Ben oyun işini bırakalı yıllar yıllar önceydi. Quike3 zamanları yani
Sonra şu BattleGrounds oyununu görmemle "ben bu oyunu oynamalıyım, arada kafa dağıtmış olurum" diye çıktım yola. Elimdeki sistem;
- AMD Athlon x3 işlemci
- Asus M5A78L-M LX Anakart
- 4 GB DDR3 RAM
Belki oynarım, oynamam orta halli bir ekran kartı alsam yeter dedim ve MSI GTX 1050 Ti 4GB alıyım dedim. Aldım N11'den ama gelmedi. Yok neymiş stok karışmış satışı iptal ettiler.
İşte karmaşada tam bu noktada başladı
Sonra ben acaba biraz daha verip RX480 mi alsam dedim. Ama bir türlü bulamadım piyasada. Sonra neredeyse 1 ay boyunca GTX 1060 3 GB indirimi kovaladım. Artık alıyım diye dün Vatan Bilgisayar'a gittim. Her şey başa döndü. Vatan Bilgisayar çalışanı anakartımın PCI Express 2.0 olduğunu ve ekran kartının 3.0 olduğundan dolayı çalıştırmayacağını söyledi. Altı destekleyerek gider, desteklemesi lazım dedim.
Başladık elemanla Google amcaya danışmaya. Herkes destekler diye yazmış. Çalışan ben karışmam dedi. Yani bu şu demek, çalışmazsa getirirsen geri almam. Dedim çalıştırır yazıyor herkes, dedi sen ne oynayacaksın; Battle Grounds.. İşlemcin ne dedi. Söyleyince de o işlemciyle çalıştıramazsın dedi film orada koptu
Karışık olan ben tam karıştım. Dedim sistemi yenilemek zorunda kalırsam 3 GB VRAM olan bir ekran kartı yerine madem daha 6 GB olanını mı alsam. Ama bu sefer de ya adam gibi oynamazsam. Çoluklu çocuklu adamız
Çocuğu olan arkadaşlar beni şu an anlamıştır
Bir de olay 3 bin küsurları geçiyor o kadar uçmamak da mı lazım diye düşündüm. Bir de yan komşumuz sistemini yenilemiş ve eski PC'sinde anakart, işlemci ve RAM'leri satıyordu. FX8150 işlemci, yine PCI express 2.0 olan anakart ve 8 GB DDR3 RAM. 450 TL'ye hepsini veriyim abi dedi.
Şimdi sesli düşünme zamanı:
Şimdi bunları alıp, bir ekran kartı alsam işimi görür, çok da masrafa girmemiş olurum, hatta baktım oyun işi sardı, satarım ekran kartı hariç diğerlerini o zaman en azından oynuyorum derim geriye kalan sistemi yenilerim. Ama bir yandan da ekran kartı şimdi ne almak lazım, ileriye dönük 6 GB VRAM'li mi? Yoksa daha uygun fiyatlı 3 GB VRAM'li olanı mı? Anakart 3.0 olan ekran kartını çalıştırır mı? Boş yere ikinci eli alıp kendime yük etmesem mi? 500 TL daha uygun fiyatlı 3 GB model ekran kartını alıp, yanına Ryzen 3 1300 işlemci, B serisi anakart ve 8 GB RAM mi alsam? Yoksa şu anki sisteme sadece GTX 1050 4 GB alıp hiç uğraşmasam mı?
Yani tam bir sarmala döndüm. Siz olsanız ne yapardınız arkadaşlar? Ben oyun donanımı konusunda baya geride kalmışım. Hangisinin gereksiz, hangisin gerekli olabileceğini kestiremiyorum. Bu arada buraya kadar okuduysanız yazıyı gerçekten çok sağ olun