yasinbmt00
Hectopat
Daha fazla
Ben şu ana kadar çoğunlukla masaüstü uygulama geliştirdiğimden dolayı pek bilgim yok. Etiketlenmiş olduğum için mantıken aklıma gelenleri yazacağım.
Etiket icin tesekkur ederim ancak ben kariyer tavsiyesi verebilecek konumda degilim. Ancak kendi ise giris tecrubemi paylasabilirim. Yardimci olur mu bilmiyorum. Herkes icin ayni sartlar gelismeyebilir ancak isine yararsa ne mutlu bana.
Web hakkında bilgim neredeyse hiç yok denebilir. OOP ve Game Developer bölümleriyle uğraşıyorum.
@TheAny @Movansha Dedikleri gibi. Ben birisinin beni bulmasını veya kendimi kanıtlamaya çalışmadığımdan bu konuda yönlendiremem. Sadece çevremdekilerden örnek verecek olursam:Bir yerde staj yapiyorum ve 2 ay sonra bitecek stajim. Oradan devam edemeyecegim o kesin. Java kullaniyorlar ki bende spring ogreniyorum. Stajdan sonra is bulmam gerekecek. Nasil bir site yaparsam basvurularima donus daha garanti olur? Tavsiyeniz var mi?
Production ortamında, belli kullanıcısı ve trafiği olan bir projen olsun. Bu projeyi open source yap. Madem amacın iş bulabilmek o halde yeteneklerini ve sektör bilgini göster.Nasil bir site yaparsam basvurularima donus daha garanti olur?
Hocam KS her ne kadar portfolyo istemiş olsa da junior adaylar da kişiliğe teknikten daha çok bakılmıyor mu? Çünkü teknik taraf ingilizce ve doğru kaynaklar ile öğrenilir. Junior bir şekilde ilerlerken önemli olan kısım github hesabında milyon dolarlık bir repo olması değil. Problem çözme yeteneğini geliştirmesidir.Eskiden basit boilerplate kodu junior'lar yazardi, su anda AI ya da IDE asistanlari ile halledilebiliyor. O sebeple firmalar teknik bilgisi yeterli seviyeye ulasmamis junior almaktansa senior tercih ediyorlar.
10 tane junior, 1 tane senior in isini yapamiyor. Uretkenlik degil, problem cozme becerisi buradaki sorun. 10 tane ortaokul ogrencisinin 1 tane lise ogrencisinin cozebildigi matematik sorusunu cozememesi ile ayni mesele. Ayrica hicbir senior 10 tane junior'in arkasini toplamakla da ugrasmak istemez. Verilen isi gurultusuz ve guvenilir sekilde halledebilsin, anlamli sorular sorsun ister. Yine bir donem 10 junior , 3 senior, 1 lead seklinde hiyerarsik yapilanmalar varken artik 8 senior - 1 lead seklinde takimlar kuruluyor. Basit isi zaten tool'larla hallediyoruz. Kimse sifirdan XML yazmiyor artik.
O sebeple tavsiyem, tecrubesiz de olsaniz spesifik bir alanda teorik bilgisinizi gosterebileceginiz hatta bunu gosterebileceginiz bir portfolyo kurgulamaniz. Standart zimbirtilar disinda bulunmaniz. Ornegin Oracle Coherence icin basvuru yapiyorsaniz en azindan teorik olarak distributed computing nasil yapip, cache nasil calisir, election algoritmalari nelerdir gibi konularda bildiginizi cok hizli sekilde gosteren seyler yapmaniz. https://www.oracle.com/java/coherence/
Junior islere o kadar basvuru geliyor ki kimsenin web sitesini inceleyecek vakit olmuyor. Hizlica egitim, tecrube ilgi alani inceleyip bazen github'ina bakiyoruz yalnizca. Todo app varsa kapatiyoruz. Herhangi bir adayin incelenme suresi 45 saniye. O sebeple CV hazirlarken ya da portfolyo sitesi hazirlarken her zaman birinci amac hizlica vermeniz gereken mesaji vermek olmali. Bunlarin amaci sizi mulakata cagirmaya deger bulmalarini saglamak. Kim oldugunucu en ince ayrintisiyla tum dunyaya tanitmak degil. Mulakata cagrildiysaniz, CV vazifesini tamamlamistir. Adamin web sitesini actiginda bos ekranda imlec "Merhaba.... ( yazip sil ) Ben Huseyin Tomurcuk .... ( yazip sil )" seklinde yarim saat sekil yapiyorsa aninda kapatiyoruz haberiniz olsunRandom basakli bir akademisyenin CV'sine bakarsaniz dunyanin en basit HTML CSS yapisiyla sira sira publication listeledigini gorursunuz, muhim olan o cunku.
Basvuran kisi digerlerinden daha teknik olarak guclu gorunuyor, projeye dahil oldugunda hizlica olaylari kavrayabileceginin sinyalini veriyorsa iste o zaman sansi yuksek. Junior developer'larin teorik bilgisi senior'lardan daha yuksek de olabilir; tek eksikleri tecrube. Onu da kisa surede kapatabilecegine karsi tarafi ikna ederse bu is tamam demektir.