacaktır. Ancak rekabetçi FPS türü oyunlarda ister istemez oyunun heyecanı ile ekrana yaklaşıyoruz, oturma pozisyonumuz değişiyor. Oyuncular arasında (özellikle rekabetçi oyunlar oynayanlar) arasında 24" oldukça popüler ve bunun sebepleri var:
1-Kafayı fazla oynatmadan ekran üzerinde tam kontrol sağlamak. Yani kafayı sağa sola çevirmeden, ufak göz hareketleri ile ekranı tamamen görmek.
2-Fiyat avantajı. 24" monitörler, 27" olan modellerden genelde daha ucuz oluyor.
Daha önce 27" büyük olduğu için ve kafayı hareket ettirmenin kaçınılmaz olmasından dolayı özellikle rekabetçi oyunlarda kimi kullanıcıların odaklanamaması olası. Göz yorgunluğu ise monitörü kullandığınız süreye ve parlaklığa bağlı olarak değişir ama benzer parlaklıklarda göz yorulma süreleri tahminimce yakın olacaktır iki model için de.
Tüm bunların sonucunda şunu söyleyeyim. Eğer sık sık 2-3 metre mesafedeki bir koltuğa oturup veya yatağa yatıp dizi film tüketiyorsanız 27" güzel olabilir. Ancak eğer bilgisayarı sadece oyun için kullanıp içerik tüketimini telefon veya televizyon üzerinden yapıyorsanız veya bilgisayardan içerik tüketiminiz nadir ise ileride 27" 1080P'nin rahatsız etme ihtimaline karşı "safe bet" mantığı ile 24" olan bir modele yönelmek iyi olabilir.
Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi 27" özelinde uzun süreli deneyimim yok. İlk etapta rahatsız etmeyen kimi şeyler 2-3 ay sonra veya 1 yıl sonra rahatsız etmeye başlayabilir. Bu yüzden net bir söyleyemiyorum. Eğer 27" olan modellerin sizin için bir problem olmayacağınıza gerçekten inanıyorsanız 27" olanı alın ve keyfinize bakın. Bu fiyatlar özelinde olacak monitörlerin çoğu sizi üzmez.
Ayrıca Vatan fiyatları için şunları belirtmem gerekiyor. Geçtiğimiz hafta XG2705 1999TL'ye satıldı. Bunun yanında VA panel olan VG27VQ indirimle 1999TL'ye satıldı. Fiyatlar tekrar bu seviyeye iner mi emin değilim. Ama belki kampanya vs. ile tekrar bu fiyatlara düşebilir.
Aldıysanız bana hayırlı olsun demek düşer. Ben bir ölü piksel çıktığı için 27G2U modelini iade etmiştim. Benimki monitörün ortasındaydı ve çok göze batıyordu. Eğer göze fazla batmıyorsa kafaya takmaya gerek yok. Ölü piksel her monitörde çıkabilir ve çıkıyor da.Hocam ilgi alakandan dolayı çok teşekkür ederim. 27 Inc almaya karar verdiğim için ASUS VG279Q modelini aldım 2162 TL.
Vatan'dan aldım şöyle olay yaşadım 3 kutu ürün açtık 1. de 2 tane ölü piksel 2. de 3 tane 3. de 1 tane ölü piksel çıktı, mağaza başka yoktu getirtemiyolardıda bende 1 ölü piksel olanı aldım. İyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum aşağı tarafda karışık görüntüde belli olmaz diye düşünüyorum. Sıkıntı şu yayılırsa sıkıntı 6 taneden sonra değişime giriyormuş. O an çok yorulmuştum bende aldım bu modele yakın AOC 27G2U vardı ama artırdığımda ASUS'un kontrast değeri daha yüksek geçikme süresi daha düşük bir de AOC'da panda panel varmış ASUS'da daha iyi bir panel varmış sanırım o yüzden ASUS almak mantıklı geldi.
Çok teşekkür ederim. Mağazada gözüme çok çarpmıyodu aşağıda zaten daha kurmadım umarım rahatsız etmez. Aslında bende takıntılıyımda ama artık sıkıldım aldım geçtim. En azından umarım yayılmaz.Aldıysanız bana hayırlı olsun demek düşer. Ben bir ölü piksel çıktığı için 27G2U modelini iade etmiştim. Benimki monitörün ortasındaydı ve çok göze batıyordu. Eğer göze fazla batmıyorsa kafaya takmaya gerek yok. Ölü piksel her monitörde çıkabilir ve çıkıyor da.
Ben bir tane de olsa ölü piksel istemediğim için çok takıntılıyım bu konuya. Ama kimisi de ne olacak ki deyip alıp kullanıyor. Bu kısım biraz tercih meselesi ama ölü pikselli bazı modeller n11 tarzı yerlerde daha ucuza satılabiliyor.
Eğer ölü piksel yayılırsa önce servise yollarsınız. Tüketici Hakem Heyeti'nin emsal kararlarına göre 1 ölü piksel dahi garanti kapsamında değerlendiriliyor. Yani her şekilde paranızı geri alabilirsiniz. Süreç biraz uzun olabilir ancak sonu genelde olumlu oluyor.
Bu günlerde özellikle fiyat performans olan monitörlerde Panda panel kullanılıyor. Kimi yerlerde sorunlu olduğunu okumuştum. Kalitesi tartışılır ama Çinli bir üretici olduğu söyleniyor. ASUS VG279Q modelinde ise AUO panel kullanılmış sanırım. AUO, Acer'in bir markası ve iyi paneller üretiyorlar.
Tekrar hayırlı olsun.