AutoCAD tarzı program önerisi

mecnunçınar

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, bir iş için AutoCAD tarzı arada bir çizim yaparak yavaş yavaş işi öğrenmek istiyorum. Daha önce bir tecrübem yok, önereceğiniz ücretsiz bir programla öğrenmek ve arada dosyayı sunmak istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Hocam, açıkçası profesyonel anlamda AutoCAD günlerim yaklaşık 20 sene geride kaldı. Evde binde bir kendim çizim yapacaksam (mobilya vs.) hala lisanslı AutoCAD Light 2000 kullanıyorum. (Sırf bu yüzden çalışır vaziyette Windows 98 makinem var. ).

Aşağıdaki listedekileri kendim kullanmadım,ancak bunlar "en iyi bedava AutoCAD alternatifleri" imiş. Okuduğum kadarıyla "FreeCAD" ve "LibreCAD" makul görünüyor. İndirip deneyebilirsiniz.

10 Free AutoCAD Alternatives for CAD Design | Cad Crowd

autocadde 3d yokmuş burdan çizip başka programda 3 boyutlu hale getirebiliyo muyuz
ve sketcup korsan indirsem her istediğimi yapabilir miyim?

autocadde 3d yokmuş burdan çizip başka programda 3 boyutlu hale getirebiliyo muyuz

AutoCAD Light 2D, AutoCAD ise 3D versiyonlarıydı bu çizim programının, yani AutoCAD'de üç boyut çok eskiden beri vardı.

Ancak günümüzde üç boyutlu modelleme için AutoCAD kullanan kimseyi pek bulamazsınız, Autodesk KOBİler için Fusion yazılımını pompalamakta uzun süredir. Ondan öncesinde de Inventor yazılımını satıyorlardı. Üç boyutlu modelleme amaçlı piyasadaki güncel ciddi yazılımlar Siemens NX, Creo, Catia ve ucuzluğu ve dolayısı ile bilen sayısıyla çok yaygın olan SolidWorks.

AutoCAD çok uzun zamandır teknik resim hazırlamak için kullanılıyor, üç boyutlu modelleme için değil. Ama yukarıda bahsettiğim modelleme paketlerinin hepsinin de kendi teknik resim uygulamaları mevcut, dolayısı ile o bile şüpheli.

Öncelikle ne konuda ve ne seviyede çalışacağınıza karar vermelisiniz. Her sektörün seçimleri farklı olabiliyor. Büyük bir firmaya iş yapacaksanız onların kullandığı yazılımlara yönelik çalışmanız da gerekebilir örneğin.

Korsan konusunda yorum yapamayacağım, halen lisanslı olduğu için AutoCAD Light 2000 kullandığımı söylemiştim, biraz fikir veriyor olması lazım, çok uzun zamandır korsanla işim yok.

Son düzenleme:
dm kutunu açabilir misin müsaade edersen 1-2 şey sormak istiyorum konuya tek yazan sensin zaten

dm kutunu açabilir misin müsaade edersen 1-2 şey sormak istiyorum konuya tek yazan sensin zaten

Hocam DM altyapısı olduğunun bile farkında değildim sitenin. Ama buradan devam etmeyi tercih ederim, sorularınızı sorun illaki elimden geldiğince yanıtlarım. Hatırlatayım, baştan da söylemiştim, CAD/CAM kullanmak benim için biraz geçmişte kaldı, dolayısı ile her tür sorunuz cevap vermeye yetemeyebilirim.

Yeni kurulan bir iş için ben de yavaş yavaş çizim öğrenmek istiyorum sketchupın 7 günlük demosunu kurdum pek zorlanmadım eğitici videoları uygularken ama bana şuan ücretsiz diğer uygulamalara sekmeyeceğim bir cad lazım burda öğrenip lieride gerekirse solidworks satın almayı düşünüyorum ama öğrenirken işlerin çizimini de yapacağım ve bu çizimler üzerinden iş yapılacak, bir çizim geçmişim olmadığı için öneri istiyorum freecad işimi görür mü mesela

Öncelikle ssgore hocamız çok güzel izah etmiş ama var hocam yani autocad mekanik mimariyi geçtim organik yapıyı bile modelleyecek kapasiteye sahip.

çünkü Surface modelde Nurbsler buna süper bir şekilde imkan vermekte ama mesh modelde bir çok araç gereç yoktur. mesela misal bevel, weld, insert edge gibi temel komutlar yok, bu meshi zorlayan noktalar oluyor.

mesela meshe edge atacağında split face ile teker teker kesmek zorundasın. bevel vereceğinde meshi solid çevirip filletlaman lazım vs gibi...

ama güzel yani meshi solid veya surface çevirerek oradan solid ve surface komutlarıyla bunları halledebiliyorsun.

ama evet modellemede çok tercih edilmiyor biraz zorlayıcı olabiliyor ssgore hocanın da dediği gibi 2d proje bazlı daha çok tercih ediliyor ama cad programlarında nurbs ile modellenen her şeyi bunda alasıyla modellersin.

Fusion inventor Solid ve Catia'da mesela mesh konusu çok daha gelişmiş durumda ama cad modelleme temeli tabi nurbslere dayanıyor.

tabi bir de plasticity de çok güzel ama bana göre en harikası Fusion360 ama tabi ki Fusion 360 en harikası olsa da benim için Autocad her zaman bir numaradır yapamayacağın şey yok modelledeme sadece uğraştırıcı noktalar oluyor.

Hocam, hala bir ayrıntı vermiş değilsiniz. "Bir iş" nasıl bir iş, talaşlı imalatla mı uğraşacaksınız, plastik enjeksiyon mu, elektrik tesisatı mı, mobilya montajı mı? CAM kullanacak mısınız, işiniz sadece teknik resim mi olacak yoksa üç boyutlu tasarım yapacak mısınız? Üreteceğiniz parçalar büyük ölçekli bir ana sanayiye mi satılacak?

Skecthup ile yaptıklarınızdan memnunsanız, FreeCAD de üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri sağlayacaktır.

İleride Solidworks alırım diye düşünüyorsanız teknik resim+modelleme yapacağınızı varsayabiliyorum. Ancak üç boyutlu modelleme için bedava yazılım hiç kullanmadım, tavsiyede bulunamayacağım.

Önce öğreneyim sonra alayım diyorsanız bir ipucu vereyim (tavsiye değildir), geçmiş yıllarda çalıştırdığım mühendislik öğrencisi stajyerlerin şahsi bilgisayarlarında bulundurdukları kırık/kopya Solidworks'ler yüzünden fabrika olarak başımızın ağrıdığı oldu.

teşekkür ederim dostum maalesef anlamadım hiçbir şey çünkü daha yolun başındayım

dostum iş pergola tente işi solidworksle çalışıyorlar galiba
ilk kez deniyorum ve sketchup arayüzü hoşuma gitti deneme sürümüm bitti crack yaptım asıl amacım bu iş için çizim yapabilmeyi öğrenmek

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…