Vay be en çok sen biliyorsun, ne kadar güzel anlattın. o kadar param olamazmış, yatırım aracı değilmiş.. Altın dolardan bagımsız hareket edemezmiş. valla ne kadar güzel bilgilerin var öyle..
grafik açıp gün ve çubuk göstergesini kullanmayıda öğrenmişsin, indikatöründe var vay be..
Bazı insanlar finans piyasalarına ŞANS eseri doğru zamanda girerler ve yine bazıları, finansal ihtiyaçlarından dolayı biraz para dışarı çıkartırlar. Finansal özgürlüğü olanlar, genelde zarar etse bile, " satmadıkça zararda değiliz mottosu" ile zararın çıkmasını beklerler. Buradaki tek fark o paraya ihtiyacı olmadığı için 2 yılda içeride beklese sorun yoktur ve bu insanlar der ki, elbet yükselecek ve zaman geçtikçe yükselir. kimisi 3 ay bekler, kimisi 3 yıl.
Buradaki en önemli kilit zarar yazmanız durumunda, paraya ihtiyacınız olup olmadığıdır. Ödemeleriniz geldiğinde mecburen zararda dahi olsanız satmak zorunda kalabilirsiniz.
Buraya finans piyasalarındaki insanların profilini tek tek yazmak istemiyorum. Ama şunu unutmayın zaman ilerdeledikçe paraya ihtiyacınız konusundaki etkenler değişmekte. Onun için birilerinin güzel hisseler toplarsanız şöyle olur böyle olur demelerine aldanmayın. Tecrübesizliğin bedelini paranızla ödersiniz. Borsada kazanandan daha çok kaybeden insanların olduğunu unutmayın.
Kimliğimi açığa çıkartmayacağım fakat bu konuda zaman zaman eğitimler düzenlediğimi belirtmek isterim. Bu eğitimlerin içeriği yok düşeni kırdı, yok kelebek yaptı, yok ayı tuzağı, yok bilmemne bayrağı gibi, saçma sapan yatırımcıların TEKNİK Analiz diye adlandırdığı şekillerden oluşan farklı nedenlerden dolayı işe yarıyormuş gibi görünen analiz yöntemini Tabii ki de anlatmıyorum.
Eğitim içeriği, yatırımcıların market maker/piyasa yapıcı dediği aslında bunlarla alakası olmayan ama yatırımcıların piyasayı piyasa yapıcının yönlendirdiğini sanan yanlışlardan başlayıp, Öncelikle genelde insanların teknik analiz bildiğinden dolayı öncelikle teknik analizin neden çalışmayacağı, aslında fiyat hareketlerinin farklı küçük nüanslarına odaklanarak ve bu işin kolay öğrenilmeyeceği, anlatılan şeylerin 1 yılda anca pratiğe döküleceği. Örnek vermek gerekirse, genelde teknik analizcilerin en çok kullandığı Diagonal çizgiler, yani düşen/yükselen trend. Kırılım geldi gidiyoruzcular.. Çalışmadığı zaman fake attı derler. bazen çizdikleri çizgiye fiyat değmez. Ama sonuç olarak neden fiyatın oradan döndüğünü, neden fake attığını bilmezler, başka çizgi çekerler. Zaman zaman başarılı olurlar, çünkü fiyat başka nedenlerden dolayı yoluna devam etmiş veya onların tabiriyle fake atmıştır. hep bir bahaneleri vardır. Bu arkadaşlar aynı zamanda sıfır grafik üzerinden bir şeyler yapamazlar, çünkü fiyatın olgunlaşması lazım derler.. halbuki orada işlem alan kişilerin ve grafiğe yön veren kişi ve kurumların dikkat ettiği başka detaylar vardır. Toparlamak gerekirse örnek olarak düşen trend dedikleri yukarıdan aşağı çapraz çizilen Diagonal çizginin, kendi içinde bilinen kuralları vardır. şeklin oluşması için 2 tane temas noktasına ihtiyacı vardır. üçüncü temasta işleme girerler. daha ikinci temas gelmeden, ikinci temasın ortalama nereleri olacağı veya şu nedenlerden dolayı fake atacağı, şu nedenlerden dolayı üçüncü temasın gerçekleşmeyeceği gibi şeyleri nedenleriyle beraber anlatırım. Sonrasında bu nedenlerin başka detaylardan dolayı olduğunu ve bu detaylar anlatılır.. Kısacası o çekilen çizginin bir işe yaramadığını ve başka nedenlerden dolayı fiyat hareketlerinin gerçekleştiğini öğretirim. Grafikte kendimin keşfettiği bazı nüansların bazılarını anlatırım. Tabii ki hepsini vermem
Piyasaya şekil veren market maker/piyasa yapıcı/tahtacı değildir. Kurumsallar diye tabir edilen, fon yöneticileri, bankalar gibi yüksek miktarda paraları yöneten kişi ve kurumların bakış açısı ve nelere dikkat ettiği, Bu kişilerin/kurumların bile zaman zaman zarar ettiği, bu zararı nasıl yönettiği ile ilgili şeyler,
Bu eğitimlerimi ÜCRETSİZ veririm, şartlı olarak ücretsiz olur. Grubun oylamasıyla seçilmiş bir kuruma bağış şartı vardır fakat şuan yurtdışına taşınma aşamasında olduğumdan biraz ara verdim.
Bu eğitim adını verdiğim kapalı grubun bana dolaylı yoldan faydaları vardır. Hem bilgim pekişmekte ve aynı zamanda farklı bakış açılarını görmekteyim. Bazen gözden kaçan detayları öğrencilerim fark ederek bana fayda sağlamakta.
Şuanda hali hazırda grubum olduğundan, EĞİTİM Vermemekteyim. uzunca bir süre de vermeyi düşünmüyorum.
Bunu bir ders konusu haline getirmeden.
bir kaç fotoğrafla genelde kendimi kanıtlayabiliriim ama genelde photoshop fake falan diyorlar, o tartışmalara girmeden. Bir kaç şey anlattım sizlere, umarım ufkunuz açılmıştır. Arkadaşın tavsiyesi üzerine de adım adım borsa öğrenmekteyim ve öğretmekteyim.
İnsanları yanlış yönlendirmemek adına biraz düzeltmeler yapayım.. TL değer kaybettiğinde TÜM para birimlerinde değer kaybeder. Çünkü her para biriminin DOVİZ/EMTİA Karşılığı vardır. Bazı ülkelerin para birimi değer kazanır, TL Karşısında da, dolar karşısında da değer kazandığından sadece o yükselir.
ALTIN/USD işlem görür. Altın dolar karşısında değer kazanırsa/düşerse, dolardan bağımsız bir şekilde TL karşılığı yükselebilir/düşebilir. Sadece TL değer kaybedince bir şeyler yükselmiyor. Aynı Petrol fiyatlarının dolar artışı ile zamlanması fakat dolar/TL yerinde sayması/düştüğü halde yakıta gelen zamlar gibi. Aynı bulgaristanın LEVA/euro kurunun sabitlenmesi gibi. Bulgaristan ekonomisi aynı, şartlar aynıdır fakat para birimi dolaylı yoldan EURO'dur.
Bu grafiğe bakarsanız, yaklaşık 2 yıldır(651 gün) Bist 30/100 hisselerinden biri. benzer bir alanda vakit geçirmiş. Bunun gibi yüzlerce örneği her grafikte biraz gerilere giderek bulabilirsiniz. kimisi 3 aydır kimisi 3 yıldır bu şekilde sizi içeride tutabilir. Kötü tarafı nedir biliyor musunuz? Eğer ki sol taraftan yani fiyatın bu evreye girmeden daha yüksekten alan kişilerin olduğudur. yani bir hisse alıp, 1 yıl bekleyip, sonrasında 2 yıl daha yüzde 50 zararda bekleyebilirsiniz. 3 yıl içinde mali durumunuz ve diğer hisse/dolar gibi şeylerin yükselmesi psikolojinizi oldukça yıpratacak ve aynı zamanda paraya ihtiyacınız olacağı için belki de satmak zorunda kalacaksınız. fakat belki 5 yılda tatminkar bir kâra ulaşacaksınız fakat yine de tatminkar bir kâr olmayacaktır. belki de olur.
Bunları yaşayan kişinin borsa ve finans piyasalarına bakış açısıyla, aşağıdaki örnekteki kişinin finans piyasalarına bakış açıları aynı değildir.
Mesela geçen sene bir halka arza katıldım ve belli bir tutar karşılığında maksimum 55 adet alabiliyordunuz. o tutarın üstünde 1 tl bile fazladan para yatırdığınızda yanlış hatırlamıyorsam 16 adet alabiliyordunuz, yani 55 adeti geçmek için ciddi bir para yatırmak gerekiyordu. Benimle beraber katılan 55 adet hisse senedi elde eden kişiler hangi hisse olduğunu biliyordur.
belki 10-12 ay olmuştur hatırlamıyorum ama o zamanlar 55 adet 3212TL karşılığı vardı.
Şuanda hala elimde ve neredeyse 20X kar bıraktı, yaklaşık 60bin TL kar ettim.
Bu kişi sizi tabii ki halka arzlara yönlendirecektir.
Haliyle halka arzlardan 3-5 kuruş kazanan insanlar şuanda neredeyse hepsine giriyorlar. bazıları üstüne yatırım yapıyor çünkü bazıları tavan gitmekte bilmeyenler için borsa bir mesai gününde maksimum yüzde 10 düşebilir veya yükselebilir. yanlış hatırlamıyorsam bir döner firmasına hem halka arza katılıp, hemde yatırım yapan bir kişi işlerin ters gitmesiyle 150-200bin TL zarardaydı çünkü firmanın bazı verileri yatırım yapmaya uygun değildi ve insanların ilgisini çekmemesiyle ters tepki aynı bir scooter firmasının amerikadaki borsaya girişiyle değer kaybetmesi gibi..
finans piyasalarında çok fazla kazanan ve kaybeden örnekler vardır ama genel olarak bir çok etmenden dolayı kayıp veya zararda bekleme olasılığınız daha fazladır. Tabii şunu unutmayalım. Scalp işlem alanlar (1-30DK) bazıları 5-15 dakikalık mum grafiklerinde işlem alır farklı farklı stratejiler vardır. genel olarak çok küçük zaman diliminde birden fazla işlem alan insanlar ve kurumlar vardır. zaman dilimi düştükçe başarı oranı azalır. zaman dilimi arttıkça ve buna doğru orantılı olarak bekleme zamanı da arttıkça başarı oranı artar. şans eseri doğru zamanda ve doğru yerde giriş yapanlar borsaya yatırım yapın diyebilir, bazıları ise yanlış hisse, yanlış zamanda yatırım yapar ve borsada bir şey yok, keşke dolar/altın alsaydım der.
Eki Görüntüle 1949224
Arkadaş örnekler atmış, tabi birde ALTIN/DOLAR grafiğini atsaymış. Ben onun yerine atayım.
eğer 12 yılında en tepeden alsaydınız, şuan günümüzdeki DOLAR/ALTIN fiyatına eş değer olacaktı, yani 5-6 yıl dolar bazında yüzde 40 zarar edecektiniz. fakat 10-12 yıl sonra aynı karşılığı alacaktınız. fakat altın düştüğü zaman alsaydınız şuan yaklaşık yüzde 60 Altın üzerinden kar edecektiniz. doğru zamanda 100 dolarlık altın aldınız, 160 Dolar olarak satabilecektiniz. 12 yılından beri dolar TL 14 kat artmış. Yani sadece dolarda bekleseydiniz 100 dolarınız 100 dolar olarak kalacaktı, Bu gün ki TL karşılığını alacaktınız. Fakat doğru yerde belki daha ucuza altın alsaydınız hem altının dolar karşısında değer kazanmasından dolayı hemde Doların TL karşısında değer kazanmasından dolayı. TL olarak daha fazla kar edeceksiniz. Fakat Altını en tepeden aldığınızı varsayarsak, günümüzde şuanki şartları değerlendirirsek, 100 dolarlık altın karşılığında 100 dolar geri alacaksınız, Altın dolardan kâr etmediniz fakat dolar/TL'den kar ettiniz veya başkalarının tabiriyle paranızın değer kaybını önlediniz.
Eki Görüntüle 1949257
Dolar TL
Eki Görüntüle 1949265
Kısacası dünya tarafından kabul görünen ve risk oranı en az yatırım araçları, Emtialar ve fonlardır. Ülkemizdeki ekonomik durum ve merkez bankasının dolar tahminlerini göz önüne aldığımızda bunlara dolarda eklenebilir. Sonuç olarak tüm ülkelerin kabul gördüğü bir birimi kolay kolay spekülasyon yapamazsınız fakat TL'nin değer kaybetmesinden dolayı yabancı kurumsal firmalar borsada istedikleri şekilde spekülasyon yapıyorlar. bunu ülkelerin para birimlerinde veya genel kabul görmüş altın gibi emtialarda yapmak ciddi anlamda imkansızdır. Yani kısacası dolar/altın gibi yatırım araçlarını kıyasladığımızda Borsa/kripto gibi yatırım araçlarında risk ve spekülasyon riski daha fazladır.
Çok uzun bir yazı oldu, meraklısı okuyacaktır. Hatalarım olmuş olabilir. Arkadaşa cevabım bu şekildedir. Kendisine önerim Adım adım finans piyasalarını daha düzgün öğrenip, ön yargılı olmasıdır.