Athlon 3000G sistem toplama

mertbelder

Centipat
Herkese selam. 3 sene evvel Intel Core2 Duo işlemcili HD5570 ekran kartlı bilgisayarımın anakart ve işlemcisini bozmuştum. Daha sonrasında ise ikinci elden (valla hala şaşkınım böyle bir şansım olduğuna) 300TL'ye;

Athlon II X4 740K,
4 GB HyperX Fury RAM,
HD4850(ekran kartını tam hatırlamıyorum, öyle bir şeydi),
300W PSU,
500GB HDD,
Xigmatek hawthorn kasa
Aldım.

Daha sonrasında ise hem HD5570'i hem de HD4850'i satıp yerine Toshiba TR200 SSD ve R7 240(2GB/ikinci el) aldım. Bende daha önceden bulunan 500W PSU vardı o dönem, onu da taktım. Eski PC'den 2 GB'lık RAM takviyesi de yaptıktan sonra kullanmaya başladım.

3 Ay önceye kadar her şey güzeldi. 3 ay önce ne oldu bilmiyorum ama CPU içerisindeki sıcaklık sensörleri bozuldu. OCCT'den baktığım zaman test esnasında çekirdekler 80-90 arası değişirken, paket 20 dereceyi geçmiyordu. Testi sona erdirdim, fanları fulledim; yarım saat boşta beklettim. Oda sıcaklığı 20 derece ve sistem boşta iken; çekirdekler 50-60, paket ise 5 derece olmuştu. Dedim burada bir sorun var. Açtım kasanın yan panelini CPU soğutucu bloğunun yanına dokundum. Normal bir sıcaklık vardı, ne soğuk ne de sıcak. Sonra anladım CPU'da bir problem olduğunu. Bu problemi fark ettikten sonra oyunlarda atmalar başladı. Hatta arada sırada masaüstünde iken bile resetleme yaptığı oluyordu. (Tahminimce işlemci sıcaklığı 100 dereceyi geçiyor gözüküyor, sistemde kendini resetliyordu.) yapabilecek bir şey olmadığını düşünmeye başladım. Kendime yeni sistem mi arasam, CPU'yu mu değiştirsem bilemedim. Aşağıya alternatifler yazıyorum, fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Alternatif-1:
2.el MSI B450M-A PRO Max ₺392, 67.
Sıfır Athlon 3000G ₺436.
2X sıfır Team group Elite 2400MHz 4 GB RAM ₺156.

Alternatif-2.
2.el MSI B450M-A PRO Max ₺392, 67.
Sıfır Athlon 3000G ₺436.
//sizin seçeceğiniz tek slot 8 GB RAM//(ileride elime para geçerse Dual-Channel 8x2 yaparım)

Alternatif-3.
APU yerine CPU al, CPU+R7 240 kullan.
(anakartım FM2 soket)

Alternatif-4.
2.el FM2 işlemci al. 2-3 sene daha devam et.

Benim kararsız kaldığım, aklımın yettiği alternatifler bunlar. Bu işler tecrübe meselesi, sizlerin seçeneklerini de bekliyorum. Tek istediğim bütçem 1300 olabilir maksimum. Şimdiden teşekkürler!
@Recep Baltaş Abi yardımcı olursan sevinirim

Son düzenleme:
Athlon işlemciler ile A320 anakartlar hız aşırtılabiliyor.
Ama siz zaten MSI'ın B450M-A'sını gayet de iyi fiyata bulmuşsunuz.
Athlon işlemci aldığınızda ekran kartını elden çıkartmak zorunda mısınız? Eğer değilseniz Athlon 3000G yerine Ryzen 3 1200 12nm almanızı öneririm.
Dördüncü alternatif de mantıklı geliyor ama ileri dönük değil, bahsettiğim şekilde bir tercih yaparsanız ileride de küçük dokunuşlarla yükseltme yapabilirsiniz sisteme.
8GB RAM olarak da bunu öneririm.

B450 seçmemin sebebi AM4 platformunun ilerleyen yıllarda destek görecek olması. İyi bir anakart alıp ileride tekrar upgrade yaptığımda aynı anakart ile devam etmek istedim. Ryzen 3 1200 + R7 240 ikilisi için hiç benchmark bulamadım. CSGO performansı nasıldır acaba? RAM olarak benim de aklımdan o geçiyor
Bu arada oyunlar güzel, arkanızdayım. Yaşıtız bu arada ekipte boş yer varsa gelebilirim

R7 240 bende kalır, ama Ryzen 3 1200 + R7 240 mı? Vega 3 + Athlon mu? Bence kazanan ortada

PSU markası nedir? Tek slot kullanmayın 3000G kullanacağınız için. APU'lar çift slot RAM çok seviyorlar ve ciddi performans artışı oluyor. Şu an ki sisteme upgrade yapsanız ileriye dönük olmaz. O yüzden bence en iyi seçenek Alternatif 1 veya 2. 3000G aldıktan sonra upgrade etmeyi düşünüyorsanız alternatif 2, düşünmüyorsanız alternatif 1.

PSUdan yana sorun yok. 500W XIGMATEK Calibre Series 80+ . Çift slot zaten anakart, çift slot-tek slot kararsızlığı sebebi şu: iki slotu da doldurursam ileride ram takviyesi için daha fazla masraf etmem gerekir. Yoksa dual-channel yapmam gerektiğini biliyorum . Alternatif-2 için ise 1-2 sene upgrade yapmam, sonra elime para geçti alırım bi tane daha.

Alternatif 2 en iyi seçenek o zaman.

üstteki hakkında ne diyorsunuz cf konusunda
crossfire? igpu ile r7 240'ı beraber(binevi slı)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…