Basit bir kar-zarar sorusu

Daha önce de yazdığım gibi 10₺ kazancı var;

0₺ - 50₺ = -50₺ hesap bakiyesi ( satın alındı, ticaret başladı - bakiye negatif)
-50₺ + 60₺= 10₺ hesap bakiyesi ( satış yapıldı - bakiye pozitif )
60₺ - 70₺= -10₺ hesap bakiyesi ( satın alındı - bakiye negatif )
-70₺ + 80₺= 10₺ hesap bakiyesi ( satış yapıldı, ticaret bitti - bakiye pozitif)

Matematikte felsefe yoktur arkadaşlar, bunu unutmayın.

Geometri değil basit matematik sorusu çözüyoruz arkadaşlar, 33 yaşında 10 yıldır mühendislik yapan kişiye duyurulur.

Son düzenleme:
Ticaret sonunda ki kazanç sorulmuş, değer yükselişi gözünüzü boyamasın.
Kazancınız +20TL işte, değer yükselişini anlamadım.

0TL'niz vardı, kalemi aldınız. -50TL kaldı.
60TL'ye sattıysanız 10TL kâr ettiğiniz anlamına gelir.
Sonrasında 70TL'ye tekrar aldıysanız -60TL'ye düşersiniz.
Daha sonra ise 80TL'ye satarsanız -60+80=20TL kâr etmektedir.

-50 + 60 = 10+, bu gerçek kazanç.
60 - 70 = 10-, değer değişimi - zarar etti zannediliyor ancak aslında fiyat sabit, sadece değer yükselişi başladı.
70 + 80 = 10+, değer değişimi - zarar etti zannedilen durumun tam tersi oldu, kar etti zannedildi ama aslında ilk satışda ki değere döndü yani değer yükselişi bitti.

Anlaşılmayan nokta tek bir kalem alınıp satılıyor ve sırayla oluyor bu işlem.

Not: 50 liralık kalem 80'e gitti yani aslında toplam değişim 30₺ ( ilk alındıktan sonra 2 satış ve 1 alış daha gerçekleştiriliyor, işlem başına 10₺ değişim oluyor )

Evet toplam değişim 30₺ fakat soruyu soran kişi kar-zarar oranını sormuş.

Siz 10tl borcunuzu ödeyince o para size gitmiyor. Arkadaşınıza gidiyor. Yanı 60tlniz oluyor 70 değil. Cevap +10 da kalıyor.
60 liramız yok mu? Kalem de 70 lira mı? 10 lira borç aldım, 70 liram oldu, kalemi aldım 0. Sonra 80'e sattım. 10 lirasını geri verdim. Bende kaldı 70.

Benim düşünceme göre soruda yeterli bilgi verilmemesi iki farklı cevaba götürüyor sonucu. Eğer başlangıçta kişinin sermayesi varsa yani 500 TL ile başladıysa mesela 20 TL karda oluyor. Eğer 0'dan başladıysa 70 TL'ye alırken 10 TL borç ödediği için 10 TL borca gidiyor ve 10 TL karda oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…