B450M S2H anakartta BIOS sıfırlaması nasıl yapılabilir?

ulaslan0

Hectopat
Ryzen 5 5600 aldım ve çok can sıkıcı bir sorundan muzdaribim. İşlemciyi takıyorum ve kullanıyorum, ertesi gün kapalı haldeyken açınca ekrana görüntü gelmiyor. Aslında 3-4 gündür sıkıntı çıkmıyordu, sanırım adapte oldu dedim ama bu sabah yine aynı sorunu yaşadım. Sorunu çözmek için eski işlemcimi (R5 1600) takıyorum çıkarıp tekrar yeni işlemcimi takıyorum düzeliyor.

Yeni işlemcinin iade gününe az kaldı ve iade edip etmemekte büyük ikilemde kaldım. Biraz araştırdığım kadarıyla CMOS_CLEAR öneriliyor. Bu işlemin fayda sağlayacağına pek inanmasam da başka çarem kalmadı.

Yapmadan önce adım adım anlatarak sizden onay almak istedim.

İlk olarak şeyi sormak istiyorum. Bir bilgisayarcı tanıdığım sadece sarı kısımda olan 2 pine değdirmelisin dedi, 4 pine değdirirsen anakart mefta olur dedi. İnternette biraz baktığım kadarıyla 4 pine de değdirmek gerektiğini söyleyenler var. Hangisi doğru?

Sıfırlama işlemi:
1)
5600 takılıyken bilgisayarı kapatıyorum, psu tuşunu kapatıyorum ve psu kablosunu çekiyorum.
2) Güç tuşuna 10-15 saniye basılı tutarak sistemdeki olası elektriği boşaltıyorum.
3) 2 pine veya 4 pine (hangisi doğruysa) tornavidayla 10-15 saniye boyunca değdiriyorum.
4) Ardından 1600'ü takıp en güncel BIOS sürümünü kuruyorum.

Adımlar doğru mudur, var mı atladığım bir kısım? Ayrıca bu yöntemle sizce problem çözülebilir mi?

- Ekran kartı, Monitör, RAM'lerde sorun yok. RAM testleri yapıldı. Eski işlemciyle diğer parçalar da yıllardır sorunsuz çalışıyor

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu kadar uğraşacağına direk BIOS pilini söksene?
Bu yöntem işe yaramıyor ayrıca CLEAR_CMOS'la BIOS pili tak çıkar farklı işlemler. BIOS pili takıp çıkarmak sadece BIOS ayarlarını sıfırlıyor. CLEAR_CMOS ise anakartı fabrikadan çıkmış hale getiriyor. Bu işlemi yaptıktan sonra BIOS sürümü ilk sürümlere düşecek.

-

4 pin ya da 2 pin olduğunu bilen yok mu? İnternette hiçbir yerde bulamadım bu anakartla CMOS sıfırlama işlemini.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…