Eyvallah hocam şuandaki sıkıntım sata kablosu üzerinden besleyebileceğim bir pwm coğaltıcı. Zira 7 tane kasa fanım var ve tek bir yerden, anakarta zarar vermeden, RPM ve ışıklarını kontrol edebilmem lazımEğer ikinci PCI-e slotunu kullanmayacaksan sıkıntı yok, çünkü ekran kartı slotunu 2. slota koymuşlar ve bu ekran kartı slotunda sıkıntı yaratıyor. Dediğim gibi 9800x3D'ye sıvı soğutucu gerekmez. Gönlün ondan yana ise al. Çoğu B850 anakart X870 gibi PCI-e X16 ve gen5 M.2 slotları paylaşımsız. TUF'un en güzel özelliği bana göre ses Codec'i çok gzüel ve sorunsuz, zaten o yüzden seçtim. Çoğunluk ASRock B850 Steel Legend seçiyor. Herkese göre değil, kendine göre yolunu çizezeksin.
En iyisi yeni bir konu açmakEyvallah hocam şuandaki sıkıntım sata kablosu üzerinden besleyebileceğim bir pwm coğaltıcı. Zira 7 tane kasa fanım var ve tek bir yerden, anakarta zarar vermeden, RPM ve ışıklarını kontrol edebilmem lazım
Sevgili @Antor hocam
Son sistem bu ;
Amazon'daki listemi inceleyin
Dediğin gibi yapacağım o durumda fanları. Ama bu durumda RPM'leri kontrol edebilir miyim?
Bende işlemci soğutucu hariç 7 tane kasa fanı var ve hepsinin hızını tek bir yerden kontrol etmek istiyorum.
Siparişi salı günü geçeceğim, tabiki beklerim. Kasa mevcut kasam NZXT H9 FlowTercihler güzel gibi. RAM göremedim anakart listesinde olmasına EXPO ve XMP desteklemesine dikkat et.
Kasa ne ? Bir de SSD'yi renegade yaparsan da olur yapmazsanda güzel tercih halen.
Arctic ile sorunu olan bazı kasalar var. Lian li galahad II performanc artık adı neydi unuttum o da aynı şekilde. MSI mag core liquid 3 gibi bi soğutucu vardı. İncele istersen.
Bu arada maks pompa devri ve pompa ömrünede bak alırken.
Beklersen yarın lian li'yi sonunda montajlayacağım.
Sevgili @Antor hocam
Son sistem bu ;
Amazon'daki listemi inceleyin
Dediğin gibi yapacağım o durumda fanları. Ama bu durumda RPM'leri kontrol edebilir miyim?
Bende işlemci soğutucu hariç 7 tane kasa fanı var ve hepsinin hızını tek bir yerden kontrol etmek istiyorum.
Siparişi salı günü geçeceğim, tabiki beklerim. Kasa mevcut kasam NZXT H9 Flow
@Antor teşekkür ederimFanların ARGB'lerini kontrol edebilirsin.
2 tane 6 lı kontrolcü aldın diyelim.
Birincisinde 5 tane fanı ve argb yi taktın. Onun 6. çıkışının ARGB'sini ikinci kontrolcünün ARGB kontrolüne bağlarsın. Böylece 5+6 fanın ARGB'si kontrol edilir. Ama hız diyecek olursan onların kontrolü için bir girdi görmedim.
Dark ARGB Hub 6 Fan Takılabilir, 6 x 3pin ARGB + 6 x 3 Pin Fan Çoklayıcı (DKCKHUBARGB) - Fan Kontrolcü - Soğutucu Overclock - PC Bileşenleri | Teknobiyotik
Untitled 1 .auto-style2 { color: #FF9900; } .auto-style5 { font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: bold; font-size: 14pt; } .auto-style6 { border-width: 0; } .auto-style7 { color: #FF9900; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 14pt; } .auto-style8 {...www.teknobiyotik.com 
PWM bilgisi de alıyor. Söylediğine göre.
Eki Görüntüle 2424943
Sıvı soğutmayı kasanın üstüne takman şart gibi bir şey. Gerekirse sebepleri açıklarım. Üst tarafa o kalınlığın sığmadığından ve mosfet soğutuculara çarpmayacağından emin olman gerek. Öyle youtube videoları var ki; adam dünyanın en kalın sıvı soğutması bu kasaya sığıyor diyor dikkat edip baksan adam 360mm değil 240mm sıvı soğutma takıyor. Aldıktan sonra diyorlar ki kasanın ön tarafına takın. Güler misin ağlar mısın ?
@Antor teşekkür ederim
Bundan iki tane alacağım o durumda. Peki iki ayrı SATA'dan mı besleyeceğim. Sıvı soğutma için senin kurulumu bekliyorum. Galahad da düşünebilirim
Benim elimdeki 7 fanın 3 tanesinde ARGB özelliği zaten yok. Dolayısıyla 1 Tane attığından alırsam tüm argbleri kontrol ederim ama 1 kasa fanı eksik kalır. Onu da doğrudan anakarta takarım olay biter. Mantıklı mı @Antor ?Almadan önce teknobiyotiğe mail atarak sor. Bu iki kontrolcüyü paralel bağlayabilir miyim diye.
Birinci kontrolcüyü anakarta PWM ve ARGB bağlayıp sata güç veriyorsun. 5 fan ve ARGB bağlıyorsun.
İkinci kontrolcüye ise 1. kontrolcüde ki boşta kalan 6. çıkışın ARGB ve PWM çıkışını ikinci kontrolcünün girişine bağlıyorsun.
Bu şekilde çalışacağının garantisini alarak satın al derim. Bu arada bu kontrolcü benim aldığım ama işe yaramayan yarın boşaltacağım v30 kasada var. Kontrolcü güzel anakartla problem yaratmıyor.
Bir de 360 işlemcinin fanları birbirine bağlı geliyor tek bir yere takmak için. Bu durumda işlemci fanlarını birleştirip tek bir yere takmak haricinde çarem kalmıyor. Doğru mudur?Benim elimdeki 7 fanın 3 tanesinde ARGB özelliği zaten yok. Dolayısıyla 1 Tane attığından alırsam tüm argbleri kontrol ederim ama 1 kasa fanı eksik kalır. Onu da doğrudan anakarta takarım olay biter. Mantıklı mı @Antor ?
Teşekkürler bu arada
Benim elimdeki 7 fanın 3 tanesinde ARGB özelliği zaten yok. Dolayısıyla 1 Tane attığından alırsam tüm argbleri kontrol ederim ama 1 kasa fanı eksik kalır. Onu da doğrudan anakarta takarım olay biter. Mantıklı mı @Antor ?
Teşekkürler bu arada
@Antor çok teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi anladım şimdi. Dediklerini dikkate alarak bir ürün buldum. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Aşağıdaki resimdeki ürün işimi görür diye düşünüyorum o halde ;Ben fanların ASLA anakarta takılması taraftarı değilim. PSU'ya direk bağla sabit dönsün daha iyi. Niye diyecek olursan;
Fan dediğimiz şey back emf ile çalışır. Fan dururken üstünde indüklenen gerilim sıfırdır. Yani ilk kalkışta kaç V verirsen sadece üstündeki bakırın direnci akımı sınırlar ama kısa süreli olduğundan bu önemsizdir. Fan RPM'i artmaya başladıkça gerilim indükler ve back emf oluşturur. İşte esas akım burada sınırlanır örnekleyim.
12 V verdin fan 10ohm (bu sabit zaten) ilk hız sıfır = çekilen akım 12/10 = 1.2A
12 V vermeye devam fan 10ohm hız 200rpm diyelim üstünde 2V indüklendi = (12-2)/10 = 1A çekti
volt/rpm sabittir devam edelim
12 V vermeye devam fan 10 ohm hız 400rpm diyelim üstünde 4V indüklendi = (12-4)/10 = 0.8A çekti
....... aynı çarpanlarla devam
12 V vermeye devam fan 10 ohm hız 1200rpm diyelim üstünde 12V indüklendi = (12-12)/10 = 0A çekti.
Tabi bu sürtünme ihmal. Sürtünme olduğu için çok düşük mA'lar seviyesinde 0.17A gibi bir akım çekecektir. Teknik olarak pompa ve fan motorları sürtünme kayıplar harici 0A çektiği var sayılır. Detayları boşverecek olursak gelinecek nokta şu :
Eğer bir motorun dönmesine engel olacak veya aşırı yavaşlatacak bir yük olursa (kirlenme kırılma bişey sıkışması) hızı çok düşer veya rotor kilitlenirse o motor kısa devreye düşer. Yani o dediğimiz 1.2A yı direk çekmeye başlar. Bu da anakartın o çıkışını veya beslendiği mosfeti gümletebilir.
Ben kesinlikle fanların anakarttan usb'den v.s beslenmesine karşıyım.
Edit : 360'ın PWM'i anakartta tek slota takmak zorundasın ama waterpump ve fan diye ayrı beslemeler oluyor oraları tercih et.
7 kasa fanı için. Gücü SATA'dan alıyor ve fan hızları kontrol edilebiliyor@Antor çok teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi anladım şimdi. Dediklerini dikkate alarak bir ürün buldum. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Aşağıdaki resimdeki ürün işimi görür diye düşünüyorum o halde ;
@Antor çok teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi anladım şimdi. Dediklerini dikkate alarak bir ürün buldum. Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Aşağıdaki resimdeki ürün işimi görür diye düşünüyorum o halde ;
Eki Görüntüle 2425358
7 kasa fanı için. Gücü SATA'dan alıyor ve fan hızları kontrol edilebiliyor