ASUS X550JK-XO012D Turbo Boost Çalışmıyor

narg

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle bana servise gönder, bir bilgisayarcıya git diyecek arkadaşlar konuya hiç bulaşmasın. Bu yaklaşık 1 senedir üzerinde uğraştığım bir sorun ve yaşadığım yerde tecrübeli bir bilgisayarcı yok.

ASUS X550JK-XO012D Model dizüstü bilgisayarımı yaklaşık 3 senedir kullanıyorum. 1 sene önce kadar termal macunu değiştirdim ve olan oldu. Bilgisayar anladığım kadarıyla bdprochot adlı bir şeye girdi ve her açıldığında işlemci frekansı bu şekilde oluyor:

3.png

Bu sorunu Throttlestop adlı programla çözüyorum fakat nihai bir çözüm yok, yani ben bulamadım.
Throttlestop'ı çalıştırınca işlemci değerleri bu hale geliyor:

2.png

Şimdi diyeceksiniz ki arkadaşım sorun ne? Sorun şu ki bilgisayarımın Turbo Boost'u asla açılmıyor.
Manuel olarak da otomatik olarak da açılmıyor. Turbo Boost , BIOS'umda herhangi bir ayar yok bununla ilgili.
XTUda şu şekilde Turbo Boost default'da açık olması gerekirken şuan kapalı olduğu görünüyor:

1.png

Bana bu konuda yardımcı olabilecek olamasa bile fikir yürütebilecek arkadaşlar lütfen buyursun bekliyorum. Turbo Boost'umu nasıl tekrardan açabilirim? BDProchot'u nasıl kapatabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ilginç bir sorun. Şimdi araştırdım ve yaygın olduğunu gördüm.

Yabancı sitelerde genelde bu soruna yol açan şeyin kesin sebebinin bilinmediği fakat ısı sensörü arızası, CPU'ya etki edebilecek başka bir parçanın fazla ısınması veya pinlerin eğilmesi gibi ihtimallerden bahsediliyor.

Bu durumun macun değişiminden sonra başladığını söylemişsiniz. Bu da işlem esnasında anakartın zarar görmüş olabileceğini akla getiriyor.
Bir diğer ihtimal de işlemcinin, GPU'nun ısısından etkilenmesi ve işlemcinin kendisinin fazla ısındığını zannedip PROCHOT sinyali göndererek 0.8 GHZ gibi düşük bir frekansa düşürmesi. Bu küçük bir ihtimal.

Windows içinde güç seçenekleri'nden işlemci gücü ayarlarını minimum ve maksimum %100 yapın, BIOS'u güncelleyin tarzı şeyler söylenmiş ama bunları yapmışsınızdır herhalde.

Geçici çözüm olarak Throttlestop'da gerekli ayarları yaptıktan sonra programı Windows açılışına ekleyip otomatik çalışmasını sağlayabilirsiniz. Şurada bahsetmiş:

CPU Speed too low! Stucks on 1200MHz - Core i7 3610QM - [Solved] - CPUs

Screenshot 040.png

Bir de, "PROCHOT sinyalini gönderen kısmı kapton bantı ile izole ederek sinyali göndermesini engelleyin böylece işlemci hızı düşüremesin.." gibi tuhaf bir çözüm sunulmuş ama bu girişimde işlemci tamamen çöp olabilir:

i5 4460 CPU speed stuck at 800 MHz - [Solved] - CPUs

Açıkçası ben olsam gittiği yere kadar Throttlestop programıyla idare ederdim. Kolay gelsin iyi forumlar.

Hocam ilginç bir sorun. Şimdi araştırdım ve yaygın olduğunu gördüm.

Yabancı sitelerde genelde bu soruna yol açan şeyin kesin sebebinin bilinmediği fakat ısı sensörü arızası, CPU'ya etki edebilecek başka bir parçanın fazla ısınması veya pinlerin eğilmesi gibi ihtimallerden bahsediliyor.

Bu durumun macun değişiminden sonra başladığını söylemişsiniz. Bu da işlem esnasında anakartın zarar görmüş olabileceğini akla getiriyor.
Bir diğer ihtimal de işlemcinin, GPU'nun ısısından etkilenmesi ve işlemcinin kendisinin fazla ısındığını zannedip PROCHOT sinyali göndererek 0.8 GHZ gibi düşük bir frekansa düşürmesi. Bu küçük bir ihtimal.

Windows içinde güç seçenekleri'nden işlemci gücü ayarlarını minimum ve maksimum %100 yapın, BIOS'u güncelleyin tarzı şeyler söylenmiş ama bunları yapmışsınızdır herhalde.

Geçici çözüm olarak Throttlestop'da gerekli ayarları yaptıktan sonra programı Windows açılışına ekleyip otomatik çalışmasını sağlayabilirsiniz. Şurada bahsetmiş:

CPU Speed too low! Stucks on 1200MHz - Core i7 3610QM - [Solved] - CPUs

Eki Görüntüle 350164

Bir de, "PROCHOT sinyalini gönderen kısmı kapton bantı ile izole ederek sinyali göndermesini engelleyin böylece işlemci hızı düşüremesin.." gibi tuhaf bir çözüm sunulmuş ama bu girişimde işlemci tamamen çöp olabilir:

i5 4460 CPU speed stuck at 800 MHz - [Solved] - CPUs

Açıkçası ben olsam gittiği yere kadar Throttlestop programıyla idare ederdim. Kolay gelsin iyi forumlar.
Vaktinizi ayırdığınız için çok teşekküre ederim kapton bantını deneyebilirim fakat şimdilik birkaç yanıt daha bekleyeceğim sanırım tabi gelirse.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı