Hayır oluşturmaz.
Kalıcı oturma izni almanın birden fazla yolu vardır ve bunlar ülkeden ülkeye değişebilmekle beraber çoğu zaman aynıdır.
- Evlilik yoluyla oturma izni: Eğer taşınmak istediğiniz ülkenin vatandaşıyla evlilik yaparsanız önce oturma izni, ardından şartları tamamlarsanız da vatandaşlık alırsınız.
- Yatırım yaparak oturma izni: Yatırım olayı ülkeden ülkeye değişiyor. Kimi ülke 300-400 bin euro değerinde ev almanızı ister, kimi direkt olarak iş yeri kurmanızı ister. Yaşam standartı yüksek ülkelerde (Avusturya buna dahil) gereken yatırım miktarı artar. Yunanistan veya Türkiye gibi ülkelerde ise bu miktar daha düşüktür.
- İş teklifi alarak oturma izni: Özel bir şirketten çalışma davetiyesi alırsanız şirketin bulunduğu ülkeye çalışmak için gidebilirsiniz. Tabii bunun da standartları ülkeden ülkeye değişmektedir. Mavi yakadan daha çok beyaz yakalar bu oturma izninden yararlanabilir. Doktorlar, mühendisler veya akademisyenler gibi.
- Eğitim yoluyla oturma izni: Eğitimin pek çok farklı yolu var. Kimisi yüksek lisans için gidiyor, kimisi dil okuluna, kimisi ise mesleki eğitim okuluna. Eğitimi bitirdikten sonra oturmanız garanti değil ama gittiğiniz yerde iş bulabilirseniz kalıcı olabilirsiniz.
- İnsani yardım (mülteci) oturma izni: Eğer yaşadığınız ülkede can güvenliğiniz tehdit altındaysa sığınma talebinde bulunabilirsiniz.
Benim aklıma gelenler bunlar. Hangi yolu seçecekseniz o konu hakkında derin araştırmalar yapmanızda yarar var. Özellikle YouTube'da deneyimlerini paylaşan insanlar yararlı olabilir.