Atatürk'ü Anlatan Güzel Kitaplar

Verilen güzel tavsiyelere naçizane ben de katkıda bulunmak isterim:

''Mustafa Kemal ve Miti Kovaçeva, Umutsuz Bir Aşkın Öyküsü - Liliana Serafimova''

''Mustafa Kemal ve Corinne Lütfü, Bir Dostluğun Öyküsü - Melda Özverim''
Liliana Serafimova'yı bilmiyordum. Biraz araştırma yapayım onunla ilgili. Mustafa Kemal ve Corinne Lütfi'de çok güzel bir eser.
 
O kitap hakkında kötü yorumlar da duydum. Objektifliği şaibeli gibi.
Evet aslında Mustafa Kemal Atatürk'ü sevmeyen biri tarafından yazılmış ve kitapta sert iftaralar var. Ama Mustafa Kemal Atatürk bir gün kitabı okuyup çok beğenmiştir, hatta kitabı Türkiye'ye önermiştir.

Hikayesi: Vikipedi'den alıntıladım.
Hükûmetin yasakladığı kitabı merak eden Mustafa Kemal, yurt dışından orijinal bir nüshasını getirtti, ünlü sofralarından birinde geç vakitlere kadar ilgililere simültane tercüme ettirerek okuttu, dinledi. Armstrong kitapta "çok yetenekli, inatçı bir enerjiye sahip, ancak insafsız, itici tavırları olan, serkeş mizaçlı, gem vurulmamış zevkleri, ihtirasları olan; dahası, dostluğu tanımayan bir adam" portresi çiziyordu. Sıra onun herkesçe malûm içkisinden bahsettiği satırlara da gelmiştir. Ancak düşmanca bu satırlardan sonra Armstrong "memleketin herhangi bir felâketi veyahut memleketini ve milletini alâkadar edecek herhangi mühim bir hadise zuhur etti mi, onun içkisini de, eğlencesini de bir tarafa bırakıp pençesini hadiselerin üzerine atarak arslan gibi kükrediğini" de belirterek Sezar'ın hakkını Sezar'a veriyordu. Bu satırlar üzerine Mustafa Kemal hiç kızmamış, aksine "Bunun ithalini menetmekle hükümet hataya düşmüş. Adamcağız yaptığımız sefahati eksik yazmış, bu eksiklerini ben ikmal edeyim de kitaba müsaade edilsin ve memlekette okunsun!" diye latife etmişti.
 
Bunun bir sıralaması var mı? Hani en beğendiğinize göre mi karışık mı yoksa? Önce bir tane Atatürk ile ilgili kitap daha sonra nutuk okumak istiyorum. Nutuk biraz ağır bir dile sahip olduğu için Atatürk ile ilgili bir kitapla merak ve altyapı kurmak istiyorum. Yoksa ilk olarak nutuk ile başlarsam böyle gitmez herhalde.
 
Bunun bir sıralaması var mı? Hani en beğendiğinize göre mi karışık mı yoksa? Önce bir tane Atatürk ile ilgili kitap daha sonra nutuk okumak istiyorum. Nutuk biraz ağır bir dile sahip olduğu için Atatürk ile ilgili bir kitapla merak ve altyapı kurmak istiyorum. Yoksa ilk olarak nutuk ile başlarsam böyle gitmez herhalde.
Tamamen karışık sıraladım. Hepsi birbirinden değerli bilgiler içeriyor. Ancak şöyle bir özet geçeyim, Lord Kinross, Andrew Mango ve Klaus Kreiser'ın Atatürk kitapları yabancı kaynaklar arasında en iyileri ve gerçekten güzel detaylandırılmış. Bunlar sıra ile veya ara verilerek okunabilir. Metinler uzun ama okuması kolaydır. Daha sonra tanık hatıralarına bakabilirsin Afet İnan'ın eserleri mesela... Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler. Yakup Kadri'nin Atatürk'ü. Falih Rıfkı Atay - Çankaya olarak devam edebilirsin. Bundan sonra araya Gazi ve Fikriye gibi İki Aşk Arasında Atatürk gibi ara kitapları koy. Daha sonra artık detaylı kült ve rehber eserlere geçebilirsin. Bunlar Şevket Süreyya Aydemir'in Tek Adam'ı, Erol Mütercimler'in Fikrimizin Rehberi gibi eserler. Atilla İlhan, Ilber Ortaylı gibi yazarların eserlerini de yine aralara sıkıştırabilirsin.

Nutuk en son olarak okunursa bence çok daha faydalı olacaktır. Yayınevi olarak Sadeleştirilmiş İş Bankası'nın Nutuk' u, görselli, isim isim detaylı ve ekstralı olarak daha farklı bir Nutuk okuması için ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Nutuk'u tercih edilebilir ki harika bir çalışma.

Atatürk'ün yolu bugünkü gençler için bu eserlerden geçer. Bugün bunları okumadan, hakimiyet sağlamadan Atatürkçüyüm diyen cahil nesil aslında gerçek Atatürkçülüğe en büyük zararı veriyor. İyi okumalar dilerim. 😇
 

Yeni konular

Geri
Yukarı