Arkadaşlar ben sorunumu size şöyle anlatayım. Yaklaşık 2 yıl kadar önce Asus X550JK serisi bir laptop almıştım ve bana sürekli kasası ince olduğu için ısınma sorunu çıkarttı (zorlayıcı oyunlarda.) Fakat fanı masanın kenarından açıkta bırakmak gibi ufak tefek yöntemlerle çözdüm bu sıkıntıları. Ancak her zaman bu kasa inceliğinden kaynaklı, sözde ısınma veya sebebini bilmediğim bir sıkıntıdan ötürü çoğu oyunda sıkıntı yaşamaya başladım. Kendimi GTX850M kartı harcıyormuş gibi hissediyorum.
En son olarak "Overwatch" isimli oyunu oynamaya başlamıştım. GeForce Experience'tan optimizasyonu yapıp oyuna girdiğimde verdiği optimize ayarlarda bırakın 60'ı, 45 FPS''i zor görmekteyim. Bütün ayarları kısıp "Render Scale"ı %50'ye ve "Field Of View"ı en düşüğe çektiğimde düzgün bir FPS alabiliyordum fakat oyun keyfimi işkenceye çeviriyordu bu görüntü. Birazcık uzaktaki bir hedefi bile seçememekteyim.
Kısaca şöyle toparlamak gerekirse, internette benim bilgisayarımla aynı olan bir bilgisayar high, ultra gibi ayarlarda, %100 Render Scale'da iken çatışma içinde bile 53 FPS altına düşmüyorken benim bilgisayarımdaki sıkıntı ne olabilir. Şu an internette rastladığınızı düşündüğüm bir vakumlu soğutucu aldım 3 gün önce ve o da bir işe yaramadı. Oyunun TMP göstergesini açtığımda fanı taktığımda sadece 3-4 derece gibi bir soğuma olduğu görülüyordu ki gene kasanın inceliğinden fanın vakumlu ağzını tutturmak için yukarıdan kasaya bantlamak zorunda kaldım. Ardakaşım, sorunun düşük ihtimalle de olsa harddiskten kaynaklanabileceğini söyledi.
Bilgisayarını arka planda zorlayan başka bir şeyler olabilir mi ? Isınma vs. kaynaklı olur genelde bu tür problemler değilse ya oyundan kaynaklıdır yada zararlı yazılımlardan.
Msi afterburner programını kur oyundayken gpu ve cpu nekadar kullanıyor onu tespit et ona göre sorunun çözümünü araştırabilirsin ben öyle yapıyorum. Isınma problemin varsa termal macun yenilemesi yapabilirsin.
GPU ve CPU kullanımı %60 a nerdeyse gelmiyor bile diyebilirim. Fan temizliği de yapmıştım. Fakat ısınma konusunda şunu söyleyebilirim. Oyun için ayarlardan ısınma göstergesini açtığım zaman bütün oyun 75-80 derece arasında seyretmesine rağmen zamanla fps düşüyor. Dün harddiskimi çıkartıp başka bir SSD ile denedim ve gene sonuç alamadım. Teşekkürler.
NVIDIA denetim masasımdan 3D ayarların yönetilmesine girip genel ayarlardan yüksek performanslı nvidia işlemcisini seç ayarları kaydedip oyunu çaliştirmayı dene. Sonuç gene olumsuz olursa ekran kartı driverını silip en güncel sürümü tekrardan kurmayı dene.
NVIDIA denetim masasımdan 3D ayarların yönetilmesine girip genel ayarlardan yüksek performanslı nvidia işlemcisini seç ayarları kaydedip oyunu çaliştirmayı dene. Sonuç gene olumsuz olursa ekran kartı driverını silip en güncel sürümü tekrardan kurmayı dene.