Athlon 860k O.C sonrası performans kaybı (CPU-Z - Passmark)

eaedip

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba,

Uzun süredir 4.1 GHz olarak kullandığım AMD 860K işlemcimi 4.3 e kadar yükselttim bunu yaparken Cool'n Quite ve Turbo Boost kapalı şekilde sabit çalıştırmayı başardım. Zaten bu işlemci bir çok kullanıcı tarafından bu GHz'de stabil çalıştırılabiliyor.

Sorun O.C sonrası yaptığım testlerde, Default ayarlardan (O.C olmadan) aldığım değerlerden daha az alıyor olmam.

Test için Cpu-z ve Passmark kullandım.

Passmark Karşılaştırmaları

Default ayarlarda:
CpuMark: 5257 score

4.3 GHz O.C : 4212 score

Cpu-Z Karşılaştırmaları

Default ayarlarda : AMD Athlon X4 860K @ 3920.03 MHz - CPU-Z VALIDATOR
Single-Thread
222 score
Multi-Thread (4T)
748 score

4.3 Ghz O.C : AMD Athlon X4 860K @ 4354.41 MHz - CPU-Z VALIDATOR
Single-Thread
244
Multi-Thread (4T)
572

Herhangi bir fikri olan ya da 860K ile O.C yapan arkadaşlar varsa bilgi verebilir mi ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sıcaklıklar stabil mi? AIDA64 ile stres testi başlatın. İşlemci frekans düşüşü var mı diye yaklaşık 20 dakika test edin. Önemli olan şeyler: işlemci sıcaklığı, aşağıda bulunan beyaz çizginin yüzdesi ve voltaj sayfasında yazan işlemci voltajının stabil olması.

Test sonuçlarını ekran görüntüsü olarak ekledim.

Geçen süreyi dikkate almayın ekran görüntüsü almayı unuttuğumdan testi tekrar başlattım. 15 dk lık bir test yaptım.

Cpu Core : 1 ve 2 4292 mhz ortalama 2 ve 3 1697 mhz de sabit çalışıyor.
Cpu voltaj : bios üzerinde + voltaj vermedim ve cpu core voltaj otomatik durumda test boyunca 1.380 ve 1.368 arası değişti genelde 1.380
İlginç olan görev yöneticisi test boyunca cpu frekansınız 2.96 ghz olarak ölçtü. Tüm çekirdeklerin ortalama hızını aldı sanırım. Fakat böyle ise iş çok saçma zaten.
CPU sıcaklık : Aida 47 C gibi bir rakam görmüş oysa cpu-z linklerinde sıcaklık 80 derece gözüküyordu fakat Aida yı anakartımın yazılımın doğruluyor aynı değerleri veriyorlar.

Ekran alıntısını detaylı incelerseniz sevinirim.

Edit: Default ayarlara döndüğümde tüm 3 ve 4 çekirdeklerinde 1 ve 2 ile aynı değerlerde olduğunu fark ettim anlaşılan ilk 2 çekirdek 4.3 de çalışabilmek için 3. ve 4. çekirdeklerin frekansını düşürüyor. Bu durum sadece sıcaklıktan dolayı oluşuyorsa Aida nın ölçümünün yanlış olduğunu söyleyebilir miyiz?

Bu durumun yaşanmaması yani 4 çekirdeğin aynı anda 4.0 ghz barajını geçmekmesi için ne yapmalıyım.

Edit 2 : Son durumu açıklıyorum belki bazı arkadaşlara bilgi olur.

Bios üzerinden Otomatik voltaj açıkken yapılan O.c verimliliği düşük oluyor ve stabiliteden uzak.
Turbo boost - cool n quite kapalı bir biçimde 4.3 e gitmek gerekiyor ki tüm çekirdekler aynı ghzde çalışsın bu pek istediğim bir durum değildi.

Bu sepepten standart çalışma frekansını 4.0 ghz ve turbo boost ile çıkılan max değeri 4.3 e getirmeye çalıştım fakat iş otomatik olduğu için pek bir verim alamadım.

Sonunda istemeden de olsa yazılım tabanlı o.c yapmam gerekti ve Amd Overdrive üzerinden tüm çekirdekleri 4.3 te stabil çalıştırmayı başardım.

Bu işlemde biosum defeult ayarlaydı ve 39 çarpan kilidinden fazla görmüyordum. Biosa dokunmak istemediğimden otomatik o.c yaptırdım ve 4.3 ghzde son stabil çalıştı.

Amd Overdrive turbo boostu otomatik kapatmasına rağmen yüksüz durumda frekanslar düşüyordu muhtemelen cool n quite devreye giriyordu bu güzel bişey.

Fakat performans testlerinde cpu-z üzerinde 100 puanlık bir artış ve Passmarkta 200 puanlık bir artış oluştu.

Bu performans artışı pek tatmin edici değil açıkçası asıl o.c yapma nedenim olan battlefield 1 de yaşadığım darboğazı da bu şekilde aşamadım darboğaz devam etmekteydi. (Amd R9 380 4g ile )

Yani kısaca bişeye yaramadığını fark ettim ve fabrika ayarlarında kullanma kararı aldım. Bu işlemci için o.c yapacak arkadaşlara tavsiyem stabil şekilde çalıştırmayı başarsanız bile ne kazandığınızı test etmeniz elde var 0 la fazla elektirik harcamayın elektirik pahalı vesselam ...

İyi forumlar...

Dosya Ekleri

• 860kstres test.JPG
    223,6 KB · Görüntüleme: 194
Athlon x4 860k kullanıyorum ama çok fazla ısınıyor. Bunu düzeltmek için sıvı soğutma vb. herşeyi denedim. OC yapmadığım halde boşta 45 yükte 75 derece şeklinde çalışıyor sistemim. Bunu BIOS'dan 3.4 veya 3.5 gibi bir değerlere düşürmek istiyorum. Ama voltaj değerine ne girmeliyim? Bu ayarlar hakkında bilgisi olan var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…