Kalemin 50 ₺ olduğu gerçeği nerede verilmiş? Belki de kalemin değeri 110 ₺. Nereden biliyoruz? En düşüğe aldığımız fiyat mı gerçek ederini belirliyor. Saçma bir yorum olmuş. Fırsat maliyeti bu değil bu arada. Fırsat maliyeti, bir şeyi alabilmek için başka bir şeyden vazgeçme maliyetidir. Paranız yoksa fırsat maliyeti olmaz. Yok satma maliyeti olur. Baştan aşağı safsata bir yorum olmuş ama siz bilirsiniz yine de.
Daha önce de yazdığım gibi 10₺ kazancı var;
0₺ - 50₺ = -50₺ hesap bakiyesi ( satın alındı, ticaret başladı - bakiye negatif)
-50₺ + 60₺= 10₺ hesap bakiyesi ( satış yapıldı - bakiye pozitif )
60₺ - 70₺= -10₺ hesap bakiyesi ( satın alındı - bakiye negatif )
-70₺ + 80₺= 10₺ hesap bakiyesi ( satış yapıldı, ticaret bitti - bakiye pozitif)
Matematikte felsefe yoktur arkadaşlar, bunu unutmayın.
Geometri değil basit matematik sorusu çözüyoruz arkadaşlar, 33 yaşında 10 yıldır mühendislik yapan kişiye duyurulur.
Kar ile kazanç farklı şeyler. Kazancı bulmuşsun (onu da yanlış bulmuşsun aşağıda anlatacağım). Kar bir ürünün cirosu ile maliyeti arasındaki farktır. Toplamda 140 ₺ cirosu var 120 ₺ mal maliyeti var. Kalan 20 ₺ ise kar.
Bak şimdi 50 ₺ borç aldın. 60 ₺ sattın kalan 50 ₺ borcunu ödedin 10 ₺'yi dokunmayıp kumbaran koydun. Sonra gittin 70 ₺ borç aldın 80 ₺'ye sattın gittin 70 ₺ borcunu ödedin kalan 10 ₺'yi kumbaraya attın. Etti mi 20 ₺.
Düz mantık değil bu. Siz ikinci işlemde ilk işlemdeki kar'ı da mal maliyetine yediriyorsunuz.Net kar bulamazsınız bu şekilde.
Ayrıca bakiye hesabını da yanlış yapmışsın.
0-50 = -50 (50 tl verdik)
-50+60=10 (-50'deyken 60 ₺'ye ürünü sattık)
10-70=-60 (10₺ paramız var bakiyemizde 70 tl ürüne verdik)
-60+80= 20 (bakiyemiz eksiye düştü 80₺'ye sattık)
Senin yönteminle kar bulunmaz. Duyurdun mu Denizeri? Denizde çok kalma çarpıntı yapmasın.
Arkadaşlar laf dalaşına girmeyin artık. Ben anlatmak istemiyorum tek tek. 10 yıllık mühendislik yapma konusu "güvenin bana" anlamına gelir. Yoksa kendinizi kötü hissedip sarmaya çalışmayın, rezil olmayın. Bu kadar da netim. Başka cevap yazmayacağım. Sevgilerle.