Babam bilgisayar veya yazılım mühendisliği okumamı istemiyor

Yusufc44

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, PC veya yazılım mühendisi olmak benim çocukluk hayalim ve sürekli bu alanda gelişmeye çalışıyorum kendi kendime İngilizce öğrendim ve şu anda C programlama dilini öğrenmeye çalışıyorum, bu sene 12.sınıfı bitirdim ve YKS'ye girip mezun oldum bir ay sonra YKS açıklanacak ve yazılımla alakalı bir bölüm seçmeyi düşünüyorum ama babam bana yazılımdan uzak durmamı işsiz kalacağımı, yazılımcıların devlet dairelerinde çalışamadığını herhangi bir şirketinde beni işe almasının garanti olmadığını, maaşının bile belirsiz olduğunu ve bana yazılım seçersem aç kalacağımı söylüyor onun yerine öğretmen, polis, doktor gibi bir şey olmamı istiyor yazılımla sadece hobi olarak uğraşmamı istiyor, sizce onu dinlemeli miyim? Yoksa istediğim bölümümü seçmeliyim?

Uçak, gemi müh. , doktor gibi seçenekleri düşün bence. Yazılımı kendin de rahatlıkla öğrenirsin. Yazilim muh. olup home ofis çok kaliteli bir iş de bulabilirsin. Ama bir doktor olmak kadar garanti meslek değil. Yapay zekanın bela olacağı mesleklerden biri de yazılım. Öğretmenlik dersen günümüz teknolojisinde mevcudiyetini koruması bile mucize bence.

Artı -1 Eksi
Peki sizce başarılı olmak için illa büyük, iyi bir üniversite kazanmak şartmı ağabey?
Eğer iyi bir üniversiteden mezun olarak sektöre girersen hem belgen hem de uzmanlığın olur ve iyi maaş alırsın ama ortalama veya altı bir üniversitenin sana vereceği hem belge hemde uzmanlık daha az olur, iş bulman seninle birlikte veya üst yerlerde okuyanlara göre daha zor, şans işi olur bu arada maaşını da etkiler.
Diğer senaryoda zaten iyi para kazandığın bir mesleğin var ve zamanla kendini de yazılımda iyice geliştirince bir şirketin sana bildiklerin ve uzmanlığından dolayı vereceği maaş iyi bir üniversiteye gireninkiyle yarışır.
Çünkü iyi üniversitenin özelliği seni gerçekten yazılımda uzmanlaştırmasıdır ama sen istersen kendini o sürede çok daha iyi geliştirebilirsin.

Oncelikle gecmis olsun. Bu konu hakkinda soyleyeceklerim sunlardir ve egerki yapabileceksen bu mesajimi babana gostermenin sana faydasinin dokunacagini dusunuyorum. Yazilim bolumunde calisan bir cok kisi issiz kalacak bu durum dogru. Yani heryerde + byuk firmalarda is bulman zorlasacak (eger ki iyi bir yazlimci degilsen). Sunu unutma yapay zeka yorum yapmada, yeni seyler uretmekte insanlar kadar iyi degiller. Yazilim isi konuundaki dusuncen "patron bana sunu yap diyecek bende onu yaparim" gibiyse evet issizsin cunku bunu yapay zekada yapabilmekte. Egerki bu meslekten para kazanmak istersen:

1- Yenilikci olmalisin; calistigin sirket, kurum veya kendi yuruttugun bir program vb. seylerde daha once yapilmamis seyleri yapmaya calisacaksin veya yapilan seyleri daha verimli sekilde daha once yapilmamis sekilde insanlara sunman gerekmekte ki bu cok zordur.

2- Yazilim maalesef TR de cok onemsenen bir meslek degil ve bazi ulkelere gore parasida yeterli degil. Kendi burada egitip yabanci kurumlara vb. yerlerde is bulursan ( yabanci dil cok onemli )
rahatlarsin

3- Tek dille olabilecek bir meslek degil bu. Olabildigince alannin dogrultusunda dil bilmen faydana. Benim yasim senden kucukk hemde aramizda cok az fark yok. C# biliyorum ve C++ ogreniyorum. Sececegin dili alanin dogrultusunda secmen cok onemli. mesela C ogrenip ne yapacaksin bunu bilerek yapmalisin. Bir dil secmeden once alan secmelisin. (web, oyun gelistirme ...)

Peki sizce başarılı olmak için illa büyük, iyi bir üniversite kazanmak şartmı ağabey?
Oncelikle dedigimi bir cok kisi yanlis olarak dusunsede bir ozel sektorde falan ise gireceksen okuldan daha onemlisi yaptigin projelerdir. Is oncesi yaptigin, katkida bulundugun uygulamalar, web siteleri vb. daha onemlidir. Tabi bunlar herkesin ( yeni baslayan herkesin) yapabilecegi projeler vb. olmayacak. Kaliteli isler olacak biraz.

Ağabey üniversite seni gerçekten yazılımda uzmanlaştırır diyorsunda, 12 sene boyunca Türk eğitim sistemini gördük 12 sene boyunca matematik gösterip 4 işlem ötesine gidemeyen, 12 sene boyunca İngilizce öğretip hello demenin ötesine götürtemeyen, 12 sene boyunca Türkçe-edebiyat gibi dersler göstertip okuduğunu anlamada sıkıntı yaşattıran süper kaliteli bir eğitim sistemimiz var en iyi üniversite bile olsa bu ülkede herhangi bir eğitim kurumunun beni geliştireceğine inanmıyorum, şu an her konuda bildiğim her şeyi internete ve ilgi alanlarımla uğraşmam ve hayallerimi gerçekleştirmeye çalışmama (yani PC, yazılım mühendisi olmak) borçluyum, eğer dediğiniz gibi cidden beni iyi bir üniversite geliştirebilecekse bile özellikle yazılım gibi sürekli gelişen, sabit durmayan bir alanda üniversiteden öğrendiğimiz şeyler 5 sene, 10 sene hatta 1 sene sonra bile geçersiz olabilir bu alanda en önemli şey kendi kendine öğrenmeyi öğrenmek, kendini geliştirmeyi bilmekten geçiyor dolaysıyla bu söyleminize pek katıldığım söylenemez karşıdaki adam ne mezunu olursa olsun ODTÜ vs, hiçbir şeye bağlı kalmadan kendi kendimi geliştirdiğim sürece karşımda dayanabileceğini sanmıyorum benden tek üstünlüğü kendisine süper Türk eğitim sisteminin verdiği daha iyi bir üniversite diploması olmuş olacak.

Söylediğiniz her şey aşağı yukarı bildiğim şeyler,

Buradaki yorumumu gözden geçirebilirsiniz,

C dilini tüm programlama dillerinin atası olduğu için öğreniyorum bu dili öğrenirsem zaten C++,Java gibi diğer dilleri öğrenmem hızlanacak ayrıca C ile yapılabilen şeyler:

• İşletim sistemi oluşturmak.
  • Robot yapmak.
  • Yazılım dili oluşturmak.
  • Windows programları geliştirmek.
  • Oyunların arka plan kodlamalarını yazmak.
  • Veri tabanı sistemi geliştirmek.
  • Kelime işlemci oluşturmak.
Benim istediğim şeylerle uyuşan şeyler dolaysıyla C bana göre bir dil, öğrenmeye çalışmakla doğru bir karar vermiş bulunuyorum bence.

Benim yazdigim mesaji okudun mu bilmem ama. Ise alinirken okuldan cok is oncesi yapmis oldugun projeler daha onemlidir. Kendini gelistirmeye bak derim. Bir alan sec ve o alanda en cok kullanilan dilleri ye bitir, ekstra dil de ogren.

Benim yazdigim mesaji okudun mu bilmem ama. Ise alinirken okuldan cok is oncesi yapmis oldugun projeler daha onemlidir. Kendini gelistirmeye bak derim. Bir alan sec ve o alanda en cok kullanilan dilleri ye bitir, ekstra dil de ogren.

Dediklerinizi okudum, bende zaten size, söylediklerinizi yaptığımı söylüyorum.

Dediklerinizi okudum, bende zaten size, söylediklerinizi yaptığımı söylüyorum.
Mesaj gec gitti ondan.

@Yusufc44
Valla tam olarak hangi alanda uzmanlasmak istediginizi bilmiyorum. Belirttiginiz maddeler birbirlerine cok yakin degiller onlarin arasindan birini secip ilerlemenizi oneririm. Ilgilendiginiz birden cok alan var gibi anladim. DIger dediginize bende katiliyorum C diger dillerin atasidir ve diger C tabanli dillerle arasinda syntax benzerligi bulunmaktadir. Bundan dolayi C dilini opgrendikten sonra diger dilleri ogrenmenize katkida bulunabilir. Sizin suan yapmaniz gereken puaniniz dogrultusunda ve sevdiginiz alan dogrultusunda kimseyi dinlemeden tercih yapmak olacaktir. Tercihten sonra kendini daha fazla gelistirmen gerekmekte. C dilini bilmeniz gerekmekte hala ogrenmektesiniz anladigim kadariyla. Sizin yasitiniz bir cok kisi sizden daha fazla dil bilmekte bu yuzden bikmadan calisiniz. Bol bol proje ureterek ilerleyeniz.

Son düzenleme:
Dediğiniz doğru katılıyorum, en iyi üniversitelerde bile öğretilenler harika (!).
Ama maalesef ülkemizde ki bir gerçek, iyi bir işe ya çok iyi puanlı bir üniversiteden mezun belgen ile ya da kendi uzmanlığınla girebilirsin.
İstediğin bölümün üniversitesini okumak sana kalmış, sen istersen her türlü kendini geliştirirsin.

@Yusufc44
sana tavsiyem bir dili ogrenmek tarafinda bence en etkili yol. Projeler uzerinden ilerlemektir. Yani sorular uzrinden. C den baska dil ogrenmelisiniz ama bunu soyleyeyim C sizi cok memnun etmez. Sana tavsiyem alanin ile uyusmakta mi bilemem lakin C# basit bir dildir. Alaninla uyusuyorsa ogren derim.

Reis uni den ornek verme derim. Iyi uni diyip durmussun ki uni yazilimcilikta buyuk rol oynamiyor. Arkadas egerki sinavdan iyi bir puan, siralama alamamissa ve senin dedigin yorumu olumlu dusunup sinavdan oturu strese ve yapamayacagim endisesine kapilabilir. Butun ebeveynlerin vb. herkesin agzinda uni var yazilim meslegi icin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…