Rehber Balık almadan önce yapılması gerekenler

Tamamen kendi tecrübelerime ve fikirlerime göre bitkisiz bir akvaryum kurmadan önce yapılması gerekenler:

1.Akvaryumu alın.

2.Akvaryumun altına sert straforlar yerleştirmenizi öneririm. Bazen esneyerek tabanının çatlayabilme ihtimali bulunmaktadır.

3.Akvaryumunuzun hacmine uygun balık türleri seçin. Örneğin, 100 litrelik bir akvaryumunuz varsa, 100 litreye uygun balık türlerini araştırın.

4.Seçtiğiniz balık türünü Türkçe ve yabancı kaynaklarda detaylı bir şekilde araştırın.

5.Balık türünüzü belirleyin.

6.Akvaryumunuza uygun kum kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmıştır.

7.Balıklarınız için gerekliyse bir ısıtıcı temin edin.

8.İsteğe bağlı ışık alabilirsiniz.

9.Balığa uygun filtre seçin örneğin, Pipo filtre, dış filtre gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.(Pipo filtrenin çalışması için ayrıyetten hava motoru almanız gerekiyor, Dış filtre hakkında bilgim yok)

10.Balıklarınız için kaliteli yemler tercih edin. Tropikal ve JBL gibi markalar iyi seçenekler olabilir.

11.Akvaryuma su doldurun ve bakteri kültürü oturana kadar bekleyin. Daha sonra balıklarınız
için uygun sıcaklık ve su değerlerini ayarlayın.

12.Balıklarınızı alın.

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam başlangıç için akvaryumu az kirleten balık türü öneriniz var mı acaba? Mesela beta balığı nasıldır ? Bir de sessiz filtre arıyorum öneriniz var mı?

Hocam başlangıç için akvaryumu az kirleten balık türü öneriniz var mı acaba? Mesela beta balığı nasıldır ? Bir de sessiz filtre arıyorum öneriniz var mı?
Karidesle başladım ben ilk,dış filtre hakkında bilgim yok ben pipo filtre kullandım hep.

3. biraz genel olmuş. Tetra türü balıklar 5 litredir balık başına. Yani 2-6cm arası buna tetrada girer japonda. Karideslerin ise 1 litre. Eğer Discus veya Melek türü balıklar bakacaksanız balık başına 50 litre önerilir ve akvaryumunda yüksekliği(H) büyük olmalıdır onlar geniş balıklarır en az 50cm önerilir.

4. ise biraz zorlayıcı görünüyor balık hobisi karışık bunu kolaylaştırmamız lazım. Akvaryum.com sitesinden Ansiklopedi>Tatlı Su Canlıları'na girerek balığınızın türünü öğrenebilir veya balıklara bakabilirsiniz. Aynı şekilde bu sitede bitkilerinde zorluğu yazıyor.

6. kumu seven balık olabilir mesela karides boş akvaryumda ne yapsın? Çöpçü ve vatoz neyi temizleyecek dikey camları temizliyor ama asıl görevi kumu temizlemek.

7. her balığın özel dereceleri vardır. Karides stres altında değilse ve derece uygunsa -dereceyi hatırlamıyorum 23-27 dereceler arasındaydı sanırım- üremeye müsait olur ister. Diğer balıklarda en az 23 derece ister ama soğuk su sevende vardır balığın özelliğine göre bu değişir.

9. Balığa uygun filtre aslında yoktur. Balık yüküne göre uygun filtre vardır. Mesela 50 litrelik bir akvaryumda 10 Neon tetra -10*5- var ise saatte 200-250 litre temizleyen yetecektir. Dış filtrenin görevi dışarıdan yönetilmesi ve güçlü olmasıdır içindeki materyaller ile geniş aralıklı kirleri, dar aralıklı kirleri alır ve tüm temizlemelerin dışında elyaf ve bakteri taşı konur ki bakteri kaybolmadan geri akvaryuma gitsin. Dış filtre pahalıdır bunun yerine akvaryuma elimizi sokmadan kullanabileceğimiz şelale filtre vardır hem dış görünüş olarak daha uygundur hemde balıkların hijyeni olarak. Bence içeriden şelale, dışarıdan dış filtre tercih edilmeli.

11. akvaryumda kültürün oturması için bakteri kültürü kullanılabilir ve tank çalıştırılabilir. Bunu bir solucan ve solucanın yemesi için 1-2 adet tane yem konularak bu döngü sağlanabilir ama bakteri kültürü gerekli olmasada güvenli hissettiriyor. Balıkların uygun derecesi genelde 25 derece tüm balıklara karideslere uygundur.

Bir filtre şarttır amonyak yükü için ve eğer bitki yoksa bu amonyak filtre temizlenmediği zamanlarda birikerek patlama yapar ve canlılar ölür. Baktığımızda akvaryumun yapıtaşlarından biriside bitkidir. Bitki amonyağı nitrite sonra nitrata dönüştürür ve en zararsız gaz olarak bırakır, dünyamızda bitkinin karbondioksiti alıp oksijeni vermesi gibi birşey.

Beta balığı görkemlidir ama tek bakılması önerilir asabidir. Akvaryumu az kirleten olarak tetra türü önerebilirim. Sessiz filtre olarak iç filtre veya şelale filtre öneririm ama ikisininde suyun filtreden çıktığı yer akvaryumun içinde olmalı. En az sesi bu şekilde bulursunuz ama önerim akvaryum suyunun bir serçe parmak üzerine suyun çıkışını koymanız çünkü su ne kadar hareketli olursa oksijen olur. Pipo filtreninde baloncuk çıkarmasının sebebi budur.

4.Seçenekte reklam olmasın diye bilerek forum ismi falan vermedim.
6.4.seçenekte dediğim gibi ona göre ihtiyaçlarını kendileri belirlemeleri lazım.
Zaten genel bir rehber detaya inmedim, bu yüzden bakteri kültürünün nasıl oluşcağını vs anlatmadan kısa özet geçtim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…