Bağırsak (Enterografi) MR tecrübesi

Dün ilaçlı bağırsak (Enterografi) MR'ına girdim. Süreci sizinle paylaşmak istiyorum.

İlk önce Çocuk Gastroenteroloji doktoru ilaçlı MR randevusu verirken, yanında Duphalac adlı ilaç yazdı. Bunu, randevunuzdan 1 saat önce veya kağıtta yazdığı süreye göre MR odasına girin ve görevliler 1.5 litre su ile karıştırıyor. Ben hepsini içemedim, çünkü karnım davul gibi şişti, 1.4 ya da en kötü ihtimalle 1.3 litre falan içebildim, dibinde 2 kademe falan kaldı 1.5 litre şişenin. Onu içseydim kusma ihtimalim vardı. İlacın tadı fazla şekerli, zaten içildiği an karnım davul gibi şişti, bulantı da geliyor aç karna gidildiğinden.

Her neyse, bu hazırlık bittiğinde sizi MR odasına alıyorlar, üstünüzde metal içerikli eşya olup olmadığını soruyorlar. Sonra MR makinesine uzanıyorsunuz, MR teknisyeni veya hemşire isterseniz size kulaklık takabilir MR'daki sesleri daha az duymak için, ben de kabul ettim. Daha sonrasında sağ elinize çağırma butonu veriliyor, eğer korkarsanız basabilirsiniz dedi ama hiç kullanmadım. Hareketsiz kalmak gerekiyor, bunu sürekli tekrarladılar. Ben de parmağımı bile nadir oynattım. MR cihazı başladığı anda birbirinden değişik melodiler çalmaya başlıyor, bazen sanki cihaz bozulmuşta patlayacak mı, yoksa ben mi yanlış bir şey yaptım gibi alarm gibi melodi de çalabiliyor, ancak bu normal. Birkaç kere de nefesinizi tutmanızı isteyecek. Türkçe olarak; nefesinizi alın dediğinde alın, nefesinizi verin dediğinizde verin, nefesinizi tutun dediğinde ise melodi çalacak ve melodi bittiğinde nefesinizi alabilirsiniz diyecek. Sanırım bu anlarda görüntüyü çekiyor, önemli anlar. Ne kadar süre olduğundan emin değilim ama bana göre en az 20 dk sonra tabutta hareketsiz gibi yatarken sağlık görevlileri geldi ve sol koluma damara ilaç enjekte etti. Sonra geri kapandı MR. Birkaç kez daha nefes tut işlemi. Ondan sonra da yavaş yavaş sona gelindi. Sonuçlar 15 gün sonra çıkacakmış.

İlaç için daha fazla konuşmam gerekirse, bu ilaç idrar yolundan çıkmıyor, ishal ile çıkıyor, bunu diyebilirim. Cidden zaten Adana'ya otobüsle gidiyoruz, bayağı yordu ilaç. :D neyse ki sürekli tuvalete giderek arabada altıma falan yapmadım ama arada kramplar girdi.

6 ayda bir kontrol amaçlı 45 dk-1 saat ilaçlı MR'a giriyorum. Sesler ve görüntü yeni olan birisi için korkutucu olabiliyor, bir de kapalı alan korkusu varsa konuşmaya gerek bile yok 😃 geçmiş olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı