Atatürk ve Enver Paşa

İnsanı ilahlastırmak. Hiçbir insan hatasız kusursuz değildir sadece Tanrı kusursuzdur. O yüzden ki Mustafa Kemal Atatürk olsa bile her dediği doğru değildir anladın mı rahatladın mı?

Dostum ben sadece aralarındaki fark ı söylemişim,
Aksi dahilinde ne yazmışım.
Sirk falan demişsin?

İnsanı ilahlastırmak. Hiçbir insan hatasız kusursuz değildir sadece Tanrı kusursuzdur. O yüzden ki Mustafa Kemal Atatürk olsa bile her dediği doğru değildir anladın mı rahatladın mı?
İnsanı ilahlaştırdığımı nereden çıkardınız acaba?

Son düzenleme:
Şimdi öncelikle Mustafa Kemal ve İsmail Enver bir dönem dostluk kuruyorlar fakat Mustafa Kemal ile İsmail Enver'in görüş farklılıkları ikisinin uzaklaşmasına sebep oluyor. Daha sonra Mustafa Kemal'in liderliğiyle cumhuriyete giden yolda İsmail Enver maalesef gereksiz kaprisleriyle Türkistan'ı kurtarmak, Doğu'ya gidip askerlerin kaybedilmesi gibi yanlış işler yapıyor.

İsmail Enver ve Mustafa Kemal idealist kişiler ama İsmail Enver günümüz Türkiye sınırları içerisinde bunu gerçekleştiremiyor ve farklı Coğrafya'lar üzerinden kendini tanımlamaya çalışıyor. İlerleyen yıllar zaten tamamen fikir ayrılıkları ve İsmail Enver çevresindekilerinin Mustafa Kemal'e karşı fikirler oluşması ile geçiyor.

Bu fikirlerden en ciddi olanı da Mustafa Kemal'in önderliğini yaptığı yeni cumhuriyetin liderini kanlı bir devrimle öldürüp yerine geçmek. (Halil Paşa'nın Enver Paşa'ya yazdığı mektup şöyle;

Bu suretle, Anadolu'nun, doğrudan doğruya hatırını saydırarak İtilâf Devletleri ile giriştiği münasebetle, acaba sizin Anadolu'da görünmenizle İtilâf Devletleri'ni ürküterek, başlanmış işi bozmanız ihtimali olur mu olmaz mı?”

Diye sorarak, Enver Paşa'yı, Anadolu'ya gitmekten vazgeçirmeye çalışıyordu. Ama Küçük Talât, Enver'in Anadolu'ya geçmesinden yanaydı. 16 Mayıs 1921'de Tuapse'den Halil Paşa'ya gönderdiği yazısını şöyle bitiriyordu:

“Kardeşim, artık bu heriflere (yani Ankara ulusalcılarına) hiç merhamet yok. Tam manası ile bir inkılâba (devrime), kanlı bir inkılâba hazırlanalım.

Yani kısaca taban tabana zıt düşünceler mevcut iki taraf arasında.

Sarıkamış Enver Paşa'nın suçu değildir, sabaha kadar münakaşa ederim Enver Paşa için, hakkında çok yanlış anlatılan Yiğit bir paşadır.

Sarıkamış Enver Paşa'nın suçu değildir, sabaha kadar münakaşa ederim Enver Paşa için, hakkında çok yanlış anlatılan Yiğit bir paşadır.
Edelim hocam burası tartışma ortamı oluşturmak için uygun. Sarıkamış olmasa bile batıda sadece Edirne'de başarılı oldu sonrası yine yok. Enver Paşacıysanız Atatürkçü değilsiniz, olamazsınız bunu anlamak lazım. Ben ikisini de seviyorum demek White Supremacist bir siyahiyim demekle eş değer.

Zaten asker kıtlığı çok fazla, zaten mühimmat eksiği hat safhada ve bunların boşa kullanılması kadar yanlış bir hamle yok. Ayrıca Sarıkamış yolunda eşine yazdığı aşk mektupları da durumun vahametini açıklıyor bence. Buna ek olarak eşini annesine istettiğinde Naciye hanımın 12 yaşında olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Kaynak olarak Hafız Hakkı Paşa'nın günlüğünü verirsin biliyorum, sabaha kadar kimle münakaşa edeceksin? Sözü söyleyen Atatürk onun düşünceleri böyle.

Sadece edirnede başarılı olmadı balkanlardaki çetelere karşı başarılar elde etti Çanakkalenin başkomutanı olarak Çanakkale zaferinin de adını yazdırdı bakü zaferindede ismi yazıldı bab-ı Ali'ye önderlik etti Trablusgarpdaki İtalyanlara karşı alındığı zaferlerleride unutmamak lazım birde Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin Enver paşanın attığını göz ardı edilmemeli modern askeri kıyafetler getirdi en önemlisi Abdülhamid döneminden kalan yaşlı komutanları atıp genç subayları öne çıkardı bu isimlerde İsmet paşa, Mustafa kemal paşa, Fevzi paşa, Kazım Karabekir Paşa gibi paşalardı bu paşaları Enver paşa daha çok öne sürdü buda Kurtuluş savaşı için çok büyük bir faydaydı.

Hali hazırda zaten Alman desteği geliyor Türklere evet kıtlık olabilir ama savaşın erken biteceği düşünülüyordu Osmanlı'nın bu savaşta ki rolü düşmanı oyalayıp Alman cephesini rahatlatıp almanlarında itilaf devletlerini işgal etmekti, sarıkamış için yiyecek erzak ve kıyafet gelecek olsada karadenizdeki Rus donanma gücü ve yardımın hatırladığım kadarıyla gelmemesi sebebi geç gelmesi veya harekatın erken bitmesiydi.

Naciye Sultan'ın yaşı konusunda ise birşey diyemem, Enver paşa siyasi olarakda bir kimliği olmasını istediği için hanedandan biri ile evlenmek istemişti ki Enver paşa zaten başta ne yüzünü nede sesini biliyordu Naciyenin, bunlar kendi özel şeyleri zaten saray buna karşı çıksa da 1914 yılında İttihat Terakki sayesinde evleniyorlar ben bu konuda bir yanlış görmüyorum siyasi birşey bu.

Kaynak olarak Hafız Hakkı Paşa'nın günlüğünü verirsin biliyorum, sabaha kadar kimle münakaşa edeceksin? Sözü söyleyen Atatürk onun düşünceleri böyle.
Herkesin hatası vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…