ASUS Vivobook Pro 14X OLED kasma yapıyor

kungormus

Kilopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar selam, aralık ayında ASUS Vivobook Pro 14X OLED modelini satın aldım. Teknik özelliklerini aşağıda yazıyorum.

İşlemci:Intel® Core™ i5-11300H Processor 3.1 GHz (8M Cache, up to 4.4 GHz, 4 cores)
İşletim Sistemi:Without OS
Bellek:16GB DDR4 on board
Dahili Ekran Kartı:Intel® Iris Xe Graphics-NVIDIA® GeForce® RTX™ 3050 Laptop GPU 4GB GDDR6
Depolama:512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD
Ekran:14.0-inch"/WQXGA+ (2880 x 1800) 16:10 OLED, Glossy Ekran, 400nits
Video Kamera:720p HD camera//With privacy shutter
Network:Wi-Fi 6(802.11ax)+Bluetooth 5.0 (Dual band) 2*2

Benim temel sorunum laptop beklentilerimin çok altında performans sergiliyor. Genel manada çok kaliteli, ısınmadan yana sorun yok oyun bile oynayabiliyorum soğutması falan fena değil, sadece beklentilerimin altında FPS alıyorum. Ancak bunun haricinde Chrome'da gezinirken ve özellikle de YouTube videosu izlerken fare imleci ile videonun üzerinde gezdirdiğimde anlık kasma-donma-takılma gibi tepki veriyor. Sebebini çözemedim, zaman zaman sadece Chrome kullanırken CPU %100 kullanıma çıkabiliyor ki bildiğim kadarıyla CPU fena bir CPU değil. Ekran çözünürlüğüne bağladım bir süre, 3K gibi bir şeye tekabül ediyor aşağı yukarı bu nedenle kastığını düşünüp çözünürlüğü biraz düşürdüm, biraz rahatlama hissettim ama hala hızlı birkaç şey yaparken yeni bir laptop olduğunu hissedemiyorum. Normal mi bu durum acaba yoksa bilgisayarda bir sorun olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu minik takılmalar laptop şarja bağlıyken mi gerçekleşiyor?

Bu minik takılmalar laptop şarja bağlıyken mi gerçekleşiyor?

Evet normalde de prize bağlı kullanıyorum. Bu arada şöyle bir şey oldu konuyu açtıktan sonra, NVIDIA container isimli bir uygulama CPU'yu %30 bandında kullanıyordu oyun dışında bile. İnternetten biraz araştırdım NVIDIA Shadow Play diye bir şey varmış sanırım, alt+Z yaptığımızda çıkan paylaşım ekranı çıkıyordu masaüstündeyken. Konuyu açtıktan sonra da mouse imleci bile çok takılmaya başladı. Ayarlardan bu paylaşımı kapadım ve biraz rahatladı gibi laptop. Şu an için akıcı gibi, birkaç gün denedikten sonra tekrar bir bilgilendirme yazacağım. Teşekkür ederim ilginiz için.

Tekrardan merhaba. Yukarıda bahsettiğim değişikliğe rağmen özellikle de Chrome'da gezinirken ve 1-2 sekme bile açık olsa da takılmalar, kasmalar oluyor. Masaüstü ve Chrome arası geçişlerd de keza kasma yapıyor ara ara. Teknik özellikler itibari ile bunların olmaması gerekiyor diye düşünüyorum.

Son olarak bir güncelleme yapmak istiyorum. Bilgisayarda dün PUBG oynadım, gayet akıcı oynatıyor ve sıcaklık değerleri de işlemci maksimum 85-88 derecelere geldi ve genelde de 80-82 aralığındaydı, ekran kartı ise 70 dereceleri bile geçmedi düşük ayarlarda. Oldukça da akıcıydı. Ancak Chrome'da YouTube'da gezinirken kasma yapıyor. Sanırım ıris Xe ekran kartını kullanıyor ve RTX3050 ekran kartını kullanmıyor. Bu durumu değiştirebilir miyim? Sürekli olarak ana ekran kartını kullanırsa sorun çözülecek gibi. Çünkü ekran çözünürlüğü 2880x1800 ve sanırım ıris Xe yetemiyor. @Astiva

Son düzenleme:
Son olarak bir güncelleme yapmak istiyorum. Bilgisayarda dün PUBG oynadım, gayet akıcı oynatıyor ve sıcaklık değerleri de işlemci maksimum 85-88 derecelere geldi ve genelde de 80-82 aralığındaydı, ekran kartı ise 70 dereceleri bile geçmedi düşük ayarlarda. Oldukça da akıcıydı. Ancak Chrome'da YouTube'da gezinirken kasma yapıyor. Sanırım ıris Xe ekran kartını kullanıyor ve RTX3050 ekran kartını kullanmıyor. Bu durumu değiştirebilir miyim? Sürekli olarak ana ekran kartını kullanırsa sorun çözülecek gibi. Çünkü ekran çözünürlüğü 2880x1800 ve sanırım ıris Xe yetemiyor. @astiva

Masaüstü uygulamalar genel olarak Xe kullanır ve bu GPU'nun bu çözünürlükte Chrome gibi bir uygulamada takılmaması gerek aslında. NVIDIA Denetim Masası'ndan Chrome uygulamasını belki koyabilirsiniz 3050 üstünden çalıştırması için fakat tam çalışmayabilir, tam ekran olmayan ve yüksek GPU gücü istemeyen uygulamalar Xe üstünden açılır çünkü sistem bunu böyle ayarlar, eğer kas gücü gerekse NVIDIA tarafına atar. Genelde otomatik ayarlanır. Belki bu ayar biraz yardımcı olur;

1687172839965.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı