B450M S2H sistem siyah ekranda kalıyor, açılmıyor

Arkadaşlar, B450M S2H sistemim var. 3 hafta önce PSU bozulduğu için yeni sıfır PSU aldım 2.5K'ya ve taktım. Düne kadar kullanıyordum, sorun yoktu fakat dün sabah power tuşuna basınca açılmadı sistem. Bütün yöntemleri denedim, en son Clear CMOS yapınca BIOS'a kavuşabildim. Fakat BIOS'a kavuşabilsem de BIOS'ta bir değişiklik yapsam da yapmasam da PC'yi kullanıp kapattıktan sonra hiçbir türlü açılmıyordu. İlla her seferinde Clear CMOS yapmam gerekiyordu. 3-4 kere böyle açtım fakat dün akşamdan beri sistemi açamıyorum. BIOS brick mi oldu yoksa fiziksel zarar mı gördü? Yoksa anakartta güç ile ilgili ekstra bir problem mi var, anlamadım. Bir de sistem power butonundan değil, illa prizden çekmem lazım öyle kapanıyor. Klavyede ise ışık yok. Anakartta problem olsa 2-3 hafta çalışmazdı herhalde. 2.5K da PSU aldım, öyle ortada kaldım. Para da yok, yeni anakart alayım şaşırdım. Sorun brick ise CH341A programlayıcı kurtarabilirsin diyorlar, fakat o da 1.8V adaptör ile 550-600 TL'yi buluyor. Ne yapmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Dosya Ekleri

• IMG_20250430_111656.jpg
    IMG_20250430_111656.jpg
    123,9 KB · Görüntüleme: 55
BIOS çipi kırık mı bana mı öyle geliyor.
Lehimleri sağlam gözüküyorda üstündeki beyaz nokta ne anlamadım acaba patlamiş veya yanmişmi?

BIOS'a girdikten sonra usb ile yeniden yazmayı deneyebilir misin? CH341A dediğim şeyin aynısını yapıyor.
Artık giremiyorum nedense,bir kere girdiğimde f63a dan f67d ye upgrade ettim q-flash ile sorunsuz tamamlandı rebooting dedi sistem yeniden başladi fakat siyah ekranda kaldı yine.

Çip arızalı gibi.
Yapay zekaya sorduguma söre üzerindeki leke patlak veya yanmayı belirtmiyor damga vurulmuş dendi lehimler de sağlam.Evet çip arızalı olabilir ama bios yazılımı olarak dedi.Bu arada 3.3v ile çalişir dendi ch341a programlayici ile 1.8v adaptöre gerek yok datasheet de öyle gözüküyormuş yapay zekanin verdiği bilgiye göre.

Yapay zekaya sorduguma söre üzerindeki leke patlak veya yanmayı belirtmiyor damga vurulmuş dendi lehimler de sağlam.Evet çip arızalı olabilir ama bios yazılımı olarak dedi.Bu arada 3.3v ile çalişir dendi ch341a programlayici ile 1.8v adaptöre gerek yok datasheet de öyle gözüküyormuş yapay zekanin verdiği bilgiye göre.
ch341a zaten 3.3v ile calisiyor. Bazilari 1.8 bazilari 5 aliyor ama.

Miyconst hardware yapmisti galiba onun hakkinda bir video. Turkiye'de bios modding tarzi isleri yapan pek fazla kisi yok technopatin videosu var mi bilmiyorum.

ch341a zaten 3.3v ile calisiyor. Bazilari 1.8 bazilari 5 aliyor ama.

Miyconst hardware yapmisti galiba onun hakkinda bir video. Turkiye'de bios modding tarzi isleri yapan pek fazla kisi yok technopatin videosu var mi bilmiyorum.
1-2 farklı forumda okumuştum yapilişini.Youtube da benzer videolar var sanırım çok zor değil.Denerim en azından olmazsa yapacak bir şey yok.

örnek video :

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1-2 farklı forumda okumuştum yapilişini.Youtube da benzer videolar var sanırım çok zor değil.Denerim en azından olmazsa yapacak bir şey yok.

örnek video :

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Anlamadığım olay normal USB'den yazdığınz BIOS ile çalışmayan kart ch341a ile yazıldığında mı çalışacak? İkisi de aynı işi yapıyor. ch341a bios corruption yaşayan anakartlar için kullanılır yani bilgisayarı tamamen kullanılmaz kılan durumlarda kullanılır. Siz kullanmışsınız hatta BIOS'unuzu baştan sonra yeni sürümle yazmışsınız. Sizin için CH341A kullanmanın herhangi bir olumlu etkisi olacağını düşünmüyorum.

Mümkünse işlemcini, ramlerini ekran kartını vs. söküp soketlerini ince telli bir yumuşak diş fırçası ile narince temizleyip üfleyip tozlarını aldıktan sonra tekrar sıfırdan takıp deneyebilir misin? Ayrıca çift RAM kullanıyorsan tek RAM ile çalıştırmayı dene.

Anlamadığım olay normal USB'den yazdığınz BIOS ile çalışmayan kart CH341a ile yazıldığında mı çalışacak? İkisi de aynı işi yapıyor. CH341a BIOS corruption yaşayan anakartlar için kullanılır yani bilgisayarı tamamen kullanılmaz kılan durumlarda kullanılır. Siz kullanmışsınız hatta BIOS'unuzu baştan sonra yeni sürümle yazmışsınız. Sizin için CH341a kullanmanın herhangi bir olumlu etkisi olacağını düşünmüyorum.

Mümkünse işlemcini, RAM'lerini ekran kartını vs. söküp soketlerini ince telli bir yumuşak diş fırçası ile narince temizleyip üfleyip tozlarını aldıktan sonra tekrar sıfırdan takıp deneyebilir misin? Ayrıca çift RAM kullanıyorsan tek RAM ile çalıştırmayı dene.

Ben de anlamadım ama nedense o programlayiciyla yazınca sağlam çalişıcağını 1-2 farklı forumda okudum ve yapay zeka da onayladı. Dedigim gibi F63adan F67D ye Q-flash ile Update yaptım rebooting yazısı çıktı, sistem yeniden boot olurken siyah ekrana dustu. Orada aklım karıştı. 3-4 kere clear CMOS ile acabildim hatta 5-6 saat CS2 bile oynadım her seferinde sistemi kapatıp fişi cekince yine siyah ekrana dustu ve yine clear CMOS yapmamı istedi.

Dediklerin hepsini yapmıştım 2 adet RAM var her bir RAM'in yerini degiştirerek sırayla bütün kombinasyonları denedim, slotlarin hepsini dış fircasiyla temizledim, işlemciyi sök tak yaptım, PCI Express slotunu temizledim ama açilmadi.

Şu an size yanıt yazarken rastgele kasanın Power butonuna bastım açıldı şansa kasa bir şey anlamadim vallahi. Bu clear CMOS 15 saatte mi kendine geliyor yoksa güç ile ilgili bir şey mi var kısa devre mi var aklım iyice karıştı.

Güncelleme:

Konuya attığım son görsel ve mesajdan sonra bir daha görüntü gelmedi. Akliniza gelebilecek her şeyi yaptım uzay sistemdi, BIOS piliydi, clear CMOS'du, RAM'leri degistirerek takmaydi vb. ama yok arkadaş bu anakart kafasına göre calisiyor. Ya kıracağım ya da 2.el arızalı almak isteyen varsa satarım bunun tamiriylede ugrasilmaz.

Dosya Ekleri

• 17460420381495989947031905617681.jpg
    17460420381495989947031905617681.jpg
    129,3 KB · Görüntüleme: 36
Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı