Avukat olarak tanıtan dolandırıcılar

sizeylon

Decapat
Merhaba, cağlayan adliyesinden aradığını söyleyen bir avukat davalık olduğumu 17 yaşında bir kızla cinsel içerikli konuşmalardan dolayı dava açıldığını ama uzlaştırmak için aradığını söyledi ( böyle bir şey olmadı ama acaba yaşını bilmediğim biriyle olduda diye panikledim ) ilk ismimi soyismimi telefonun yasal sahibinin kim olduğunu söyledi ( telefonun yasal sahibini nereden buluyorlar) doğru mu dediler “evet” dedim uzlaştırmayı kabul ediyor musun dediler panikle “kabul ediyorum” dedim para ödemem gerektiğini söyledi WhatsApp üzerinden bana uzlaştırma metni gönderdi 44 bin TL ödeme istedi bende dolandırıcı olduğunu anladım kapattım. Tekrar arayıp tehdit edildim. Şimdi asıl korktuğum konu sesimi kullanarak kredi çekebilirler mi banka hesaplarımın hepsi çift doğrulamalı şifre T.C. Kimlik vs hiçbirini vermedim banka hesabıma erişmeden kredi çekebilirler mi çektiler diyelim parayı aktarabilirler mi nasıl bir yol almalıyım? Savcılığada suç duyurusunda bulunacağım.

İlk öncelikle geçmiş olsun.
Kanıtları sakla: Gelen çağrıların telefon numaraları, arama kayıtları, WhatsApp mesaj/sözleşme görüntüleri, ekran görüntüleri, gelen doğrulama kodları, arayanın söylediği isimler ve söyledikleri tarih saat. Bunlar delil.

Kanıt topladıktan sonra seni aradıkları tüm numaraları engelleyin.

Sesim kullanılarak para transferi yapılırsa o ben değilim gibi bankaları arayıp bu uyarıyı yap.

Savcılığa suç duyurusu: En kısa sürede cumhuriyet savcılığı'na dolandırıcılık, tehdit, şantaj ve kişisel verilerin kötüye kullanımı iddiasıyla şikâyet et. Şikâyetine tüm delilleri (arama kayıtları, WhatsApp yazışmaları, ekran görüntüleri, geldiğini düşündüğün doğrulama kodları, arayan numarası, arama saatleri) ekle. Bilişim suçları için savcılık soruşturmayı resen başlatabilir ama sen yine de şikâyetçi ol.
Polise de (siber suçlar şube) şikayet: Emniyet genel müdürlüğü siber suçlar birimine bildir. Onlar teknik inceleme (numara izi, IP, WhatsApp hesabı, ses kaydı incelemesi vb.) Yapabilir.
BTK / e‑devlet üzerinden internet ihbarı: Dolandırıcılık, kötüye kullanım veya kişisel veri ihlali olduğunda BTK'ya internet ihbarı yapabilirsin (e‑devlet üzerinden de).

KVKK şikayeti: Kişisel verilerinin hukuka aykırı işlendiğini düşünüyorsan KVKK'ya başvurabilirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…