Herkese selamlar,
Geçtiğimiz hafta perşembe günü sitede sosyal üzerinden de paylaşmıştım. Kullanmakta olduğum PS4 ve Xbox One X oyun konsollarımı, artık yaşlarını doldurmaları sebebiyle emekliye ayırmıştım. Ancak yeni oyun konsolları halen oldukça büyük ve görece güçsüz oldukları için de yeni bir konsol almak yerine bu konsolların daha ufak ve Pro modelleri çıkana kadar orta-güçlü arası bir PC ile yoluma devam etmeye karar verdim. Sonuçta bu PC aynı konsol misali TV yanına konulacak bir kasa olacağından da büyük ve hantal bir kasa şeklinde olmaması gerekiyordu. Araştırmalarım sonucunda Zotac'ın bu amaçlarla ürettiği barebone PC Zotac Magnus One'da karar kıldım. Tabii ki bir ITX anakart ve kasa alıp kendim de tolayabilirdim ancak derli tolu dertsiz bir sistem olması ve de ufak ve güçlü bir güç kaynağı bulmanın zorluğu sebebiyle Zotac Magnus One benim ihtiyaçlarım için biçilmiş bir kaftan oldu.
Bu PC'den iki versiyon var, ilk versiyon Intel i5 10400 işlemci ve RTX 3060'lı versiyon. Bu versiyonu yaklaşık 1.000 euro seviyelerinde bulabiliyorsunuz. Ben daha uzun ömürlü olabilsin diye bir üst versiyon olan i7 10700 işlemci ve RTX 3070'li seçeneği seçtim. Kasada RAM ve SSD/HDD hariç her şey var ve kurulu şekilde geliyor. Yani bu PC'yi aldığınızda RAM ve SSD ve tabii ki Windows işletim sistemi lisansı da almanız gerekli. Anakart SO-DIMM RAM'lari (laptop rami) destekliyor. 2 RAM slotu var ve veri yolu hızı da 2.666/2.933 MHz arası. Bu sebeple de ben Corsair'in Vengeance 2.933 MHz 16x2 DDR4 RAM setini tercih ettim. Cihazda 2 NVMe SSD bir de 2,5 inch SATA ssd/hdd yuvası var. Şimdilik daha da pahalıya kaçmamak için 1TB Crucial 2 NVMe SSD ile kurulumu yatım. Okuma hızı 2400 Mbps kadar olan mütevazi bir SSD bu. Ekran kartı bölümü ise kasanın diğer tarafında ve orası bütünüyle RTX 3070'e ayrılmış. Boyut itibarıyla Zotac'ın bu alanda uzmanlaştığı 2 fanlı mini versiyon bir RTX 3070 olsa da piyasadaki normal RTX 3070'ler ile tamamen aynı özelliklerde.


Cihaz boyut olarak hayli ufak. Xbox One X'den kalınlık olarak fazla olsa da en ve boyu daha ufak. 1 lt kola şişesi ve evdeki diğer PC olan Ryzen 9 5900X ve RTX 3060 Ti olan kasa ile boyut kıyaslamaları da şöyle.


Bu boyutta ve bu güçte bir cihazı soğutmak da başlı başına bir dert. Zotac bu amaçla kasanın 3 tarafını mesh ızgaralı kapaklarla tasarlamış. Buralardan sıcak hava tahliyesi yapılırken bir yandan da kasanın üzerindeki 2 adet egzoz fanı da ısınıp yükselen havanın tahliyesine yardımcı oluyor.

Bu PC'de en sevmediğim ve bu sebeple de 2 yıldız kırdığım tek husus ise oldukça gürültülü bir CPU fanına sahip olması. Sıkıntı şu ki, bu arkadaş bu özel dizayn ITX anakart için neredeyse sıfıra sıfır tasarlanmış bir yapıda olduğundan, piyasadaki başka bir fan ile ikamesi maalesef çok zor. Gerek üstten kasa kapağı ile olan mesafesi, gerekse de VRM'ler ile olan yakınlığı sebebiyle bu tür değişikliğe pek izin vermiyor. Yapı itibarıyla CPU fanı ısı borulu bir soğutucu olmasa da bakır bir yüzeye sahip olması yine de sevindirici.







Cihazın beğendiğim tarafı ise ekran kartının değişime açık bir yapıda olması. İleride yine mini model ve 500W PSU'nun yeteceği bir ekran kartı le upgrade edebilmek mümkün gibi durmakta.

Gelelim oyun testlerimize. Gerek boyut kıyaslaması olsun, gerekse de 4K sonuçlarını görebilelim diye PC'yi geçici olarak TV'nin hemen yanına kurdum. TV 50 inch Philips 50PUS8804 model 4K Android TV. HDR10, hlg, Dolby vision ve Dolby Atmos desteği ile bowers & wilkins 2+1 dahili ses sistemi var. Tek sıkıntı 60Hz bir TV ancak zaten yeni konsollar da 4K 60 FPS için ölçeklendirildiğinden benim için fazla bir fark yaratmıyor.

Diğer oyunlarda 4K 60 FPS'i kolay yakalayacağımı düşündüğüm için 3 adet AAA oyun belirledim. Bunları sırayla göstermeye çalışacağım. İlk oyunumuz RDR2. 4K çözünürlükte ayarlar ekranındaki tüm ayarlar en sonda olacak şekilde durum şöyle:



35 FPS pek oynanabilir olmadığından ayarları biraz kısmak gerekti. Diğer tüm ayarlar en sonda fakat Advanced graphic kısmını Vulcan yapıp buradaki ayarları Default'a getirince 50-55 FPS'leri buluyor. Bu haliyle bence oynanabilir bir hale geliyor.


İkinci oyunumuz AC Valhalla. Yine tüm ayarlar olabilecek en Full ve 4K çözünürlüğe getirdim ancak 38 FPS ile oynanabilirlik zor bir noktada.


Sadece ayarlar kısmından Ultra High olan tüm ayarları High yaptığımda ise FPS 44-45 aralığında, bence yine düşük.



Çözünürlüğü 4K'dan 2K'ya düşürüp tüm ayarları yine en sona dayadım, bu haliyle 50-55 FPS'leri gördü. Bu oyunda bu kasa ile ya 4K medium ya da 2K High-Ultra arası akıcı olarak oynanabilir diyebiliriz.




Son oyunumuz ise sistem katili ve olmazsa olmaz Cyberpunk 2077. bu oyun zaten en baştan 4K'da düzgün bir hızda çalışmaz diyerek denemelerimi 2K'da yaptım. 2K ve tüm ayarlar en sonda, Ray Tracing açık ve DLSS kalite modunda şekilde 51-55 FPS arası ve bence yeterli bir akıcılıkta. Bu oyun için 4K ancak 3080 Ti veya 3090'ın harcı gibi.




son olarak cihaz yurt dışında 1.350 euro, Türkiye'de ise 17.000-20.000 TL bandında bulunabilmekte, yani kabaca hem Xbox Series X hem de PS5 alsanız dahi bu seviyelere ulaşamazsınız. O yüzden sadece oyun amaçlı düşünürsek bu kasa fazla lüks bir konsol olsa da gerek boyutu gerekse de oyun harici kullanım kabiliyetleri ile benim beklentilerimi oldukça karşıladı. Olumsuz olarak sayabileceğim CPU fan gürültüsü ve kasanın her yanının delikli olması sebebiyle ileride yaşanabilecek toz sıkıntısını bir kenara bırakırsak bence oldukça güçlü ve kibar bir kasa olmuş diyebilirim. Bütçesi yeten ve böyle bir PC arayan tüm arkadaşlara önerebilirim.
Son düzenleyen: Moderatör: