AYT Fende elenecek konular nedir?

Charaa

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhabalar arkadaşlar, fazla uzatmayacağım. AYT Fen konularını baştan sona çalışıyorum. Mezun senem olduğu için hızlı geçiyor ama yine de bazı konuları elemek istiyorum çok az zaman kaldığı için. Sizce hangi konular elenmeli? Bu arada son olarak Protein Sentezi konusunu bitirdim ve bu konuya gelene kadar sadece Üreme Sistemi konusunu eledim. Konu dağılımlarında baktığımda 2018-2023 arası sadece bir soru çıkmış ve biraz uzun diye hatırlıyorum konuyu, bu yüzden eledim. Kimya'da da Organiği son haftaya bırakmayı düşünüyorum. Sizce Biyolojide kalan konulardan, diğer derslerde de genel olarak hangi konu/konuları eleyebilirim?

Konu elemeyin eğer matematikte sorun yoksa hepsini çalışmaya zaman yeter şahsen ben yetişmeyeceğini düşündüğüm için bitkiye bakmayacağım biyorda.

Konu elemeyin eğer matematikte sorun yoksa hepsini çalışmaya zaman yeter şahsen ben yetişmeyeceğini düşündüğüm için bitkiye bakmayacağım biyorda.
Hocam bence bitkiye bakılmalı, evet uzun bir konu ama her sene 2 soru çıkıyor. Bu arada Matematik çok kötü o yüzden bir kaç konu eleyip zaman kazanmak istiyorum.

ayt fende konu eleme ben 1 ayda bitirmiştim.sende bitirirsin bak şu programa uy.

İşte sadece AYT Fen (Fizik, Kimya, Biyoloji) konularını içeren ve 1 ayda bitirmeni sağlayacak yoğun ama dengeli bir program. TYT konuları dahil değildir. Programda her hafta tüm branşlara yer verildi, konular günlük olarak bölündü.

1 Aylık AYT Fen Bitirme Programı

Genel Plan:​

• Toplam süre: 4 hafta (28 gün)
  • Her gün: 2-3 konu (1 Fizik, 1 Kimya, 1 Biyoloji — dönüşümlü)
  • Haftada 1 gün: Genel tekrar + deneme + eksik konu çalışması
  • Her konu sonrası: En az 10-15 seçici soru çözümü

1. Hafta​

GünFizikKimyaBiyoloji
1Vektörler, Bağıl HareketModern Atom TeorisiHücre Bölünmeleri
2Newton’un Hareket YasalarıPeriyodik SistemDNA ve Genetik Kod
3Enerji, İş, GüçKimyasal Türler Arası EtkileşimlerProtein Sentezi
4İtme – MomentumMaddenin HalleriGenetik Şifre ve Mutasyonlar
5Tork – DengeGazlarCanlılarda Enerji Dönüşümü
6Basit MakinelerÇözeltilerSolunum
7Genel Tekrar + AYT Fen Denemesi 1--

2. Hafta​

GünFizikKimyaBiyoloji
8Elektriksel Kuvvet, AlanKimyasal HesaplamalarFotosentez
9Potansiyel Enerji, Elektriksel İşAsit-BazBitki Biyolojisi (1)
10Kondansatör – Yüklü ParçacıklarTitrasyonBitki Biyolojisi (2)
11Elektrik Akımı – DirençKimyasal Tepkimelerde HızDenetleyici ve Düzenleyici Sistemler
12Ohm Kanunu, Seri-Parallel DevrelerDengeDuyu Organları
13Mıknatıs – Manyetik AlanSulu Çözelti TepkimeleriEndokrin Sistem
14Genel Tekrar + AYT Fen Denemesi 2--

3. Hafta​

GünFizikKimyaBiyoloji
15Alternatif AkımKimya ve Elektrikİskelet – Kas Sistemi
16TransformatörlerElektrolizDolaşım Sistemi
17Dalga Mekaniği (1)Organik Kimya – HidrokarbonlarBağışıklık Sistemi
18Dalga Mekaniği (2)Fonksiyonel GruplarSolunum Sistemi
19Ayna – MercekPolimerlerSindirim Sistemi
20Kırılma – PrizmaOrganik TepkimelerBoşaltım Sistemi
21Genel Tekrar + AYT Fen Denemesi 3--

4. Hafta​

GünFizikKimyaBiyoloji
22Kuantum – FotoelektrikRadyoaktiviteÜreme ve Gelişme
23Atom ModelleriModern Kimya UygulamalarıEkosistem Ekolojisi
24Özel GörelilikGenel TekrarPopülasyon, Komünite, Enerji Akışı
25Fizik Genel TekrarKimya Genel TekrarBiyoloji Genel Tekrar
26AYT Fen Denemesi 4--
27Eksik konu tamamlama + soru çözümü--
28AYT Fen Denemesi 5 (Tam Deneme)--

Ek Öneriler:​

• Günlük minimum 2 saat AYT Fen’e ayır.
  • Öğrendiğin her konunun ardından mutlaka soru çözümü yap (özellikle MEB – ÖSYM tarzı).
  • Hafta sonları çözüm analizleriyle yanlışlarını gözden geçir.
  • AYT Fizik konularına özel dikkat ver; soyut kavramlar için video destekli çalış.

Elemeyin netlerinizi bilmiyorum ama 0 değilseniz yetişir sadece günü gününe iyi çalışmanız lazım ha yetişmeyecek diye panik yapıyorsanız son 5-7 senenin çıkmışlarında hangisi az ise onlar elenebilir fakat ÖSYM şaşırtabiliyor mesela geçen sene ve 2023'te biyolojiden sinir sistemi soruldu öncesinde çoğu sınavda sorulmuyordu ve gayet basitti o yüzden en azından eleyeceğiniz konular dahi olsa temel olarak bilin bakarsınız sınavda çıkar kolay olur iyi ki bakmışım dersiniz.

Basit makineler ve ağırlık merkezi dışında elenecek konu görmüyorum.

Üreme sistemi de kolay bir sistem sadece embriyonik gelişimi zorluyor penisin testistin seminifer tüpçüğün vas defaransın epididimisin prostatın seminal kesenin görevini ve spermatagonez olayını spermlerin dişi üreme sisteminde dölleme yeteneği kazandığını bil.

Vajinanın serviskin fallopi rüpünğn uterusun ovaryumun ne yaptığını oogenez olayını dişilerde oogenez embriyonik gelişimde paşlar profaz 1 evresinde ergenliğe kadar durur ergenlikte fsh etkisiyle ilerler metafaz 2 evresinde durup döllenmeyi bekler.
Folikül evresinde fsh artar folijüller gelişir (FSH yumurtalık hormonu)
Ovulasyon evresinde LH artar yumurtlama gerçekleşir ve fallopi tüpüne geçer.
Luteal evrede progesteron miktarı artar endomatriyum tabakası kalınlaşır rahim olası hamileliğe hazır hâle gelir.
Üreme sistemi bu kadar sayılır bir embriyonik gelişim kaldı nereden baksan 6 saatlik konu elemeye değmez, ya sorarlarsa? Ne yapacakları bellir değil.

Son düzenleme:
Fende konu sakın elemeyin. En baba konu bile 2-3 günde biter. Kalan zamanda tüm fen turlanır. Bende sizle aynı düşüncedeydim, çalışınca geliştiğinizi anlıyorsunuz. Matematikte elenebilir ama fende çalışında hakkını alıyorsunuz. Misal Matematikte İntegral öğrenseniz de çözemeyeceğiniz bir soru gelir fakat fizikte random bir konudan gelebilecek soru tipi bellidir, formülü koyar az da mantık yürüterek çözülür. Biyoloji de ezber ve şık yönetimi. Kimya da tamamen formül dersi. 40 Küsur gün var daha hiç Fen çalışmayan biri bile çok şey yapabilir bu zamanda.

Gaza getirdiniz beni de.

Vallahi hem TYT hem AYT mat çok kötü o yüzden bir an önce bitirip sadece matematik çalışıp Fen denemesi çözmeyi düşünüyordum da konular biter gibi geldi siz böyle diyince. Peki bu kısa sürede temeli kötü olan birine matematik için ne önerirsiniz? Hiç sevemiyorum matematiği nasıl çalışacağımı da bilmiyorum. Kendimi sıkıp çalışıcam artık ama ne yapacağım onu bilmiyorum. TYT'de matematiği sona bırakıp 10-15 tane kolay olan soruları sallama ile karışık yapıyorum en fazla 10 net falan geliyor. AYT'de de TYT olanları yapıp bırakırım muhtemelen. Bir de dershaneye denemeye falan da gitmiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…