30-40 bin TL bütçeyle B450M S2H anakart üstüne sistem önerisi

Bütçe
Değişken 30-40k arası düşünüyorum.

roostec

Hectopat
Selamlar,

Abim evdeki bilgisayarın anakartı yükseltmiş ve elindeki B450M S2H'ı satmak ile uğraşmak istemediği için bana PC toplamayı teklif etti. Halihazırda yazılım okuyorum ve bana genel olarak yeterli bir laptopum zaten var. O yüzden biraz daha ağır işler yapabileceğim (yapay zeka / ML vb.) Tarzı bir sistem toplamayı düşünüyorum. Kafamdaki plan şu şekilde:
  • işlemci: Ryzen 7 5800X (ikinci elde 6500-7500 TL civarında)
  • ekran kartı: RTX 5060 Ti 16 GB (sıfırı 24000 TL'ye var / 6 taksit imkanı da var)
  • anakart: Gigabyte B450M S2H (elimde halihazırda var, masraf yapmamak için bunu kullanmak istiyorum)
  • RAM: 2x16 GB (32 GB) DDR4 3600/3200 MHz (ikinci elde 5000 TL civarına bulunabiliyor)
  • kasa & PSU: bunu abim satın alacak aşağı yukarı 2500 - 3500 TL, belki kasa ayrı PSU ayrı alınıp 4000 TL bandına çıkılabilir.
  • depolama: 1 TB M.2 SSD bu da 2. el de 3000-4000 TL civarına KC3000 tarzı SSD'ler bulunabiliyor.
Kafama genel olarak takılan sorular şunlar:
  1. Anakart orta vadede idare eder mi, PCI-e versiyonu ekran kartı için sıkıntı oluşturur mu? 1-2 yıl içerisinde anakartı kendi paramla güncelleyebileceğimi düşünüyorum o yüzden şimdilik ona para ayırmayı pek düşünmüyorum.
  2. Ekran kartı konusunda 5060 Ti biraz abartı olur mu? Sistemin bazı parçaları üst seviye iken bazı yerleri düşük seviye olup bir dengesizlik mi oluşturur?
  3. Hazır kasa bakmak daha mantıklı mı olur?
Dediğim gibi kullanacağım alanlar yapay zeka / ML tarzı işler içerdiği için AMD tarafı GPU için söz konusu değil. 5060 Ti yerine 7000-8000 TL daha ucuza 4060 Ti var 2. elde ancak 5060 Ti'ın bant genişliği gibi konularda önde olması ve 6 taksit avantajı biraz arada bırakıyor. Öğrenciyim, iyi diyebileceğim miktarda burs gelirim ve ailemin de katkısı ile 5060 Ti'ın taksidine ailemden gelen para yetiyor bana kalan para ile de geçinebiliyorum. Kendi kurduğum şekilde sistem 43.000 ile 44.000 TL civarında oluyor.
Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

DDR 4'e artık yatırım yapmaya değmez. Anakartı satıp DDR 5 sistem almak daha mantıklı.
Hocam öyle de şuan ddr5 fiyatları da malum ben o fiyata şu an 8gb ddr5 ram anca bulabiliyorum. adamlar 32gb rami 15k ya satıyor şaka gibi. Ram krizinin geçmesini bekleyene kadar da diğer parçaların maliyeti yükselebilir diye endişeleniyorum. Üstüne ram krizi yavaştan ekran kartlarına da tekrardan vurabilir çünkü nvidia tüketici kartlarındaki üretimine daha az yoğunlaşağını duyurmuştu sanırım.

Katııyorum. RAM'i 2. el alabilirsiniz, fiyatlar halen uygun.
Hocam ddr5 rame geçmek istesem tek yükselen masraf ram de değil ki. Anakart + işlemci ikilisini de yükseltmem gerekiyor ve şu an ailemi de o kadar masrafa sokmak istemiyorum. kendi birikimimden harcayacağımdan dizebileceğim en iyi sistemi bu şekilde kurabileceğimi düşündüm. Valla çok yanlış zamanda denk geldim ya.

Hocam DDR5 RAM'e geçmek istesem tek yükselen masraf RAM de değil ki. Anakart + işlemci ikilisini de yükseltmem gerekiyor ve şu an ailemi de o kadar masrafa sokmak istemiyorum.

Bütçeniz 30000-40000 TL arasıysa DDR 5 sistem rahat dizilir. İlla pahalı bileşenler almaya gerek yok, ucuz kaliteli bileşenler seçerek toplayabiliriz 25000 TL civarı filan.

AKAKCE200 indirim kuponu var.

AKAKCE200 indirim kuponu var.

Emeğiniz için teşekkürler ancak hem amd gpular AI/ML işlerinde verimli olmadığı için seçeneklerim arasında değiller hem de işlemci serisini düşürmek istemiyorum, yeni nesil olsa bile ryzen 7 seviyesinden aşağı inemem. 16GB ram de hem tek kanal olacağı için hem de sanallaştırma, AI / ML gibi işlerde yetersiz kalacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı