Çözüldü B350 Tomahawk 16 GB RAM, 8 GB kullanılabilir

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

TuncayKrblt

Kilopat
RAM
Corsair Vengeance 8 GB 2666MHz
SSD veya HDD modeli
Seagate 1TB HDD
Ekran kartı
Rx 460 oem
Anakart
MSI B350 Tomahawk
İşlemci
Ryzen 5 1600
Sistemimi 2. el olarak topladım ve dün Windows'a ulaştığımda 16 GB RAM takılı olmasına rağmen 7.93GB kullanılabilir olduğunu fark ettim. RAM slotlarında 2/4, 1/3, 2/3, 3/4 kombinasyonlarını denedim ve sorun düzelmedi fakat 1/4 şeklinde taktığımda ise görüntü vermediğini fark ettim. Bu sefer RAM'leri tek tek takıp denediğimde ise yine görüntü vermediğini fark ettim. Bu sorun biraz canımı sıkmaya başladı. Yardımcı olursanız sevinirim.
@Recep Baltaş

Çözüm
Vardır hocam. İşlemci ve RAM iletişim kurar. Bir de zaten işlemci olmayan sisteme görüntü gelmez. Arızalı işlemci veya soketi de buna sebep olabilir.
Fişten çekin ve BIOS pilini sökün. RAM'lerin parlak yerlerini yumuşak bir silgi ile temizleyip takın. 2-4 olarak takın. Daha sonra tekrar deneyin.

RAM'lerin sarı kısımlarını silgiyle silin. Bence büyük ihtimalle RAM bozuk. Alıdığınız kişiye ulaşın durumu söyleyin bence.

Bu sorunun donanımsal hata kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Biz yazılım özelinde ne yaptıysak çözemedik. Kit RAM aldık düzelmedi, anakart değiştirince düzeldi. Memtest86 ile bellekleri test edebilirsin.

Fişten çekin ve BIOS pilini sökün. RAM'lerin parlak yerlerini yumuşak bir silgi ile temizleyip takın. 2-4 olarak takın. Daha sonra tekrar deneyin.

Maalesef işe yaramadı.

RAM'lerin sarı kısımlarını silgiyle silin. Bence büyük ihtimalle RAM bozuk. Alıdığınız kişiye ulaşın durumu söyleyin bence.

Silme işlemini denedim şimdi Memtest'e sokuyorum bakalım.

Hocam bana da anakart kaynaklı bir sorun geldi Memtest menüsünde RAM'leri okuyor BIOS da aynı şekil fakat fiziksel RAM 8 olarak görünüyor. Dediğinizi yapıp Memtest'e sokuyorum bakalım sonucu paylaşacağım.

Not: Memtest yaparken de 8 GB gözüküyor.

Dosya Ekleri

• IMG_20220408_160331.jpg
    207,2 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG_20220408_161422.jpg
    245,7 KB · Görüntüleme: 29
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sefer RAM'leri tek tek takıp denediğimde ise yine görüntü vermediğini fark ettim.
Hangi modül ile görüntü vermedi? İkisi de mi tek tek takınca görüntü vermiyor? Yoksa bellei bir slotta mı görüntü vermiyor. Eksik yazmışsın bir şey anlaşılmıyor.

BIOS sürümün nedir?

Tek tek takınca görüntü vermiyor. BIOS sürümünde e7a34ams. 1Q2 yazıyor ve sanırım neden olduğunu buldum işlemciden bir pin eksik alakası var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Vardır hocam. İşlemci ve RAM iletişim kurar. Bir de zaten işlemci olmayan sisteme görüntü gelmez. Arızalı işlemci veya soketi de buna sebep olabilir.

Son düzenleme:
Çözüm
Vardır hocam. İşlemci ve RAM iletişim kurar. Bir de zaten işlemci olmayan görüntü gelmez. Arızalı işlemci veya soketi de buna sebep olabilir.

Anladım. Teşekkürler iade edeceğim ya pişman oldum aldığıma i5 3470 alıp yoluma devam etmeyi planlıyorum.
Vardır hocam. İşlemci ve RAM iletişim kurar. Bir de zaten işlemci olmayan görüntü gelmez. Arızalı işlemci veya soketi de buna sebep olabilir.

Anakarta kırık yerlere denk gelecek şekilde pin yerleştirip işlemciyi soğutucu ile bastırdık ve şu an düzeldi. @Yener K. konuyu kapatabilirsiniz yardımlarınız için teşekkürler.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…