B580 için model önerisi

Bütçe
14000
Hakkında kötü bir yorum görmedim, daha ucuz olarak bu tarz modellerde var:

Genede anakart fazla bilgi alanım değil. Forumda daha iyi bilen hocalarımız var.

Uyarınız için çok teşekkürler bende de 5700XLI sistem var AM6'ya kadar beklerim diye düşünüyorum ekran kartım B580, muhtemelen satıp 9060XT'ye geçeceğim bu kadar fark olduğunu bilmiyordum

PCI gen 4 X8 veya PCI gen 5 X8 ekran kartlarını asla PCI gen 3 anakartlarinda kullanmayın çünkü X8 hızında olduğu için PCI gen 3 X8 hızında maksimum çalışabilir. PCI gen 5 X16 veya PCI gen 4 X16 ekran kartlarını PCI gen 3 X16 da kullanırken hiçbir problem yaşamazsınız çünkü zaten henüz X16 PCI gen 3 RTX 5080 ve üstü ekran kartı almazsanız dolduramıyorsunuz. Bu aslında çok önemli bir bilgi normalde R5 5600 B580 çok rahat besler fakat ekran kartı üreticileri burada amiyane tabirle çakallık yaptığı için performans kaybı yaşıyorsunuz. Ekran kartı alırken X16 olduğuna dikkat ederek ekran kartı alırsanız bu tip saçma engellere takılamazsınız.

Hocam bilgisizliğimden soruyorum x16 dediğimiz güç kaynağının 2 tane 8pin gpu girişini kullandıklarımız anlamına mı geliyor, bu durumda 9060 xt de x8 olmuş olur, yoksa bu x8 ve x16 farklı şeyler mi

Farklı şeyler alakası yok ekran kartları üretilirken PCI-e jenerasyonuna ve pin sayısına göre üretilir. Her bir sonraki nesilde de bir önceki neslin 2 kata kadar bant genişliği sunulur.

PCI Gen 4 X8 = PCI Gen 3 X16 ile eşittir.

PCI Gen4 X16 ise bunlardan tam 2 kat daha fazla bant genişliği sunar.

Ekran kartı üreticileri düşük seviyeli ekran kartlarında bazen (bu sıralar çok yapmaya başladılar ) yeni nesil PCI-e standartını verirken bunu 16 pin değil 8 pin üzerinden vererek maliyet kısmak isterler ve gereksiz bulurlar. Çünkü; PCI Gen 4 X16 bant genişliğine B580 için PCI Gen 4 X8 hızında herhangi bir limite takılacak bir ekran kartı değildir. Fakat buradaki kıstas şurada ayrılıyor evet PCI gen 4 X8 = PCI gen 3 X16 ile eşit ama siz PCI gen 3 X16 desteğine sahip bir anakartta kullanırsanız ekran kartı üretici ekran kartını 8 Pin'e sıkıştırdığı için siz bunu PCI gen 3 X8 hızında en fazla kullanabiliyorsunuz. Çünkü 16 Pin'e ekran kartı erişemiyor öyle tasarlanmamış.

Günümüzde X16 yuvasında PCI gen 3 bile tam olarak limitine takılan ekran kartı RTX 5080 ve üzeri almazsanız yok varsa bile çok çok az fark etmeniz olası olmayacak 1 2 FPS düzeyinde belki kayıp yaşama düzeyinde olur.

X8 8pin için PCI gen 4 veya PCI gen 5 üretilmiş bir ekran kartını eski nesil diyebileceğimiz anakartta maksimum 8 pin erişebiliyor bu sebeple PCI gen 5 X8 üretilmiş ekran kartı B450M gibi PCI gen 3 hızındaki bir anakartta maksimum X8 hızında çalışacağından tam 4 kat daha az bant genişliğine takılır. PCI Gen 5 X8 yerine PCI gen 4 X16 üretse böyle saçma sapan şeylerle uğraşmayacaksınız. Ayrım buradan geliyor.

Çok teşekkür ederim hocam, ders gibi oldu ve çokta işime yarayacak çünkü şuanda 5700x ile bir süre daha devam etmeye karar verdim kendi halimde beyaz bir sistem oluşturdum, sadece ekran kartım b580'in rengi maviydi, şimdi onu satıp x16 bir ekran kartı alırım, büyük ihtimalle 9060 xt veya rx 9070.

Dikey şekilde kullanmam konusunda bir tavsiyeniz var mıdır hocam şöyle bir konu açtım yardımcı olmak isterseniz: B450M anakarta dikey ekran kartı aparatı önerisi

5060 ti'da x8'miş kafamda iyice netleşti şuanda çok sağolun.

Olayı anladınız yavaş yavaş ekran kartı alırken yeni çıktığı için herkes atlıyor öyle birşey yok işlemcin şuan için bile çok güçlü olmasına karşın ekran kartı X8 hızında olduğu için performans alamıyorsun. Bunu aslında herkesin bilmesi lazım herkes ezbere ekran kartı alıyor böyle bir durum yok.

Kesinlikle hocam direkt tercihimi olumlu yönde etkiledi bu durum, hocam peki konuma bakma fırsatı buldunuz mu, riser kablo ile sistemi tamamlama planım var tavsiyeniz var mıdır?

Ekran kartı dikey aparatı kısmında önerim maalesef olamayacak hiç kullanmadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…